pasta z suszonych pomidorów - 1315 przepisów (strona:70/88)

Ulubiony hummus paprykowy 173

najwspanialszy z najwspanialszych król wszystkich dipów – o słodko-pikantnym smaku i pięknej koralowej barwie. W różnorodnym świecie humusów mam kilka swoich ulubionych – między innymi z suszonymi pomidorami, masłem orzechowym, nie pogardzę też tym zwykłym klasycznym. Za najlepszą wersję jednak uważam humus paprykowy. I tu muszę zaznaczyć, że nie zawiera on żadnych innowacyjnych składników – ciecierzyca, oliwa, czosnek – podobnie jak inne(...)łyżka słodkiej papryki w proszku plus odrobina do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Do kielicha blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę oraz papryki, po czym zmiksuj na gładką pastę. Następnie dorzuć pozostałe składniki: mleko kokosowe, oliwę, starty czosnek, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Na koniec spróbuj i w razie konieczności dodaj

Roślinna - blog wegański
Pasztet z bakłażana i pieczarek 216

Zastanawiałam się z czego można jeszcze przygotować bezmięsny pasztet. I wpadłam na ten pomysł. Pasztet wyszedł pikantny, choć dobrze jeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony

Czerwień i błękit
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 255

dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy, kto źle radzi sobie z chłodem, ciągłym niedogrzaniem(...)zetrzeć na tarce marchew, seler, buraki, dynię i zapakowane w pojemniki przechowywać w lodówce. Ułatwi to szybkie mieszanie różnych rodzajów surówek. 5. Przygotować zieloną pastę curry do potraw w stylu tajskim. 6. Zakupić sól himalajską i czarną Kala Namak o „jajecznym zapachu”. Idealni pomocnicy kuchenni podczas diety: – wyciskarka

To co kocham
Poniedziałek: Penne alla vodka 113

innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn. Makaron z wódką w dwóch wersjach Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie(...)mrożonego groszku Kilka plastrów prosciutto Sos 2 łyżki oliwy 1 duża cebula posiekana w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 puszki całych pomidorów 1 szklanka wódki Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie) Mała suszona papryczka peperoncino Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie

Niedzielny kucharz
Makaron z wódką – penne alla vodka 125

innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn. Makaron z wódką w dwóch wersjach Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie(...)mrożonego groszku Kilka plastrów prosciutto Sos 2 łyżki oliwy 1 duża cebula posiekana w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 puszki całych pomidorów 1 szklanka wódki Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie) Mała suszona papryczka peperoncino Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie

Niedzielny kucharz
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 170

Odkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie. Jest to

W mojej holenderskiej kuchni
Keczup domowy 163

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy wyjęte z pomidorów pestki z gniazdami nasiennymi. Właściwą część pomidora (oczyszczony z pestek miąższ) wrzucamy do dużego, koniecznie wysokiego garnka (w czasie gotowania keczup lubi „wysoko podskoczyć”). Sok zebrany pod sitkiem dodajemy do garnka z pomidorami. Do pomidorów dodajemy(...)robić partiami. Z przetartej i odciśniętej masy zostanie Wam bardzo gęsty przecier. Ponieważ szkoda tak wyrzucić odciśniętą gęstą część, ja ją zostawiam, pasteryzuję i wykorzystuję do sosów pomidorowych albo past. Wracając do przecieru. Znów gotujemy go na niewielkim ogniu. Czas zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Może to potrwać (w zależności także od odmiany pomidorów) od 1 godziny do nawet

Pociąg Do Kuchni
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 191

pomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone pomidory.  Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i delikatnie zagnieść, aż stanie się plastyczne i wszystkie składniki dobrze się połączą.  Uformować, aby uzyskało podłużny  kształt, lekko docisnąć(...)jeszcze w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. CZOSNKOWE CONFIT Z TYMIANKIEM 30 obranych ze skórki ząbków czosnku 5 plastrów cytryny 2 liście laurowe 2 łyżki siekanego tymianku (użyłam suszonego) 1 łyżeczka soli 1 szklanka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką.  Lekko wymieszać i wstawić do piekarnika

KUCHARNIA
Surówka z pora i marchwi 1064

Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowa Nutella z awokado, daktyli i kakao 279

kakaowy smak, konsystencją również nie odbiega od wersji ze słoiczka. Potrzebujemy tylko 3 składników: awokado, suszonych daktyli i kakao. Składniki: 1 dojrzałe awokado, najlepiej odmiana hass 100 g suszonych daktyli 3 czubate łyżeczki kakao Przygotowanie: Daktyle wkładamy do miski i dodajemy 50 ml letniej wody. Moczymy przez około 20 minut. Następnie daktyle, wodę po daktylach, miąższ awokado(...)Jaka jest różnica i jak wybrać najlepsze awokado? Odmiana hass ma czarną, pomarszczoną skórkę i jest o wiele smaczniejsze w smaku, świetnie nadaje się do przyrządzenia guacamole czy innych past, dojrzałe staje się miękkie i kremowe w smaku i konsystencji. Często w sklepach można dostać zielone awokado o niemalże idealnie gładkiej skórce. Takie awokado przeważnie jest twarde i ma niewiele

Taste and Cook
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 162

sól     pieprz,     łyżeczka suszonego estragonu     oliwa z oliwek WYKONANIE(...)cebulkę zeszklić na oliwie.Dodac pokrojony w plasterki czosnek.Gdy cebulka bedzie już zeszklona ,dodać pokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA

w mojej kuchni
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami, Co ciekawego w Kauflandzie + ceny 173

angielskie i ugotuj do miękkości. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami (jeśli zupa jest za gęsta dolej więcej wody i ponownie zagotuj). Zblenduj. Przed podaniem udekoruj suszonymi śliwkami.     Co ciekawego w Kauflandzie + ceny - wegetariańska pizza, mój HIT, z reguły takie wynalazki nie są smaczne, ta jest pyszna!!! spróbujcie koniecznie, świetna jakość(...)laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie: podsmaż kiełki, dodaj pokrojone tofu, podsmaż

Qlinarnie i Qlinarnie
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 166

piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem i oliwą z bazylią - proste, pyszne i wegańskie :) Oprócz tego  - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy(...)gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztet sojowy – bez pieczenia 220

klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia) i zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być(...)Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzej cały olej

Blendman