swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony
Kulinarne przygody GatityNiejednokrotnie pisałam, że pomidory w puszce to żelazny punkt naszej spiżarni – zupa, sos, gulasz, włoska pasta – wszystko jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten gulasz jest prosty i szybki do zrobienia, wymaga kilku niedrogich i ogólnodostępnych składników. Jego podstawą są puszkowane pomidory i puszkowana fasolka, plus kilka aromatycznych dodatków. Fasolka w pomidorach po grecku jest lekka, świeża, orzeźwiająca
Karo in the KitchenJedynym patentem na przyspieszenie konsumpcji jest gruntowne wystudzenie bobu – zimny łatwiej się obiera. Jest to też sposób na uratowanie rozgotowanego bobu. Łuskany na ciepło zamieni się pod palcami w pastę. Chłód skondensuje miąższ wewnątrz łupinki. Artykuł Wtorek: Bób z migdałowym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzLubię kiedy sałatka zachowuje kształt warzyw. Ziemniaki nie mogą być rozgniecione, nie chcemy przecież jeść pasty. Chcemy prawdziwej włoskiej sałatki ziemniaczanej, oooo tak Wiecie o czym mówię? Chyba mogę powiedzieć, że ta sałatka robi się sama. Wystarczy ugotować małe ziemniaki sałatkowe, pokroić suszone pomidory i polać sosem. Czy może być coś prostszego? Często podaję ją jako dodatek do obiadu zamiast
Słodkie GotowaniesmakorientuzPATAKS Łącząc dietę i kuchnię indyjską przygotowałam fit sałatkę po indyjsku, która jest doskonała w smaku z lekką nutą indyjskich przypraw. Składniki 150g piersi z kurczaka 1 łyżka pasty Mild Curry łagodnej klik sałata lodowa
Kulinarne pyszności Molkimożna jeść smacznie, ruszać się i powoli, powoli coś się dzieje Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posikany drobno czosnek, pokrojone drobno papryczki chilli ( nasionka i błonki usunąć ), imbir, pastę curry. Smażyć 30 sekund, cały czas mieszając. Krewetki i przegrzebki wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny. Wlać wino i gotować chwilkę, winno powinno lekko wyparować. Dodać pomidorki przekrojone
Kuchnia Pokoleńdrobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę przesmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycą, dodać zioła i przyprawy - szczyptę tymianku, kmin rzymski, cynamon, paprykę, imbir, pastę tahini i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aż smaki cię połączą. Paprykę obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle
Codzienne GotowanieSzczerze polecam, bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Składniki mrożona mieszanka chińska warzyw chiński makaron, gruby 250 g mielonego mięsa wołowego jajko pieprz, sól 1 łyżka pasty curry słodka i ostra papryka w proszku szczypta imbiru 1 łyżka sosu sojowego Warzywa zagotować w 2 l wody, gotować około 15 minut. Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, … Czytaj dalej Rosół chiński
gotuj ze mnąCzasami serwujemy sobie dania całkiem ostre tak jak dzisiejszy gulasz. Jednak jeśli nie lubicie tak ostrych to wystarczy dodać mniej marokańskiej, kiszonej pasty czosnkowej. Danie jest pikantne i doskonałe w smaku, polecam. Marokański gulasz warzywny na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMyślicie, że przygotowanie domowego makaronu to coś trudnego? Nic bardziej mylnego! 🙂 Always thought making pasta at home is hard? It’s not! Try to make a portion and see for yourself. Składniki (na 1 porcję): 100g mąki 1 duże jajko 1 łyżeczka oliwy szczypta soli mąka do podsypywania przy wałkowaniu – niedużo do miski wsyp [...] Artykuł DOMOWY MAKARON pochodzi
SandraFrej.comproprio mancare sulla nostra tavola durante il periodo primaverile. Parliamo in questo caso del crumble, in altre parole il dolce dove la frutta viene ricoperta da uno strato di pasta frolla sbriciolata. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 200 g rabarbaru 200 g truskawek 120 g m ą ki pszennej 80 g masła 40 g cukru
La grande e la piccola cuocaPrzekładamy na blachę i też wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Tak naprawdę warto piec za jednym razem ziemniaki i kalafiora. Oba lekko przestudzone warzywa mieszamy ze sobą. Mieszamy pastę tahini z syropem, sokiem z cytryny oraz wodą, dodajemy roztarty z solą czosnek i dokładnie łączymy. Warzywa podajemy na ciepło lub wystudzone, posypane dymką i polane sosem
Dzieje kuchennej WiewióryTemat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami
Wino Francja Kuchniapatelnię Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). Następnego dnia: patelnię grillową
Simply Fooddelikatnie ziarna dodaj, czosnek, kumin, sok z cytryny, troszkę soli, kostki lodu i tahini całość miksuj tak długo, aż powstanie kremowa masa (co jakiś czas zbierz patką pastę ze ścianek pojemnika) pod koniec miksowania dolej zimną wodę i olej, całość jeszcze chwilę miksuj skosztuj hummus - jeśli tego wymaga, dopraw solą i sokiem z cytryny gotowy hummus wyłóż
Szybko Szybkowar