Wegański „parmezan” nadaje się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama dodawałam do pasztetu warzywnego i do past (hummus, pieczarkowe pate). Wykonanie jest niezwykle proste. Jedyny problem to płatki drożdżowe. Możemy zrobić je sami (choć ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenkosmetyczne z konopi ze sklepu: www.biokonopia.pl Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia
Bon Appetit MałgorzatyPesto z rukoli i bazylii z makaronem bezglutenowym Składniki: 1 szklanka listków świeżej bazylii 1 szklanka listków świeżej rukoli pół szklanki pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół szklanki wody sól Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać oliwy lub wody
nietadietanatrzeć domową mieszanką do ryby wymieszaną z oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut. Rybę podałam z oliwkowym pesto i warzywnymi frytkami
ClauditteMissCookingmini tarty z wędzonym łososiem: Drugie miejsce zajęła pani Laura Przybyła i jej przepis na śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto: Trzecie miejsce przyznaję pani Dominice S. z przepisem na krewetki z suszonymi pomidorami: Gratuluję wszystkim wygranym! Zwycięzców proszę o przesłanie swojego adresu do wysyłki
Marta Gotujewspólne gotowanie w grupie, więc super nam się współpracowało :) Po przygotowaniu i zjedzeniu pierwszego dania przyszła kolej na drugie : Saltimbocca z łososiem i risotto milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Kolejny raz ustawiliśmy się przy stole Karola i podziwialiśmy go przy pracy, słuchając między innymi opowieści skąd pochodzi nazwa risotto :) A później gotowanie w grupach, znów z własną modyfikacją
Parowar FacetaŁososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego smak jest również nietuzinkowy. Z dodatkiem ryżu jaśminowego z pesto pietruszkowo bazyliowym tworzy na talerzu niezwykły kolorystycznie zestaw. Uzupełnieniem obiadowym była u mnie surówka, oczywiście zgrana barwą – z sałaty rzymskiej . Cała potrawa prezentuje się apetycznie i zachęcająco oraz
mojewypiekiinietylkoszpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, po czym odcedzamy ugotowany makaron podajemy z gotowym pesto, kawałkami pieczonej dyni i kasztanów oraz pokrojonym w kostkę tofu ps. osobiście skusiłam się na dokładkę
healthy dreamsSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić
Prosto i Smacznie z Anetąskładało się z dwóch dań: -Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi oraz -Saltimbocci z łososia i risotto Milanese z pesto bazyliowym Całe spotkanie trwało prawie 4 godziny, ale w tak doborowym towarzystwie czas upłynął mi zdecydowanie za szybko Pamiętajcie, że w sklepach Lidl trwa
Marta Gotujemiło i serducha się cieszą. Nasze Menu składało się z: Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi i Saltimbocci z łososia i Risotto Milanase z mascarpone i pesto bazyliowym Wszystko smakowało wybornie, mieliśmy jeszcze jedno danie do wykonania, niestety czas nam na to nie pozwolił, jednak chętnie wykonam Makaron z sosem Carbonara w domu na najbliższy obiad
Niezły Młyneknauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła. Takim też sposobem powstały przepyszne dania: Peperonata i caponata, suszone pomidory z medalionami wołowymi Saltimbocca z łososia i risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie
karmelowysałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu. Wszystkie składniki najlepiej ucierać ręcznie, w moździerzu. Świeże liście można wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchniapomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka
Moja smaczna kuchniakiedy zakochałam się bez pamięci w wytrawnej kaszy jaglanej już zawsze mam w lodówce porcję tego ugotowanego dobrodziejstwa natury. Często przyrządzam ją z pesto lub właśnie tak jak dziś- z patelni z dodatkami, które nadają całości niesamowitego charakteru. Idealny pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Polecam! Składniki (na 2 porcje): 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka świeżego szpinaku
Mango Papaja