Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami
Wino Francja Kuchniaplacki tatin” czy pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku
Ugotowane pozamiataneubić mokrymi rękoma równomiernie ryż. Na samym końcu arkuszu pozostawić 2 cm margines, który będzie nam potrzebny do sklejenia rulonu. Na środku ryżu układamy wałek z pasty tuńczykowej a obok szpinak, paprykę i ogórka, delikatnie dociskając, tak aby nie było wolnej przestrzeni. Rulon zwijamy, a margines arkusza delikatnie zwilżamy wodą tak aby nam się skleił. Sushi odstawiamy
Jadło i czytadłobardzo popularne w krajach arabskich. Idealne jako samodzielny obiad z zestawem surówek, albo dodatek do pity czy arabskiego chlebka. Świetnym dodatkiem jest sos jogurtowy lub sos tahini na bazie pasty sezamowej – złagodzi on intensywny i ostry smak kotlecików. Wegańska alternatywa w krajach arabskich dla klasycznego kebaba. Smakuje genialnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) * sucha ciecierzyca
Ostra na Słodkoząbek czosnku 1 łyżeczka soli (+ sól do gotowania makaronu) skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki soki z cytryny Wykonanie: Pietruszkę posiekać. Czosnek również posiekać i rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie zmiksować ręcznym blenderem pietruszkę, czosnek oraz pozostałe składniki. Gdy makaron będzie al dente odcedzić go pozostawiając w garnku
zadanie-gotowanieprzez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe klopsy. W garnku smażyć pastę curry z odrobiną wody około 2 minut. Następnie wlać wywar drobiowy, mleczko kokosowe, sok i skórkę z limonek i pozostały sos rybny. Zagotować, dodać klopsy. Zmniejszy gaz i gotować
Kuchnia Pokoleńżółtka (1 białko zostawiamy do posmarowania) szczypta soli 2 łyżki kakao – ciemne misie 2 łyżki mąki ziemniaczanej – białe misie migdały (ze skórką do jasnych misiów, obrane opcjonalnie: pasta lub ekstrakt waniliowy Z mąki, cukru pudru, żółtek, soli i posiekanego na mniejsze części masła zagniatamy jednolite ciasto. Możemy dodać również łyżeczkę pasty/ekstraktu z wanilii. Jeśli robimy misie jasne
Poezja smakuwlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów
Czerwień i błękitpuszka mleczka kokosowego ok 2cm imbiru 1 limonka 1 papryczka chilli ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowe 2 łyżki past Tom Yum 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy ok 10-15 krewetek 1/2 opakowania makaronu ryżowego świeża natka kolendry lub pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wodę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiprzez praskę, pomidory pokroić, soczewicę osączyć na sicie Powyższe składniki włożyć do miksera, dodać pieprz, olej w którym były pomidory, odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło. Znacie małe praktyczne opakowania warzyw firmy Bonduelle
Proste Potrawykromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy, olej wędzone warzywa, pastę pomidorową, czekoladę śliwkową, i moją ulubioną czekoladę jabłkową. Uwielbiam ją jeść od tak… łyżeczką prosto ze słoika. Polecam, wspaniały deser dla każdego Zachęcam Was do odwiedzin fanpaga Manufaktury Łagowski
Słodkie okruszkiwolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka przyprawy harrisa (nie pasty) 1 łyżka oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 sałaty lodowej 4-5 chlebków pita (najlepiej takich domowych ) Sos tzatziki : 1 ogórek szklarniowy (3 gruntowe) 2 ogórki kiszone (można zastąpić zwykłym ogórkiem
PatiGotujepyszny obiad dla całej rodziny w 20minut gotowy. Spaghetti carbonara Gotowy sos carbonara najczęściej dodajemy do makaronu spaghetti i w takim towarzystwie sos od razu nam się kojarzy. Jednak pasta carbonara wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem spaghetti. Do przygotowania tej potrawy można wybrać innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli. Jak zrobić doskonały
Moja Książka KucharskaSkładniki: 1 kg mięsa z kurczaka 10 jajek 1 cebula 1 łyżka mieszanki ziołowej 2 łyżki pasty paprykowej 1 łyżeczka jarzynki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko Przygotowanie: Jajka gotować 10 … Czytaj dalej Drobiowe jajka po szkocku z piekarnika
czarrna od kuchnichoć sezon na paprykę już właściwie zakończony. Tym razem nie szukałam żadnego specjalnego przepisu tylko wykorzystałam akurat to co było w lodówce. Po robionej poprzedniego dnia paście z awokado i fety ( przepis tutaj ) zostało jeszcze prawie całe opakowanie tego sera więc dodałam go do farszu. Dzięki temu konsystencja nadzienia była miękka ale zwarta
Gotuj Się Kto Może