pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:109/302)

Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 306

minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy(...)kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni,   podlewamy

Kolizje Smaków
Domowa pizza – szybko i smacznie 184

Wiele osób ma wrażenie, że zrobienie domowej pizzy wymaga sporo czasu i wysiłku. To jest błędne myślenie pokażę Wam jak szybko zrobić ciasto na pizzę i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI NA GOFRACH (BEZGLUTENOWE) 121

łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 cebule 500 g pieczarek 100 g sera żółtego natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Gofry: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. W misce mieszamy składniki(...)końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Farsz: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 170

Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki:  ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek

Tagebuch po polsku
Krokiety z kapustą i grzybami 84

również do sprawdzenia innych naszych przepisów na obiady w wersji bezmięsnej. Min. na pyszne domowe krokiety z pieczarkami i serem , doskonałą postną kapustę z grzybami , oraz pierogi z białym serem na słodko . Krokiety z kapustą i grzybami Składniki na 12 sztuk Ciasto naleśnikowe: woda gazowana: 0,5 szklanki mleko: 0,5 szklanki mąka: 1 szklanka jajko: 1 szt. olej(...)grzybami: Wykonanie: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Następnie patelnię przecieramy odrobiną tłuszczu i smażymy cienkie placki. 2. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy ją gorąca wodą i gotujemy ok. 20 minut. 3. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Po ok. 10 minutach dodajemy odsączoną

Kuchnia Na Wypasie
Ravioli z nadzieniem pieczarkowo- oliwkowym 92

książce kucharskiej można było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku  Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej Sól(...)smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki.  Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem.  Gotować przez kilka

Tradycyjna Kuchnia
Pizza na winie. Pizza z tego co w lodówce 92

wstępie. Wy połóżcie na cieście na pizzę to co znajdziecie we własnej lodówce. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wrzuciłam do misy robota i wyrobiłam kilka minut hakiem do pizzy. Ciasto na pizzę można wyrobić ręcznie. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia , rozwałkowujemy cienko, formujemy prostokąt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na 8 części(...)upieczeniu można było bez użycia noża podzielić pizzę. Smarujemy ciasto dowolnym sosem i obkładamy tym co mamy, u mnie szynka, pieczarki, pokrojona w kostkę czerwona papryka, oraz tarty ser mozzarella. Pieczemy pizzę 15 – 20 minut w 200 stopniach C z włączonym termoobiegiem. Ja w moim piekarniku mam specjalny program do pieczenia pizzy. Po wyjęciu dodatkowo obkładamy jakąś zieleniną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki 82

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę

Na moim talerzu
Paszteciki 178

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut) Przygotowujemy farsz. Składniki: cebula 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę

NA MOIM TALERZU
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 365

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz(...)obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie

Monia miesza i gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 251

poradzę, że mój syn uwielbia właśnie taką. Żadnej fantazji, tylko pieczarki, ser i szynka. Broń Boże cebuli, czy innych warzyw. Klasyka :) W tym poście na temat przepisu będzie krótko. Każda nazwa (sos pomidorowy do pizzy, sos czosnkowy do pizzy, ciasto na pizzę) będzie zaopatrzona linkiem, czyli klikasz w nazwę i wskakujesz na odpowiedni post z przepisem. Wszystkie podlinkowane nazwy(...)Dlatego o tym piszę? Czasami piszecie i pytacie jak znaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :)  Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza

Blondynka Gotuje
Pizza europejska 71

Smacznego.   <WJ>           Składniki:     Ciasto:   450 g mąki 9 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy ciepła woda     Dodatkowo:   300 g wędzonego pasztetu 1 cebula 200 g pieczarek 2 ogórki kiszone 200 g żółtego sera gouda       Przygotowanie(...)drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.     Wierzch pizzy smarujemy pasztetem, posypujemy posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami oraz pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Zapiekamy 18 minut w temperaturze 200°C, posypujemy startym

R'n'G Kitchen
Czebureki z mięsem 122

wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, żółtko, spirytus i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka. Farsz: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód, a następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki placuszek(...)Pierogi czebureki smażyć na złoty kolor. Należy pamiętać aby olej nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się przypali a mięso nie zdąży się usmaży ale też nie może być za mało nagrzany wtedy ciasto zbyt nasiąknie tłuszczem... Czebureki można przygotować z farszem z pieczarek, prażonych jabłek lub sera z ziemniakami.         Normal 0 21 false false

W garach u Gosi
Pierożki z ciasta francuskiego II 146

Pierożki z ciasta francuskiego nam bardzo zasmakowały, dlatego powstała druga wersja tym razem bardziej rozbudowana.   Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 500 gr pieczarek, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje

Państwo Wojtczuk gotują
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 172

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!