pasta - 16803 przepisów (strona:677/1121)

Pieczony kalafior z ziemniakami i sosem tahini 163

Przekładamy na blachę i też wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Tak naprawdę warto piec za jednym razem ziemniaki i kalafiora. Oba lekko przestudzone warzywa mieszamy ze sobą. Mieszamy pastę tahini z syropem, sokiem z cytryny oraz wodą, dodajemy roztarty z solą czosnek i dokładnie łączymy. Warzywa podajemy na ciepło lub wystudzone, posypane dymką i polane sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 122

Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami

Wino Francja Kuchnia
Grillowana pierś z kurczka w curry 130

patelnię   Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin).    Następnego dnia: patelnię grillową

Simply Food
Hummus kremowo - jedwabisty 137

delikatnie ziarna dodaj, czosnek, kumin, sok z cytryny, troszkę soli, kostki lodu i  tahini całość miksuj tak długo, aż powstanie kremowa masa (co jakiś czas zbierz patką pastę ze ścianek pojemnika) pod koniec miksowania dolej zimną wodę i olej, całość jeszcze chwilę miksuj skosztuj hummus - jeśli tego wymaga, dopraw solą i sokiem z cytryny gotowy hummus wyłóż

Szybko Szybkowar
Zielona zupa cukiniowa 181

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 126

chilli, oraz wszystkie przyprawy – zmielić obroty 5, czas 5 sekund reszta jak niżej Nie zrobić papki. Włożyć łososia do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki lub kolendry, pastę curry, posiekany czosnek. Chili oczyścić z nasionek i błonek i posiekać drobno. Dodać chilli, żółtko, oliwę, mąkę ziemniaczaną do łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Formować małe klopsiki

Kuchnia Pokoleń
Małe kalmary duszone z harissą i oliwkami 160

wytrawnego białego wina 400 g oczyszczonych małych kalmarów ok 250 g całych pomidorów z puszki , bez soku gałązka świeżego tymianku 80 g czarnych oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki pasty harissa lub do smaku 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz Mała garść świeżych liści pietruszki przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć

Stare Gary
Hummus z pieczonym burakiem 146

Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodzaca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe żródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Nudnawy  hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową. Najsmaczniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodki serek śniadaniowy SŁONY KARMEL - LIMONKA 238

Dobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani dżem to z pewnością byle jakie śniadanie!  Mój pomysł na śniadanie będzie odpowiedni na późno wiosenną lub letnią porę, gdzie będzie można skorzystać ze świeżych owoców i ziół jako dodatków.  Można

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczarkowy strogonow z makaronem 112

makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki

Vegan Taste
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 99

wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także

mojewypiekiinietylko
Sałatka z awokado 157

Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado

mojewypiekiinietylko
Wrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami 132

imprezie, pikniku, na uczelni lub w pracy. Zapewniam, że zawsze i wszędzie będą doskonale smakowały!  Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Niżej dodatkowo podałam Wam linki do domowych tortilli (*) oraz pasty z ciecierzycy (**). Polecam. 1 placek tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat   1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes  1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże

Di gotuje
Wstążki w maślanym sosie ze szparagami– obiad w 15 minut 178

chyba potraw bardziej minimalistycznych niż włoskie pasty – tylko kilka składników, zawsze sezonowych i doskonałej jakości, plus prostota i szybkość przygotowania. W sezonie na szparagi warto wykorzystać je do zrobienia obiadu albo gorącej kolacji z makaronem właśnie – prosto i szybko, dosłownie w 15 minut. Sprawdźcie to sami – minimalizm w kuchni naprawdę jest pyszny! W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania makaronu

Karo in the Kitchen
Zielone, szpinakowe naleśniki 132

powłoką teflonową nie ma potrzeby natłuszczania jej za każdym razem. Naleśniki podajemy na słodko z serem, polane syropem lub płynnym miodem, z owocami lub na wytrawnie- u mnie z pastą z tuńczyka i awokado

Kuchnia w czekoladzie