pieczarki - 22435 przepisów (strona:703/1496)

Bigos świąteczny 46

kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku 0,5kg kiełbasy wędzonej 0,5kg boczku wędzonego 0,5kg innego mięsa pieczonego czy okrawków z wędliny 100g grzybów suszonych 250g pieczarek kilka śliwek wędzonych garść suszonych śliwek garść rodzynek 1 mały słoiczek 200g powideł śliwkowych 1 mały słoiczek konfitury z czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wina czerwonego 2 kostki(...)ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki i posiekane śliwki suszone i wędzone. Gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięsa kroimy w kostkę i obsmażamy z cebulą, dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy

Dorota Smakuje
Trójkąciki z farszem grzybowym 55

Przepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym. Składniki 1 op. ciasta filo 0.5 kg boczniaków 0.3 kg pieczarek 1 cebula sól pieprz trochę wody, mleka i oliwy roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie

Wasze Przepisy
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem 55

Składniki: - 250 g makaronu świderki - 4 łodygi selera naciowego - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 puszka groszku zielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 puszka kukurydzy - 1 mały słoik pieczarek marynowanych - 1 pęczek szczypiorku - kilka łyżek ulubionego majonezu - 3 łyżki keczupu - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości (ja lubię taki aldente). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy(...)dodatkiem przyprawy do kurczaka lub przyprawy delikat czerwony. Selera myjemy i drobno kroimy. Pieczarki odsączamy i drobno kroimy. Szczypiorek też drobno kroimy. Groszek, fasolkę i kukurydzę odsączamy i przepłukujemy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy z majonezem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zainspirowana w kuchni
Pizza z szynką i persymoną 46

bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 2 kulki mozzarelli 2 miksu sałat 200g szynki 2 owoce persymony (kaki) kilka pieczarek marynowanych Jak zrobić pizze z szynką i kaki: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Najpierw w wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy(...)oprószamy mąką i rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto. Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy porwaną na kawałki mozzarellą, oprószamy oregano. Potem układamy szynkę pokrojoną w kostkę, plasterki marynowany pieczarek i półplasterki owocu persymony. Pieczemy ok 10 min w 220st. Po wyjęciu z piekarnika na pizzy rozkładamy listki sałat. Artykuł Pizza z szynką i persymoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa grzybowo kalafiorowa 67

oliwy ziele angielskie kilka ziarenek  gałka muszkatołowa grzanki oliwa do polania Przygotowanie: Suszone grzyby ( najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku. Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone

AZgotuj!
Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi 40

trochę oliwa z oliwek - 2-3 łyżki cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki imbir - świeży 2 cm sól i pieprz - do smaku Dodatki: mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości Przygotowanie: Włoszczyzne oczyscić i umieścić w garnku wlać 1-1 i 0.5 l wody zagotować wywar ok. 15 minut) Buraki pokroić w kostkę(...)Doprawić solą. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Krem można podać z pieczarką z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie rozmrozić (ok. 10 minut) z ciasta wyciąć dowolne kształty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach

AZgotuj!
,,Ryba w cieście” 55

drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś) 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta(...)olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną

Podróż w kulinaria
Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczarkowym 46

można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka) 2 łyżki oleju, kilka małych kawałków masła (opcjonalnie, ale masło powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca) na sos pieczarkowy:  250 g pieczarek, mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część) - można zastąpić małą cebulą, ząbek czosnku, ok. 350 ml śmietanki 30 %, sól, pieprz, opcjonalnie tymianek lub inne suszone zioła, płaska łyżeczka mąki(...)razu. Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każde udko położyć kawałek masła. Piec w 190 C około 40-45 minut. W tym czasie przygotować szybki sos pieczarkowy: plasterki pieczarek podsmażyć z drobno posiekanym porem. Doprawić, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy grzyby będą prawie miękkie, zalać całość śmietanką. Zagęścić sos mąką / skrobią rozmieszaną z wodą  - mieszankę dodajemy

Lekcje w kuchni
Pizza na grubym cieście 47

Ciasto na pizzę Włoska pizza na cienkim cieście Pizza z patelni bez drożdży Pizza na cieście francuskim Pizza z batatów z kurczakiem Pizza na tortilli Pizza z szynką i pieczarkami Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO Frittata z bakłażanem i fetą Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią Frittata z batatem i szpinakiem Tarta z karmelizowaną cebulą Tarta z pomidorami i bakłażanem(...)Galette z pieczarkami i gorgonzolą Tarta z łososiem w kształcie ryby Tarta z warzywami Tarta z porem i łososiem Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine Mini pizze na cieście francuskim PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Przygotowanie : 20 minut + 12-36 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 2 pizze Składniki ciasto: – 500 g mąki pszennej typ 00 (możesz też użyć mąki typu

nietylkopasta.pl
Śledzie po cygańsku – pyszna sałatka śledziowa 55

bardzo smaczna. Do przygotowania śledzi po cygańsku będziemy potrzebowali: około 500 gramów filetów śledziowych a’la Matias 1 średnia cebula – około 100 gramów 150 gramów papryki marynowanej 100 gramów pieczarek marynowanych lub grzybów leśnych 150 gramów ogórków konserwowych na sos: 4 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (użyłam pikantnego) 2 łyżeczki z górką musztardy (użyłam chrzanowej) 4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego(...)śledzie są już wymoczone, to je dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki. Cebulę, ogórki, paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Pieczarki kroję w plasterki i również dodaję do śledzi. Na koniec przygotowuję sos. Czosnek drobniutko kroję i przekłam do miseczki. Dodaję do niego olej, ketchup, musztardę, doprawiam i dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz węgierski 111

najczęściej. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny gulasz po węgiersku. Idealny na obiad dla całej rodziny. Zapraszam! PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziele angielskie 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 250 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki(...)odrobinie masła. Po czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do duszącej się cebuli przełożyć mięso. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po czasie, na patelnie wyłożyć pokrojone w plasterki pieczarki, dusić do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, całość wymieszać i dusić kilka minut. Dodać również ziele angielskie, liść laurowy

Przepiski.pl
na szybko pyszny, prosty bigos... 208

sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać(...)wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę ostrą, pieprz mielony, gotować z 15 minut na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane angielskie śniadanie 51

jeśli macie na niego ochotę, plastry boczku zależy wyłożyć na wierzchu naczynia. Poniższa porcja jest dla jednej osoby.  1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym 3 cienkie kiełbaski 2 pieczarki 2 jajka  kilka pomidorków koktajlowych  sól, pieprz  1. W małym naczyniu żaroodpornym umieszczamy fasolkę. Na niej układamy kiełbaski, jajka, pokrojone pieczarki i pomidorki koktajlowe, wszystko obok siebie

Szefowa kuchni
SMACZNY BIGOS Z MIĘSEM, GRZBAMI I ŚLIWKAMI 169

liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku 1,5 l wody 4 łyżeczki przecieru pomodorowego  1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek     PRZYGOTOWANIE :  Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy(...)kostkę, przyprawiamy słodką papryką, solą i podpiekamy na oleju na złoto.  Do kapusty dodajemy śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.  Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania