pasta - 16803 przepisów (strona:691/1121)

Sałatka z awokado 189

Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado

mojewypiekiinietylko
Jajka sadzone z hummusem i awokado 148

pomidory, listki mięty lub bazylii, za'atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o poranku do szczęścia nie jest mi potrzeba. Jako totalny hummusożerca praktycznie zawsze mam tę pastę w lodówce, więc przygotowanie tego prostego śniadania, to kwestia kilku minut. Spróbujcie i Wy. ;) * SKŁADNIKI na 1 porcję porcja hummusu ( z tego przepisu ) 2 jajka 1 małe awokado kilka pomidorków

Food Square
Kokosowa zupa z pulpecikami rybnymi, makaronem chow mein i limonką! 144

móc samodzielnie przygotowywać dania kuchni tajskiej.  Do najważniejszych należą: kokos, limonka, papryczka chilli, kolendra, ryż, czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, trawa cytrynowa, ocet ryżowy, pasta z tamaryndowca czy galangal ( u nas ciężko dostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki.  Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma smakami: gorzkim, kwaśnym, ostrym, słonym i słodkim

SMYKWKUCHNI
Sałatka z buraków. Przepis krok po kroku. 176

przepyszna Zupa krem z buraków z musem ziemniaczanym , był Krem z buraków i soczewicy , nie zabrakło carpaccio z buraków i na śniadanie pasty wegańskiej z buraków , były oczywiście też tradycyjne buraczki na ciepło. Zużyliśmy w kuchni podczas tego tygodnia prawie 150 kg buraków i teraz mogę powiedzieć

kuron.com.pl
Ryba po francusku 171

cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć na każdym filecie dość grubą warstwę pasty jajeczno -serowej. Cebulę pokroić w piórka i porozkładać na masie. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona

O kuchni z uczuciem
Stek Salisbury w sosie grzybowym 277

minut. Posypujemy pietruszką i podajemy. Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta z wędzonym łososiem i orzechami Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy.... Pulpeciki w sosie koperkowym Pulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z pot... Sałatka z kurczaka, cukinii

Poezja smaku
MOCNO czekoladowa TARTA 133

czekolady     Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem.   Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa.   Dodać masło

Fiołkowe Talerze
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 259

morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu – odkwaszają organizm. Można dodać do ciastek swoje ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam, chia i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo

Karo in the Kitchen
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 148

przepisie zastąpić podobnymi, długimi odmianami : linguine , fettuccine , bucatini (takie spaghetti z dziurką w środku), toskańskim pici lub po prostu spaghetti , ale ja bym rekomendowała Wam te grubsze rodzaje pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 133

najpierw zamawiamy zupę z parmezanu. Ale zanim pojawi się ona na naszym stole, jako czekadełko dostajemy chrupiące przygotowane na miejscu grissini w dwóch smakach, a do maczania tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Zupa z parmezanu z włoskim piwem, chrupiącymi grzankami, szynką parmeńską i białą fasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna

Kulinarne przygody Gatity
Eklerki kokosowe 570

wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem kokosowy: Odlać około 100 ml mleka. Dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka umieścić wraz z cukrem w garnuszku i podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zagotować. Mleko zestawić z palnika i wlać zmiksowaną mieszankę. Wymieszać rózgą kuchenną, postawić z powrotem

Opowieści z piekarnika
Mielone z serem i zielonymi oliwkami 173

zielone oliwki wzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady! 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 g żółtego sera 10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek

VioletoweKucharzenie
Sernik na piernikowo-kokosowym spodzie 124

spód: 3 większe pierniki, u mnie domowe z przepisu —> tutaj , ale mogą być dowolne inne kruche ciastka, ok 100 g 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty. Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu

Kucharzyca
Kurczak z warzywami w sosie 166

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili garść suszonych liści bazylii 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 200 ml jogurtu … Czytaj dalej Kurczak z warzywami w sosie

czarrna od kuchni
Soffritto Jack Monroe... 114

pieprzem. Zostaw na niewielki ogniu przez 20-25 minut. Kiedy cebula będzie przeźroczysta, a reszta warzyw miękka wrzuć mieszankę do malaksera, lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj całość na pastę - nie musi być gładka. Przechowuj w czystych słoiczkach w lodówce, albo zamrażaj poporcjowane. Przyda się przy risotto, zupach i sosach. Przepis z bloga Jack Monroe Cooking on a bootstrap

Lejdi of the house