pieczarki z ryżem - 1065 przepisów (strona:49/71)

Bakłażany faszerowane kurkami 233

rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam.     Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki bakłażanów(...)piekarnika na około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia.     Takie bakłażany można podać na kolację.     Farsz grzybowy można zrobić również ze   świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys   Polecam również inne faszerowane warzywa: Papryka faszerowana Papryka z farszem wegetariańskim Patisony faszerowane Dzisiejszy wpis

Kuchnia u Krysi
Zapiekana kasza gryczana 154

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć

Kuchenne aromaty
Gulasz wieprzowy z warzywami 156

kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać(...)dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj jej nie używam. Podawać z ryżem

Posadzone i zjedzone
Quinoa otoczona warzywami z parowaru 180

talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc w przepisie nie umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak,  także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki :  4 łyżki quinoa 1 ogórek świeży  5 pomidorków cherry  1 papryka żółta  1 papryka czerwona  oliwa z oliwek  szczypiorek Przyprawy(...)grubsze plastry. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,3-0,5 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą wodę. Włączamy parowar na 25-30 minut

Parowar Faceta
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 194

plasterki, następnie rozłożyć na mięso. Jako ostatnie obsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, następnie rozłożyć na cebulce. Papryki umyć, oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić w paseczki i rozłożyć na pieczarkach. Wlać pomidory z puszki i 1/3 szklanki wywaru warzywnego. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45- 50 minut. Jeśli sos będzie(...)naczynia. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli macie taki garnek elektryczny jak ja, to ustawić na najmniejszą temperaturę tzw. wolne gotowanie. Gotować 4-5 godzin. podawać z ryżem lub makaronem. Mięsko wyszło miękkie i pyszne

Kuchnia Pokoleń
Brak tytułu 239

gotowych mi e szanek przypraw, które pomogą stworzyć niecodzienne danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem.     Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki.   PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju(...)Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka . Dusić około 30-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i surówką.   Tu znajdziecie pełny asortyment przypraw Royal Brand -  klik

kolorowotorcikowo
Gulasz drobiowy z warzywami. 303

kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą(...)około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :).  Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 171

środka boku, aby je również zamknąć. Roladę obwiązujemy dość mocno sznurkiem, jak na zdjęciu poniżej. Pozwoli to utrzymać właściwy kształt mięsa i zapobiegnie jego rozpadnięciu się podczas duszenia. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Przecedzone i opłukane podsmażamy na jednej łyżce oleju kokosowego, a następnie dodajemy rolady z kurczaka, które obsmażamy delikatnie na złoty kolor z każdej strony(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut.  Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie dobrze możecie je podać z ziemniakami.  Gotowe rolady odwijamy ze sznurków i kroimy na dość grube plastry.  Mięso w środku jest bardzo delikatne

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami 159

osuszamy. W połowie grubości wbijamy nóż i rozcinamy tak, by stworzyć w środku przestrzeń, ale nie poszerzyć wejścia noża. Solimy i posypujemy pieprzem. Siekamy pomidory i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy zawartość miski pieprzem i solą. Dodajemy jajko. Takim nadzieniem wypełniamy piersi i spinamy je wykałaczkami. Podsmażamy na złoto na maśle z olejem (dzięki temu zyska smak masła, ale się(...)pomocą trzepaczki. Znowu umieszczamy na palniku, doprawiamy całość pieprzem i solą Wkładamy do sosu piersi i dusimy je na małym ogniu przez około 20 minut. Dobrze pasuje do ryżu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Strogonoff wersja wegańska 128

mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy(...)paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było a babcia (przypomnę- 86 lat- bardzo na fleku) zapytała co to za pyszne delikatne mięsko Smacznego

greenscarf
Chili con carne 157

kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch  puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili(...)sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie podaje się ją z tortillą lub ryżem. Ja odbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue. Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili con carne. Ja, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu

mojewypiekiinietylko
Wegetariańska zupa Tom Kha 209

sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę(...)liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO

Tajskie smaki
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 398

olej z 3 łyżkami przyprawy gyros/kebab. Gdy przyprawa zacznie się pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor. Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę(...)każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć. Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie zrezygnować. Aby nadać daniu

Gospodyni Miejska
STROGANOW 289

minuty każdy kawałek, nie wrzucajmy na patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które  pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką(...)wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :)  U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie  TUTAJ

Walijskie Pichcenie
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 178

przepis bardzo lubię, ponieważ zawiera stosunkowo niewielką ilość składników, a burgery wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, stanowiąc przy tym sycący obiad. Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza(...)plus jeszcze trochę do posmarowania burgerów 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę  2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 120g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina mąki do posypania 4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne

Roślinna - blog wegański