pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:49/302)

Roladki schabowe z pieczarkami 130

przyjęciu. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie- warto wypróbować ten przepis. Potrzebujecie: 450 g ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno całe jajko jedno żółtko ulubione przyprawy do marynaty ja użyłam: 2 łyżeczek soli, dwóch łyżeczek(...)papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około

Pichceniomania
Razowe naleśniki z serem i pieczarkami 175

mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka błonnika owsianego 3 łyżki oliwy 1/5 łyżeczki sody Szczypta soli Farsz: 3 pieczarki 6 plastrów sera żółtego gouda 6 pomidorków koktajlowych Przepis: Składniki na ciasto miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną oliwę nalewamy jedną chochlę ciasta i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu naleśników nakładamy

Emcia Pichci
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 142

piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg  ostrego sera żółtego tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż(...)wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i grzyby leśne. Powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby

vegetanie
Domowa pizza na średnim cieście 119

Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mleka - 50g drożdży - łyżka cukru - 850g-900g mąki pszennej - jajko - 4 łyżki oleju - przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, tymianek Dodatki: - wędliny - pieczarki - cebula - ser żółty - przecier pomidorowy Przygotowanie: Zrobić zaczyn: mleko podgrzać do ok. 40st. Dodać cukier, rozpuścić drożdże, wierzch posypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Część mąki wsypać(...)zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ciasto musi być miękkie, nie klejące się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, posmarować przecierem, posypać serem, ułożyć wędliny, cebulę, pieczarki (pół plastry) i ser. Włożyć do piekarnika na ok. 30 min. Temp. 170st, termoobieg z dolną grzałką. Z tego ciasta wychodzi jedna pizza 30 cm oraz

Kulinarne blogowanie
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 197

łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto(...)musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą

Kulinarne blogowanie
Siekane kotleciki drobiowe 562

Mieszamy z majonezem, mąką i przyprawami (przyprawa do drobiu/ uniwersalna lub ostra i słodka papryka). Na koniec dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mieszamy. Powstałe ciasto łączymy z mięsem i pieczarkami. Odkładamy na około dwie godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Uwagi: Po wymieszaniu wszystkich

Smaki Na Talerzu
Francuskie gniazdka 138

Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki(...)oraz pomidory w kostkę, pieczarki w plastry, a ser żółty trzemy na tarku. Następnie podsmażamy kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka, potem cebulkę i na końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.  Ciasto francuskie smarujemy najpierw sosem, a potem wykładamy nasze składniki. Zamykamy nasze "sakiewki" łącząc naprzeciwległe kąty ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym

Justa próbuje gotować
Tarta z resztek na niedzielny obiad 258

ciasta utworzy się kula. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę, pieczarki i usmaż na rozgrzanej patelni. Ważne jest aby pieczarki dobrze odparowały(...)Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź. Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź brokuły i opłukaj zimną wodą. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie kawałki kurczaka, pieczarki z cebulą i brokuły. Wierzch posyp startym serem. W misce zmiksuj jajka z mlekiem i papryką. Dopraw solą i wylej równomiernie na wierzch tarty. Wstaw tartę

codojedzenia
Naleśniki z pieczarkami 163

dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty lodowej, podsmażone pieczarki i świeżą bazylię, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z pieczarkami są bardzo sycące, więc na osobę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 171

ROZCZYN: * drożdże – 15 g * cukier – 10 g * mąka – 25 g * mleko – 75 ml CIASTO: * mąka – ok. 180 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * małe żółtko – 1 szt FARSZ : * pieczarki – 400 g * cebula – 2 szt * olej do smażenia * mleko do posmarowania   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : ROZCZYN : Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże(...)miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. FARSZ: Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy

Ostra na Słodko
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 160

dawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się   wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki z   kurczaka  20 dag pieczarek(...)czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty ciasta filo 30 x 35 cm Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną wątróbką Do miksera wrzucić ugotowaną kaszę, pieczarki, wątróbkę, przesmażoną cebulę - zmiksować Do masy dodać roztrzepane

Proste Potrawy
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami 64

pieczarek 1/2 cebuli kilka pomidorków koktajlowych tarty żółty ser sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz: Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą lub pieprzem. 3. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki

Kuchnia domowa Ani
Zamaskowany schabowy 178

Pietruszka ·        1/3 główki kapusty pekińskiej ·        1 opakowanie ciasta francuskiego ·        15 dag pieczarek Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej. 3.   Smażymy(...)cebuli dodajemy stratą na tarce o dużych oczach marchew. 7.   Następnie pokrojone pieczarki. 8.   Na koniec poszatkowaną kapustę, doprawiamy pieprzem oraz solą i prużymy aż warzywa będą miękkie. 9.   Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 10.      Ciasto kroimy na 6 kawałków i przykrywamy kotlety,   można uformować dowolnie u mnie harmonijka

Kulinarna Chwila
szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami 168

koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki z wysoką zawartością mięsa 4 plastry sera żółtego ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey ) Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić ok 10-15 minut. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię zetrzeć obieraczką(...)pomidory z puszki zmiksować blenderem. W drugim garnku podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć paprykę, cukinię i marchewkę, po 5-10 minutach dodać pieczarki oraz czosnek, smażyć jeszcze 5 minut (odłożyć małą miseczkę warzyw do ciasta francuskiego), po czym dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz

Trufelkowo
Podpłomyki 114

elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania