pasta - 16803 przepisów (strona:705/1121)

Carbonara po Włosku! 172

Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, parmezanu oraz boczku. Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki !   Składniki na 3 porcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony

Alutka-Gotuje
Sałatka sabich. 180

możecie przygotować dip z tahini, oliwy i soku z cytryny, doprawiony solą, pieprzem oraz chili. Czemu sama tak nie zrobiłam? Bo okazało się, że w mojej szafce nie ma pasty tahini. Szkoda, że nie wiedziałam wtedy o  zapasach Maćka . Pewnie pokusiłabym się o złożenie mu niezapowiedzianej wizyty ;) W końcu jesteśmy sąsiadami :) Składniki: 4 tortille 4 jajka 1 bakłażan

zadanie-gotowanie
Ciasto na pizzę pełnoziarniste. 194

jest za gęste dolej odrobinę ciepłej wody. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto trochę podrośnie posmaruj pastą pomidorową , podpiec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 5 - 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż na pizzę pozostałe składniki na pizzę jakie przygotowałaś. Włóż do nagrzanego

Przepisy i porady kulinarne
Kanapki z pesto z natki pietruszki 191

Pesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z taką pastą są bardzo smaczne, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki nasion słonecznika 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy

Dieta bez mleka
Pasztet grzybowo grochowy. 125

już pokaźną ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu 1 i 0,5 szkl fasoli  czarne oczko Skworcu

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki bakłażanowe w sosie pomidorowym 193

przepis z wykorzystaniem tego warzywa, ale jednym z moich ukochanych są roladki, które przygotowuję bardzo często. Jakiś czas temu pokazywałam wam np. przepis na r oladki z bakłażana z pastą orzechową . Dzisiaj serwuję wam roladki z nadzieniem z fety w aromatycznym sosie pomidorowym. Koniecznie spróbujcie! Więcej

Okolice Palnika
Wasz pomysł na ….jajka faszerowane 245

Mili czytelnicy, bardzo lubię jajka faszerowane, ale nie bardzo mam pomysł czy je nafaszerować. Wiem, że w internecie znajdę dużo przepisów jak mogę to zrobić. Jednak

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
DOMOWY SOS TABASCO 179

przecedziłam przez gęste sito dokładnie odciskając papryczki. Następnie całą czynność powtórzyłam z pozostałym roztworem. Odsączony płyn przelałam do niewielkich słoiczków i odstawiłam na przechowanie - u mnie w lodówce. Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych

Moja Książka Kucharska
PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 146

ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree), 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 70 g pasty pomidorowo-paprykowej  BeVege  lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,  1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron ze szpinakiem i białą fasolą w pomidorowym sosie 115

Niejednokrotnie pisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało

Smaki Na Talerzu
50 przepisów na wrzesień 198

śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej

Moja smaczna kuchnia
tortilla w 6 wersjach 157

paseczkach, mieszanka sałat, kiełki, awokado, sos: oliwa + ocet balsamiczny tortilla z tuńczykiem to następuje jedyne odstępstwo w metodzie składania, bowiem nie układamy nic warstwowo, tylko robimy ze składników pastę, którą smarujemy placek osączony tuńczyk z puszki, osączona kukurydza, posiekana szalotka lub zielona cebulka, tarty ser żółty, sos: majonez

Eksperyment sobotni
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 130

Fasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej

wegujemy
Makaron lasagne z pesto z suszonych pomidorów z pulpecikami z piersi kurczaka 114

strony.  Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie

Mango Papaja
Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free) 161

rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę. 3. Banany pokroić na plastry ok. 1cm . Skropić sokiem z cytryny.  4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.  5. Na środek każdego kwadratu

vaniliowoczekoladowa