Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciągamy kroimy(...)łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dodajemy do sosu. Ciągle mieszając trzymamy całość n a ogniu jeszcze 5 minut. Gulasz smakuje idealnie ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem. Smacznego! insertCookd("8d898e3ac511b4e81f3d6e6df76a05b2
Emcia PichciMożna zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić(...)ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie
Kuchnia Pokoleńszklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić. Wlałam sos rybny i ostrygowy. Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut. Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem(...)ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze, posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalneleczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetszklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy już zrobił jej robotę ;) Czekamy, aż będą miękkie, a następnie wkrawamy pomidory - ja robię to trzymając je bezpośrednio nad patelnią(...)pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosasosami. Tym razem pokażemy świetne połączenia zaledwie kilku prostych składników, które stworzy bardzo oryginalne danie. Przepis Składniki: Piersi z kurczaka około 400 g średniej wielkości czerwona cebula 350 g pieczarek (najlepiej dość małych) 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu 150 ml bulionu 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie(...)mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plpasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Przygotowanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore(...)warzyw :) Gdy warzywa przestaną być surowe, jednak jeszcze nie są miękkie, naczynie zestawiamy z kuchenki. Podajemy wraz z makaronem ryżowym przyrządzonym zgodnie instrukcją zamieszczoną na opakowaniu lub z ryżem
Taste Of My DayPokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet
Walijskie Pichceniepapryka słodka, pieprz) i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi(...)zarumienione. Jeżeli mamy opcję termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił. Ja swojego indyka podałam z ryżem i marchewką oraz sosem chrzanowym, ale myślę, że spokojnie możemy go też podać z ziemniaczkami lub kaszą, zależy co kto lubi :) SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSkładniki: kasza jaglana 1 szklanka/sypka, woda 2,5 szklanki, jajka 1 sztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowywane przeze mnie potrawy mogły zostać zabrane przez Dominika do pracy i smakowały dobrze nawet na zimno. Dlatego najczęściej na dzień przed 12-godzinną zmianą Dominika, przygotowuję potrawy z ryżu, makaronu i inne, które można zabrać w pudełeczku i zjeść poza domem. 2. Menu dopasujcie do swojego kalendarza Planujecie jakieś wyjście? Macie rodzinną imprezę? Szykuje się dłuższy wyjazd? A może(...)marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę pizzę z pieczarkami i ananasem, to następnego dnia robię naleśniki wytrawne zapiekane z pieczarkami i słodkie z ananasem na deser. Planujcie menu tak, by niczego nie wyrzucać i marnować! Pomyślcie, które z wybranych potraw wykorzystują
Cooking MonsterCześć! W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić. Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy
Kuchnia moimi oczamiużywając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić(...)małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjuż ugotowanych, ja skorzystałam tutaj ze szparagów w słoiczku), 3 pomidorki koktajlowe (dla odrobiny koloru i smaku), 240 g grzybów (najlepiej różnych, ale jak najbardziej nadadzą się stare dobre pieczarki). U mnie w Paryżu nazywają się one „champignons de Paris” (czyli grzyby paryskie, a w rzeczywistości są sprowadzane z Polski), 20 cl śmietany, 20 g musztardy(...)sojowy. Podgrzewamy do wrzenia. Dorzucamy uprzednio podpieczone mięso i warzywa. Gotujemy aż nasz sos lekko odparuje. Tak przygotowany filet z piersi kurczaka świetni łączy się np z ryżem. Smacznego. No i jeszcze mały podgląd z mojego INSTAGRAMU filet z piersi kurczaka w sosie musztardowym z grzybami i szparagami #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet
MODA NA BIOpołowa główki, - kukurydza, puszka, - ser żółty, 400 gram, - Cebulka z dudami (Dymka), 6 sztuk (łącznie z dudami) - majonez domowy, łyżka-dwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki w nieosolonej wodzie (aby nie stwardniały). Gotujemy je w całości około 5 minut. Następnie kroimy - w zasadzie można zarówno w ćwiartki jak i w plasterki. My wolimy plastry. Ser ścierami(...)gość jest głodny" też się świetnie nadaje bo oprócz tego, że jest smaczna, to jeszcze jest sycąca. Sałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI
Wypisz Wymaluj