pasta z suszonych pomidorów - 1315 przepisów (strona:66/88)

makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem 164

temu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie, i uda ło mi się :-) Makaron według przepisu, który dziś przedstawię, smakuje wybornie, i zawiera włoskie smaki i zapachy- czosnek, bazylię , oregano, świeże pomidory, oliwę i oczywiście makaron.Jedyna nie włoska rzecz to ser żółty, wiadomo(...)Polecam Wam przygotowanie tego dania, bo warto :-) SKŁADNIKI: Porcja dla 3-4 osób -500 g makaronu rurki penne -2 dojrzałe pomidory -4 ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -trochę startego sera -bazylia suszona lub świeża do smaku -oregano suszone lub świeże do smaku -szczypta soli i pieprzu -1 duża cebula lub 2 małe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kuchnia gruzińska 321

aromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych(...)też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali - sos śliwkowy SłodyczeNajpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele

Poezja smaku
Zupa z fasolą borlotti 182

kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie(...)Wasze komentarze :) Zupa z fasolą borlotti na 4 porcje czas przygotowania: 1 godz. plus czas moczenia fasoli Składniki: 1,5 l. wody 300 g suszonej fasoli borlotti, namoczonej przez noc 2 puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 97

Sezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz(...)szklanki bobu, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki. Sos: 10 suszonych pomidorów eko, 3 łyżki oliwy (pominąć, jeśli używamy pomidorów w zalewie z oliwy), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta pieprzu. Wykonanie: Farsz

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 308

posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro.Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem.Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli, jakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi(...)Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne curry z kurczaka 205

mnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki  250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana  3 cm kawałek kory(...)cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 157

mnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki  250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę lub w ostateczności 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula drobno posiekana  3 cm kawałek kory(...)cynamonu 2-3 strąki zielonego kardamonu 3-4 liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Repubblica Italiana, Warszawa ul. Francuska 44 179

propozycji z karty moją uwagę zwróciła prawie najdroższa z przystawek (32 zł) OCTOPUS ARROSTO NUOVO (ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta). Otrzymałam dość ciekawie skomponowaną sałatkę z dwoma grzankami z pastą z awokado z kawałami miękkiej ośmiornicy w sałatce. Całość miała ciekawy smak, choć cenę uważam za dość wygórowaną. J. na pierwsze danie wybrał tym razem zupę. Wybrał ZUPPA DI PESCE(...)mieć lepszy pogląd o serwowanej tutaj kuchni. Ja postawiłam na pizzę, a J. wypatrzył GNOCCHI RIPIENI DI FORMAGGIO DI CAPRA E TARTUFO kluseczki faszerowane kozim serem i truflami/ suszone pomidory/ emulsja truflowa/ sos winny. Przyznam że jak przeczytałam kartę i część „domowe makarony” gnocchi z truflami też zwróciły moją uwagę, bo znam jej już z innej włoskiej

nietylkopasta.pl
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 195

łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody(...)naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Wypełnić je farszem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia można obłożyć plasterkami pomidorów. W czasie pieczenia przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą na pastę i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na 15 minut. Bakłażany podawać z dużą ilością sosu i zielonej pietruszki

zadanie-gotowanie
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 225

pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach(...)filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie

Calzonella.com
Tom yum - tajska zupa ostro-kwaśna 133

Bazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki.  Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek.  Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)Składniki (na średniej wielkości garnek): 2-3 łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego

W SMAK
Zupa krem z pieczonej papryki z mlekiem kokosowym 113

łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego (nieco mniej niż mały słoiczek koncentratu) Szklanka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia kremu, gdyby wydał ci się za gęsty) 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 suszona papryczka chili 2 łyżki miodu Sól do smaku Krok(...)naczynia lub worka foliowego i zawiąż. Odstaw na 10 minut, żeby przestygłą. Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej

Niedzielny kucharz
Karkówka z ziemniaczkami skropiona olejem arganowym Efas. 216

musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami.  Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy i przypraw. Do rękawa wkładamy również pokrojoną w plastry cebulę.  Rękaw zamykamy(...)piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów.  Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy w plastry. Podajemy z ziemniaczkami, połówką pomidora, całość skrapiamy spożywczym olejem arganowym i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 123

półplasterki, suszone pomidory w paski, a cukinię w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę. Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron i posypujemy posiekaną natką(...)jedzenia.  Kupując makaron, zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, aby był produkowany z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą

Moja smaczna kuchnia
Kotlety jagnięce z kością z pesto z jarmużu i pistacji 138

zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie(...)oleju rzepakowym 2-3 minuty, następnie umieszczamy go w kielichu blendera. Dodajemy pistacje, starty parmezan, 2-3 łyżki oleju lnianego, doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na pastę- jeśli jest za gęsta warto dolać oleju lnianego lub wody. Konsystencja pesto nie może być płynna. Upieczone mięso podajemy z pesto, tłuczonymi ziemniakami i prostą sałatką

Mango Papaja