pasta - 16803 przepisów (strona:634/1121)

Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 75

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie XL 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Tortownica o średnicy 20 cm (lub keksówka

Zasmakuj Kuchni
Ciekawostki o kuchni japońskiej 87

wygodnie było jeść je pałeczkami, albo palcami. Najsłynniejsze japońskie przyprawy Unikatowy smak japońskie dania zawdzięczają także tradycyjnym przyprawom, wśród których znajdziemy: sos sojowy ( shōyu , 醤油) chrzan wasabi (山葵) pastę ze sfermentowanej soi ( miso , 味噌) ocet ryżowy ( komezu , 米酢) O zachowaniu się przy stole Celebrowanie posiłków to w japońskim domu codzienna norma. Niski stół wymaga siedzenia w klęku z pośladkami opartymi

Kuchcik gotuje
Domowa zupka chińska bez chemii. Przepis, który pokochają nie tylko zabiegani 27176

ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej, 100 gramów chińskiego makaronu chow mein . Zrób tak: czosnek i imbir najpierw posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na pastę – na przykład desce za pomocą widelca. W średnim ganku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć czosnek z imbirem i smaż około minuty, dodaj grubo pokrojoną kapustę pekińską i marchewkę pokrojoną

Kulinarna Polska
Bułki orkiszowe z jarmużem 129

Pyszne zielone bułki z dodatkiem sproszkowanego jarmużu. Pełne witamin, wspaniale komponują się z pastami z papryki, czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Świetne na burgery. mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 350 g mąka orkiszowa pełnoziarnista - 100 g jarmuż sproszkowany - 25 g woda lenia - 300 ml sól drożdże - 1 opakowanie miód - 1 łyżeczka kminek - 2 łyżeczki jajo + łyżka mleka Mąki i sproszkowany

AZgotuj!
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 142

mele con ricotta e uvetta) Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) Strudel z owocami leśnymi i jabłkami (Strudel ai frutti di bosco e mele) Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina

La grande e la piccola cuoca
Smażone grzyby na zimę – przetwory do słoików 155

wymieszać, poddusić przez chwilę, można też dodać trochę śmietanki, i już mamy pyszny sosik do ziemniaczków w środku zimy. Ja używam samych kapeluszy grzybów, ponieważ nóżki przerabiam na rewelacyjną pastę, na którą przepis znajdziecie już wkrótce na blogu. Zapraszam!     Składniki: 3 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, borowiki, itp.) sól, pieprz – do smaku ok 100g masła klarowanego

Blog z Apetytem
Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 672

domu .   Polecam! Przepis: Składniki: 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła 20 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 duże jabłka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać ze skórki, pokroić na cząstki. Miękkie masło o temperaturze pokojowej umieścić w misce, wsypać cukier i miksować

Wanilia i Kardamon
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 139

zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru szczypta cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności: pokruszone drożdże cukier pasta waniliowa lub cukier waniliowy ciepłe mleko jajka rozkłócone widelcem olej rzepakowy 4 szklanki mąki Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta . Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h przykryte

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Makaron z pesto z krewetkami 118

Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Jedno z tych dań, które można zrobić w czasie niewiele dłuższym niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki. To samo dotyczy orzechów: wrzućcie

Niedzielny kucharz
ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 102

Zastanawiacie się pewnie co to takiego ta pasta al forno? To zapieczony makaron z sosem bolońskim  i serem. Danie przygotowałam z makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy

Kuchnia w oparach
Pasta z makreli i jajek 79

Pyszna. Lubię właściwie chyba każdą wersję tego typu past. I czym więcej ziół, tym lepiej. Problem trochę jednak polega na tym, że obecnie zioła nie smakują jak w środku lata, ale nie wymagajmy cudów. Koperek jeszcze trochę smakuje koperkiem. A póki smakuje, korzystajcie ile wlezie. Ja wykorzystałam go do śniadania. Składniki: 1 makrela wędzona 3 jajka 1 mała czerwona cebula

Kardamonovy
Kurczak z warzywami i ryżem 93

brakuje To wdzięczne danie mięsne, które można jadać od rana do wieczora Jeśli chcecie ostrzejszą wersję śmiało dodajcie posiekaną ostrą papryczkę. Jeśli do mięsa i warzyw dodamy pastę curry i mleczko kokosowe powstanie aromatyczny kurczak curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 105

mając bazę szybko można przygotować posiłki, dodając upieczone składniki. Sami zobaczcie: Sałatka z soczewicy : mieszamy soczewicę z komosą pieczonym batatem, cebulą, rzodkiewką, kalarepką i doprawiamy super prostym dresingiem Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty

Niedzielny kucharz
Zielone kopytka 123

Szpinak podsmażamy na oleju. 2. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i dusimy aż odparuje cała woda. 3. Szpinak łączymy z jogurtem i blendujemy na gładką pastę. 4. Łączymy ziemniaki ze szpinakiem, mąką, jajem, szczyptą soli i krótko wyrabiamy ciasto. 5. Z ciasta formujemy wałek i kroimy ukośnie. 6. Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kotlety pieczarkowe 74

łyżki), dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki i listki tymianku. Smażyć mieszając przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Przestudzić i zmielić blenderem (nie na pastę, mają pozostać drobne kawałki). Dodać do soczewicy. Pestki podprażyć na patelni, wsypać do masy. Dodać jajko, płatki i bułkę, posiekana natkę pietruszki, doprawić do smaku, wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać

Obiad gotowy