Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)ciepło więc ciasto wyrasta dość szybko. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (cebulkę można również dodać bezpośrednio do ciasta (bez podsmażania) – sposób mojego męża), dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną kiełbasę. Całość doprawiamy ziołami. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej
Słodkie okruszkiPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, papryka(...)słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smaruję koncentratem i posypuję ziołami prowansalskimi, Wędlinę, ser, pieczarki i paprykę kroję w małe kawałki. Układam na cieście: ser, wędlinę, warzywa i znowu ser. Na koniec posypuję natką pietruszki i papryką słodką. Tak przygotowane ciasto piekę około 15 minut w 180 stopniach
JejKuchniasię w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne. Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy(...)tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy
Bon appetit mon amiepieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli(...)Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek
Szefowa kuchniCiasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte(...)pieczarki są nadal zbyt grube, nie nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta
Proste PotrawyUWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule połowa kapusty oregano słodka papryka odrobina chilli czosnek w proszku sól, pieprz ponadto: masło/margaryna czarnuszka(...)zaoszczędzić czas). Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy.* Na koniec łączymy
Słodka Stronauszek: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Farsz: * pół kg pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina masła do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do uszek łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć(...)około 15 minut, by odpoczęło. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć pieczarki, aż cała woda z nich wyparuje. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wyciąć kwadraty wielkości 3-4 cm. Na każdym kwadracie położyć niewielką porcję farszu. Zlepić uszka po przekątnej, następnie zlepić
Zrób to smaczniezostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną. Szyjkę z butelki plastikowej z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao a następnie wcisnąć w kulki ciasta, tak by powstały grzybki - pieczarki. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut
Camilla w kuchniPropozycja do podgryzania :) Mamy w końcu jeszcze karnawał :) Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego pk 500g pieczarek 2 średnie cebule 1 serek topiony naturalny ok 20dag żółtego sera Przygotowanie: obrać pieczarki ze skórki i zetrzeć na tarce (większe oczka). Cebulę drobno posiekać. Pieczarki wraz z cebula poddusić do odparowania wody. Dodać ser topiony i podsmażyć do roztopienia i połączenia składników. Rozwinąć
ChilliJemytowarzyskie, ale chociażby na ...śniadanie :) Zrobiłam ostatnio takie rollsy dzieciakom na śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek(...)Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto. Na ser żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut
Pieprzyć z FantazjąDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie(...)łyżki ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii Farsz: Ok. 200g pieczarek Kilka plasterków ulubionej szynki Ok. 100g żółtego sera Oregano do posypania Łyżka masła Przygotowanie ciasta : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki
Kolizje Smakówmasła klarowanego łyżka posiekanej natki pietruszki dymka Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy do niej mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. W tym czasie obrane pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy je na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Gdy woda z nich odparuje, odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Lekko rozciągamy i na środek nakładamy po 2-3 pieczarki. Zlepiamy i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy masłem wymieszanym z natką pietruszki, a na wierzchu układamy plasterki dymki. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe bułki drożdżowe z dymką i pieczarkami pochodzi
Mienta blogkurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce Parówki w cieście francuskim Pizza caprese Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym Roladki(...)papryką , Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSpołem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha(...)piekarnika, posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami, kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop. na około 20 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusimniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach. (*) Ciasta z dodatkiem sody wymagają dodatku kwaśnego. Stąd sok wyciśnięty z cytryny
Di gotuje