pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:106/302)

Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem 242

najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek 4-5 pieczarek 1 cebula czerwona Kilka kawałków papryki konserwowej Ketchup pikantny Zioła(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 159

Wybór należy do Was Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko(...)łyżkę oleju, wsypałam cebulę i zeszkliłam ją. Dodałam posiekane pieczarki i smażyłam do odparowania płynu.   Do pieczarek dodałam posiekane obie kapusty.  Smażyłam chwilę na średnim ogniu. Wymieszałam, posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku. Farsz do pierogów gotowy. Teraz zajęłam się ciastem na pierogi. Ciasto, z którego ja robię pierogi pochodzi z tego przepisu . Lubię to ciasto, bo pierogi

Kuchnia u Krysi
RoloPizza 199

również świetnie nadaje się na imprezę.  Porcja 2 rolady Składniki:  Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii suszonej Farsz 1 cebula 1 łyżka masła 450 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (użyłam wołowego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, bazylię, pozostałe ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Farsz 1. Cebulę kroimy w kostkę i na patelni szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w paski i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.  2. Na tej samej patelni

Niezły Młynek
Hmorapatik- szparagi w cieście po ormiańsku 115

smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób przyrządza się również pieczarki, które podaję

Smaki Armine
Rolowane naleśniki 119

Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak, muszę bez ogródek - tak już mam :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 2 jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki(...)tymianku sól, pieprz Ponadto: 1 jajko do smarowania 5 jaj do pieczenia świeży koperek Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Przygotowanie farszu: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią cebulę

MamaOskarka
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 131

buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy(...)kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy

vegetanie
Mini pizze na sylwestrowo 231

tymianek i rozmaryn garść krewetek 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia kulki surowego kebabu szczypta curry 2 łyżki suszonego oregano 250 g smażonych pieczarek 1 duża cebula 200 g żółtego sera rukola Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj następnie sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj wody jeśli ciasto jest(...)ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie

codojedzenia
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 86

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Krokiety świetnie smakują z czerwonym barszczykiem lub kubkiem herbaty. Artykuł Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z serem i pieczarkami 189

Myślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5

Kolejny blog o gotowaniu
Najlepsza pizza 119

świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy(...)cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy

prawdziwe jedzenie
Uszka z barszczem 173

osób (w zależności od nałożonej porcji) Uszka (Ciasto+ farsz): 750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz(...)mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczna pizza - placki tortilli przełożone startym serem i podane z pieczarkami, pomidorem, papryką oraz szynką 161

Pomysł na błyskawiczną pizzę do której przyrządzenia nie musicie przygotować drożdżowego ciasta. Wystarczy placki tortilli nadziać startym serem i ulubionymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, plasterkami pomidora czy też pokrojoną wędliną. Taką pizzę przygotujecie wraz z pieczeniem w niecałe 30 minut 😄 Składniki na 2-3 porcje: 4 placki tortilli 300 g pieczarek 1 mała cebula 200-300 g startego sera mozzarella

Ugotować
Bułeczki gyros 124

osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotowujemy farsz. Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy(...)patelni podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać filet, pieczarki, dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i stary ser. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ciasto wyjąć z miski i uformować wałek, podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć

Kulinarne przygody
Wytrawny placek (galette) z botwinką 185

pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie do wypełnienia ok 220 g liści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli  100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu(...)oliwy, na suchą wrzucić pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć  ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować

Stare Gary
Farsz na pierogi i uszka 218

wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej(...)patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów. Wszystkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata