pieczarki - 22435 przepisów (strona:792/1496)

ZUPA GULASZOWA 162

jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy. Składniki:   1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej ok 800 g pieczarek 2 średnie cebule 2-3 papryki 3-4 liście laurowe kilka ziaren angielskich 3 łyżki majeranku sól,pieprz,kminek papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona) puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory(...)Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku

Niespełnione zdolności kulinarne
Meksykańskie soft tacos 125

meksykańskie placki pszenne nadziewane farszem warzywnym. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 8 gotowych soft tacos (np. Corditas z firmy Poco Loco) - 250 g mini pieczarek - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 małą puszkę kukurydzy (212 g/165 g po odsączeniu) - 2 papryki (u mnie czerwona(...)czosnku - szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku - 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekaną papryczkę chili. 2. Pieczarki płuczemy, osuszamy, kroimy na pół i dodajemy do podsmażonej chili. Grzyby od razu oprószamy szczyptą soli, aby szybciej puściły wodę. 3. W tym czasie kroimy paprykę w cienkie plastry

Bez Cebuli
Paszteciki z mięsem - idealne 768

śmietany 4 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg mięsa gotowanego 2 średnie cebule 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 200g grzybów lub pieczarek olej Sposób przygotowania: 3/4 mąki posiekać z margaryną. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto (reszta mąki będzie potrzebna do podsypania przy gnieceniu i rozwałkowaniu ciasta). Cebulę(...)poddusić na maśle. Grzyby lub pieczarki poddusić na oleju. Przepuścić przez maszynkę cebulę, mięso i grzyby. Dodać sól, pieprz, śmietanę (kilka łyżek aby mięso nie rozpadało się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 4 części, tak samo i farsz. Z jednej części ciasta zrobić wałek, lekko rozwałkować i ułożyć pasek farszu. Zawinąć rulon i kroić na paszteciki. Białko roztrzepać, posmarować paszteciki

Cukiernia Pychotki
Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 186

EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula  3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia * ilości składników(...)przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta. W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy i smażymy dalej. Następnie dodajemy naszą kapustę (w razie potrzeby dodając też troszku wody z gotowania kapusty). Całość doprawiamy resztą przypraw

Słodkie okruszki
ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE 144

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 6 większych ziemniaków, opakowanie mozzarelli. Składniki farszu: 35 dag pieczarek, 30 dag boczku, 3 czubate łyżeczki mascarpone, sól, pieprz, słodka papryka, oregano Cykoria. Dodatkowo:  garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek. Na patelni(...)podsmażam boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam.  Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam. Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie

JejKuchnia
DOMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 148

przekroić na pół. Wrzuć wszystkie warzywa do gotującej się wody, dodaj przyprawy i całą połówkę cebuli. Gotuj przez ok. 30 min do miękkości. Drugą połowę cebuli drobno posiekać. Pieczarki umyć , oczyścić i posiekać w plasterki.Na małym ogniu na patelni przesmażyć cebulę.Dodać pieczarki i czosnek ,smażyć przez ok 5 minut.Podal* wywarem z zupy i dusić jeszcze przez ok.10 minut.Dosypa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 94

dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru(...)białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Przygotowanie: Ryba: Filety rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle klarowanym, gdy zmiękną doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dusimy chwilę mieszając do połączenia wszystkich

Zasmakuj Kuchni
Lekkie curry z bakłażanów 133

może spokojnie czekać). Składniki na 6 porcji: 3 bakłażany (około 1 kg w sumie) 800 g pomidorów (mogą to być siekane z kartonika, świeże, passata) 500 g pieczarek (u mnie było to pół na pół białe i brązowe) 1 ostra papryka 2 cebule 50 ml dobrego oleju (u mnie ulubiony rzepakowy z pierwszego tłoczenia) łyżeczka nasion kolendry (jeżeli dodacie świeżej(...)wszystko razem cały czas mieszając. Do cebuli dodawaj w 3-4 partiach pokrojone w 1-2 cm kostkę bakłażany. Po około 10 minutach duszenia, dodaj pokrojone na 4 części pieczarki. Duś wszystko razem 5-8 minut. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Następnie pomidory. Wymieszaj dokładnie, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 10 minut. Gdy już będzie gotowe dodaj posiekane zielsko

greenscarf
Pizza z nuggetsami na grubym cebulowym cieście 145

tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną(...)ulubionymi sosami lub ketchupem *Przygotowujemy farsz: Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy pod przykryciem na mniejszym ogniu. Smacznego   #OlejKonwenanse   #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl

Słodkie okruszki
Kurczak w serowym sosie 487

mamy pyszny sos! Składniki na kurczaka w serowym sosie 100 g gorgonzoli 70 g sera pecorino 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki mąki 2 papryki czerwone 150 g pieczarek 1 duża cebula czerwona garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w serowym sosie wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie(...)oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę w paseczki. Całość smażymy przez kolejne 5 minut, możemy podlać trochę wodą, aby się całość nie przypaliła. Następnie dodajemy gorgonzolę i starty ser pecorino, gotujemy przez parę minut aż sery się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do sosu

Delusional Trine
Spaghetti bolognese z kaparami 180

bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób przygotowania(...)mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka, - na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa, - ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników

MintTaste
Pasztet z czerwonej soczewicy 147

warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ")   1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 duże marchewki  5-6 pieczarek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz   Soczewicę opłukać, wrzucić(...)gotować, aż się rozpadnie i wchłonie praktycznie całą wodę. Przestudzić.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w niewielka kostkę. Oba warzywa wrzucić do cebuli. Podsmażać razem przez chwilę. Następnie dodać przyprawy, wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez około kwadrans od czasu do czasu mieszając

Simply Food
Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach 174

minut. Kasza pęczak z grzybami: 1,5 szklanki kaszy pęczak wypłukanej na sicie 2  - 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz cebula czerwona kilka ciemnych pieczarek świeży tymianek sól i pieprz do smaku kieliszek wytrawnego wina woda Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj kaszę wymytą kaszę, zamieszaj. Wlej wino, odparuj. Dolej wody tak, aby wystawała(...)ponad kaszę. Gotuj ok 20 minut przykrytą. Na osobnej patelni na oleju podsmaż pieczarki. Kiedy będą rumiane dodasz do ugotowanej kaszy. Marchewka: 3 średnie marchewki 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz estragon odrobina wody ząbek czosnku sól do smaku Marchewkę obierz i potnij w pół-talarki. Rozgrzej olej dodaj marchewkę, zamieszaj i dolej odrobinę wody, posól. Możesz dodać

AZgotuj!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 200

będziemy potrzebowali: Użyłam naczynia o średnicy około 24 cm i wysokości 9 cm około 600 g mięsa ja użyłam udźca z indyka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona kilka pieczarek 800 g ziemniaków 2 cebule (około 150 g) 1 cukinia 3 ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu pomidorowego

Uwaga Babcia Gotuje
Tortilla z Chrupiącą Rybą i Sosem Tatarskim 210

smaku sosie tatarskim to świetne połączenie i ciekawa, wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej tortilli.  Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej(...)lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania