awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet z cukinią Mini omlety z piekarnika Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka
Dorota Smakujeczosnku z ogórkami. Ten dressing pod ręką, ponieważ świetnie pasuje do prawie wszystkiego! Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na pyszne sałatki. Dla osób które uwielbiają pieczarki są sałatki z pieczarek. Delikatnie ostra sałatka pieczarkowa z porem, a swoją ostrość zawdzięcza właśnie dodatkowi pora. Ale jest też coś dla wielbicieli sałatek z kurczakiem sałatka Cezar. Sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na 4 porcje: ? 4 filety ze śledzia w oleju ? sok z 1/2 cytryny ? 4 ogórki konserwowe ? 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek ? 3 plastry marynowanej papryki ? 1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek ? 1 cebula ? pęczek zielonej pietruszki ? 3 łyżki oliwy ? sól, pieprz Wykonanie: ? Śledzia pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić. ? Ogórki(...)pieczarki, paprykę i oliwki pokroić w drobną kostkę. ? Składniki sałatki połączyć z cebulą i posiekaną natką pietruszki. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. ? Sałatkę wyłożyć do metalowej obręczy i delikatnie ucisnąć. ? Na wierzchu położyć pokrojonego śledzia w kostkę. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem i nakładać porcje tatara kulką do lodów
To co kochamSkładniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego ? 1 mały koncentrat pomidorowy ? 100 ml keczupu ? oregano, bazylia, lubczyk(...)gotować do miękkości. Zmiksować. ? Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. ? Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. ? Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać pod koniec duszenia mięsa. ? Połączyć zmiksowane warzywa z mięsem i dalej dusić, aż mieso będzie miękkie. ? Na koniec dodać koncentrat, keczup, groszek i resztę przypraw
To co kochamfrancuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego ? 1 szklanka bulionu ? 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ? gałązka tymianku ? pęczek natki pietruszki(...)Wykonanie: ? Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone na udźce i podudzia, przesmażyć. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. ? Polać winiakiem i podpalić. ? Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa ok. 30 minut. ? Przyprawić ziołami, solą i pieprzem
To co kochamteż pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 łyżki keczupu ? 1 kulka mozzarelli 100 g ? 3 plastry szynki konserwowej lub innej ? 2-3 pieczarki ? 3-4 pomidorki koktajlowe ? zioła prowansalskie ? 1 łyżka parmezanu Wykonanie: ? Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. ? Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta(...)rozłożyć plastry mozzarelli. ? Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. ? Posypać ziołami i parmezanem. ? Zawinąć dookoła ciasto do środka mocno dociskająć w rogach. ? Piec w 180 st.C przez 30 minut
To co kochamzresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: ? 1 królik podzielony na porcje ? 5 marchewek ? 500 g pieczarek ? 3 łyżki natki pietruszki ? 1 łyżka koperku ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki kurkumy ? 1 szklanka śmietanki 30% ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? 4 łyżki oliwy Wykonanie(...)dodać do królika, podsmażyć. ? Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. ? Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. ? Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczanę wymieszaną ze śmietanką. ? Zagotować i podawać
To co kochamdużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek pora ? 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki oliwy(...)Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. ? Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i dynię, i gotować, aż pieeczarki będą miękkie, a dynia rozgotuje się – ok. 15 minut. ? Na koniec zmiksować i wlać śmietanę. ? Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać
To co kochamrosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu tłuszcz. ? Wątróbkę(...)gotować z wodzie ok. 10 minut, dodać suszone grzyby i gotować jeszcze 15 minut. Dorzucić pieczarki jeszcze na 5 minut. ? W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. ? Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. ? Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki
To co kochamposzły więc do środka, a żółtka na wierzch. Smak się nie zmienił, ale wizualizacja sałatki zupełnie inna. Składniki: – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 1 słoiczek pieczarek konserwowych – 1 puszka groszku zielonego – 6 ogórków konserwowych – 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% – 3/4 szklanki majonezu – sól, pieprz do smaku – zielona pietruszka do dekoracji(...)Wykonanie: – Jajka kurze gotować 10 minut a przepiórcze 5 minut. Zalać zimną wodą i obrać. – Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony. – Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. – Pokroić białka jajek kurzych w kostkę, żółtka zetrzeć na tarce. – Wymieszać razem wszystkie składniki sałatki tatarskiej oprócz żółtek, wyłożyć na półmisek
To co kochamkonserwowe pokrojone w drobną kostkę ok. 120 g kukurydzy konserwowej 120 g groszku konserwowego 100 g białej części pora (pokrojona w cienkie półtalarki, sparzona i odcedzona) 80 g marynowanych pieczarek pokrojonych w drobną kostkę 4 ugotowane jajka pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki posiekanego szczypiorku (do posypania sałatki) 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz(...)smaku Jeśli nie lubisz marynowanych pieczarek, możesz z nich zrezygnować lub zastąpić je tartym chrzanem, który sprawi, że sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku. Wielkanocne sałatki z tuńczykiem Tuńczyk jest świetnym składnikiem do przygotowania wielkanocnych sałatek. Pasuje zarówno do mixu sałat i lekkich dressingów, jak i warzyw z majonezem i jajkami. Oto kilka przykładowych połączeń, które na pewno zaskoczą Twoich
RozdomowionaGorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I MAKARONEM Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 200 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu 2 łyżki czerwonej pasty curry 12 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz(...)razem podsmażamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Oba warzywa przekładamy na patelnię z kurczakiem i podsmażamy kilka minut. Pieczarki kroimy w plastry, również wykładamy z pozostałymi składnikami i dusimy przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut
Alle Dobre!które przygotujesz w 5 minut! Jako bazę wykorzystałam ciasto francuskie. Połączenie borówek, czekolady i orzechów jest naprawdę nieziemskie! Przepis… ZOBACZ PRZEPIS Bezmięsna rolada a’la Wellington z pieczarkami Wellington to polędwica otoczona pasztetem i/lub farszem grzybowym w cieście francuskim. Inspirując się tym przepisem stworzyłam recepturę na bezmięsne danie,… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim(...)łatwe do jedzenia. Mini pizze z ciasta francuskiego – wytnij okrągłe kawałki ciasta francuskiego, posmaruj sosem pomidorowym i udekoruj ulubionymi składnikami pizzy, takimi jak ser, papryka czy pieczarki. Sprawdź przepis na pizzę na cieście francuskim – https://viagusto.pl/pizza-na-ciescie-francuskim/ Słodkie krokiety z jabłkami – pokrój jabłka na kawałki i podsmaż na patelni z cynamonem. Następnie umieść jabłka na kawałkach ciasta
Via Gustoniecodzienny obiad. Można je podać z kefirem lub jogurtem i mamy wspaniałe danie. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 8-10 ziemniaków 300 g dowolnej kiełbasy 250 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz do smaku 20 g tertego, żołtego sera szczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą pół, miękkie trzeba sprawdzać miękkość ziemniaków(...)odcedzamy je, studzimy i przecinamy na pół. Środek każdej połówki należy wydrążyć. Cebulę, pieczarki i piełbasę drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy wydrązone środki z ziemniaków i je rozdrabniamy. Dodajemy również część sera. Farszem nadziewamy ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce z piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C, pod koniec zapiekania posypujemy serem. Podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli