kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku 0,5kg kiełbasy wędzonej 0,5kg boczku wędzonego 0,5kg innego mięsa pieczonego czy okrawków z wędliny 100g grzybów suszonych 250g pieczarek kilka śliwek wędzonych garść suszonych śliwek garść rodzynek 1 mały słoiczek 200g powideł śliwkowych 1 mały słoiczek konfitury z czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wina czerwonego 2 kostki(...)ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki i posiekane śliwki suszone i wędzone. Gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięsa kroimy w kostkę i obsmażamy z cebulą, dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy
Dorota SmakujePrzepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym. Składniki 1 op. ciasta filo 0.5 kg boczniaków 0.3 kg pieczarek 1 cebula sól pieprz trochę wody, mleka i oliwy roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie
Wasze PrzepisySkładniki: - 250 g makaronu świderki - 4 łodygi selera naciowego - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 puszka groszku zielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 puszka kukurydzy - 1 mały słoik pieczarek marynowanych - 1 pęczek szczypiorku - kilka łyżek ulubionego majonezu - 3 łyżki keczupu - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości (ja lubię taki aldente). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy(...)dodatkiem przyprawy do kurczaka lub przyprawy delikat czerwony. Selera myjemy i drobno kroimy. Pieczarki odsączamy i drobno kroimy. Szczypiorek też drobno kroimy. Groszek, fasolkę i kukurydzę odsączamy i przepłukujemy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy z majonezem i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zainspirowana w kuchnibazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 2 kulki mozzarelli 2 miksu sałat 200g szynki 2 owoce persymony (kaki) kilka pieczarek marynowanych Jak zrobić pizze z szynką i kaki: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Najpierw w wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy(...)oprószamy mąką i rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto. Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy porwaną na kawałki mozzarellą, oprószamy oregano. Potem układamy szynkę pokrojoną w kostkę, plasterki marynowany pieczarek i półplasterki owocu persymony. Pieczemy ok 10 min w 220st. Po wyjęciu z piekarnika na pizzy rozkładamy listki sałat. Artykuł Pizza z szynką i persymoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeoliwy ziele angielskie kilka ziarenek gałka muszkatołowa grzanki oliwa do polania Przygotowanie: Suszone grzyby ( najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku. Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone
AZgotuj!trochę oliwa z oliwek - 2-3 łyżki cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki imbir - świeży 2 cm sól i pieprz - do smaku Dodatki: mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości Przygotowanie: Włoszczyzne oczyscić i umieścić w garnku wlać 1-1 i 0.5 l wody zagotować wywar ok. 15 minut) Buraki pokroić w kostkę(...)Doprawić solą. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Krem można podać z pieczarką z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie rozmrozić (ok. 10 minut) z ciasta wyciąć dowolne kształty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach
AZgotuj!drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś) 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta(...)olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną
Podróż w kulinariamożna zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka) 2 łyżki oleju, kilka małych kawałków masła (opcjonalnie, ale masło powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca) na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek, mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część) - można zastąpić małą cebulą, ząbek czosnku, ok. 350 ml śmietanki 30 %, sól, pieprz, opcjonalnie tymianek lub inne suszone zioła, płaska łyżeczka mąki(...)razu. Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każde udko położyć kawałek masła. Piec w 190 C około 40-45 minut. W tym czasie przygotować szybki sos pieczarkowy: plasterki pieczarek podsmażyć z drobno posiekanym porem. Doprawić, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy grzyby będą prawie miękkie, zalać całość śmietanką. Zagęścić sos mąką / skrobią rozmieszaną z wodą - mieszankę dodajemy
Lekcje w kuchniCiasto na pizzę Włoska pizza na cienkim cieście Pizza z patelni bez drożdży Pizza na cieście francuskim Pizza z batatów z kurczakiem Pizza na tortilli Pizza z szynką i pieczarkami Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO Frittata z bakłażanem i fetą Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią Frittata z batatem i szpinakiem Tarta z karmelizowaną cebulą Tarta z pomidorami i bakłażanem(...)Galette z pieczarkami i gorgonzolą Tarta z łososiem w kształcie ryby Tarta z warzywami Tarta z porem i łososiem Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine Mini pizze na cieście francuskim PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Przygotowanie : 20 minut + 12-36 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 2 pizze Składniki ciasto: – 500 g mąki pszennej typ 00 (możesz też użyć mąki typu
nietylkopasta.plbardzo smaczna. Do przygotowania śledzi po cygańsku będziemy potrzebowali: około 500 gramów filetów śledziowych a’la Matias 1 średnia cebula – około 100 gramów 150 gramów papryki marynowanej 100 gramów pieczarek marynowanych lub grzybów leśnych 150 gramów ogórków konserwowych na sos: 4 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (użyłam pikantnego) 2 łyżeczki z górką musztardy (użyłam chrzanowej) 4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego(...)śledzie są już wymoczone, to je dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki. Cebulę, ogórki, paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Pieczarki kroję w plasterki i również dodaję do śledzi. Na koniec przygotowuję sos. Czosnek drobniutko kroję i przekłam do miseczki. Dodaję do niego olej, ketchup, musztardę, doprawiam i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujenajczęściej. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny gulasz po węgiersku. Idealny na obiad dla całej rodziny. Zapraszam! PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziele angielskie 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 250 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki(...)odrobinie masła. Po czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do duszącej się cebuli przełożyć mięso. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po czasie, na patelnie wyłożyć pokrojone w plasterki pieczarki, dusić do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, całość wymieszać i dusić kilka minut. Dodać również ziele angielskie, liść laurowy
Przepiski.plsztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać(...)wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę ostrą, pieprz mielony, gotować z 15 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięjeśli macie na niego ochotę, plastry boczku zależy wyłożyć na wierzchu naczynia. Poniższa porcja jest dla jednej osoby. 1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym 3 cienkie kiełbaski 2 pieczarki 2 jajka kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz 1. W małym naczyniu żaroodpornym umieszczamy fasolkę. Na niej układamy kiełbaski, jajka, pokrojone pieczarki i pomidorki koktajlowe, wszystko obok siebie
Szefowa kuchniliście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku 1,5 l wody 4 łyżeczki przecieru pomodorowego 1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek PRZYGOTOWANIE : Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy(...)kostkę, przyprawiamy słodką papryką, solą i podpiekamy na oleju na złoto. Do kapusty dodajemy śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy
Kulinarne Fantazje Marioli