Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiWYKONANIE SOS POMIDOROWY : Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wylewamy wodę, a pomidory obieramy ze skórki ( powinna łatwo odchodzić). Etap ten pomijamy, jeśli używamy pomidorów z puszki. Wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy pulsacyjnie. Patelnię stawiamy na gazie, dodajemy zmiksowane pomidory i podgrzewamy(...)drugim arkuszem folii spożywczej i cienko rozbijamy, uważając, aby nie podziurawić filetów. W małej miseczce łączymy roztopione masło z czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety. Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła
cool and mintyDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię zupy. Mógłbym je jeść na okrągło (nie codziennie, w końcu mięso lubię bardziej ;)). Żona niestety nie jest już tak entuzjastycznie nastawiona. Zje, owszem, ale
manslogblognajwspanialszy z najwspanialszych król wszystkich dipów – o słodko-pikantnym smaku i pięknej koralowej barwie. W różnorodnym świecie humusów mam kilka swoich ulubionych – między innymi z suszonymi pomidorami, masłem orzechowym, nie pogardzę też tym zwykłym klasycznym. Za najlepszą wersję jednak uważam humus paprykowy. I tu muszę zaznaczyć, że nie zawiera on żadnych innowacyjnych składników – ciecierzyca, oliwa, czosnek – podobnie jak inne(...)łyżka słodkiej papryki w proszku plus odrobina do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Do kielicha blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę oraz papryki, po czym zmiksuj na gładką pastę. Następnie dorzuć pozostałe składniki: mleko kokosowe, oliwę, starty czosnek, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Na koniec spróbuj i w razie konieczności dodaj
Roślinna - blog wegańskiZastanawiałam się z czego można jeszcze przygotować bezmięsny pasztet. I wpadłam na ten pomysł. Pasztet wyszedł pikantny, choć dobrze jeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony
Czerwień i błękitdreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy, kto źle radzi sobie z chłodem, ciągłym niedogrzaniem(...)zetrzeć na tarce marchew, seler, buraki, dynię i zapakowane w pojemniki przechowywać w lodówce. Ułatwi to szybkie mieszanie różnych rodzajów surówek. 5. Przygotować zieloną pastę curry do potraw w stylu tajskim. 6. Zakupić sól himalajską i czarną Kala Namak o „jajecznym zapachu”. Idealni pomocnicy kuchenni podczas diety: – wyciskarka
To co kochaminnych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn. Makaron z wódką w dwóch wersjach Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie(...)mrożonego groszku Kilka plastrów prosciutto Sos 2 łyżki oliwy 1 duża cebula posiekana w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 puszki całych pomidorów 1 szklanka wódki Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie) Mała suszona papryczka peperoncino Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie
Niedzielny kucharzinnych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn. Makaron z wódką w dwóch wersjach Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie(...)mrożonego groszku Kilka plastrów prosciutto Sos 2 łyżki oliwy 1 duża cebula posiekana w kostkę 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki 2 puszki całych pomidorów 1 szklanka wódki Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie) Mała suszona papryczka peperoncino Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie
Niedzielny kucharzOdkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie. Jest to
W mojej holenderskiej kuchniPomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy wyjęte z pomidorów pestki z gniazdami nasiennymi. Właściwą część pomidora (oczyszczony z pestek miąższ) wrzucamy do dużego, koniecznie wysokiego garnka (w czasie gotowania keczup lubi „wysoko podskoczyć”). Sok zebrany pod sitkiem dodajemy do garnka z pomidorami. Do pomidorów dodajemy(...)robić partiami. Z przetartej i odciśniętej masy zostanie Wam bardzo gęsty przecier. Ponieważ szkoda tak wyrzucić odciśniętą gęstą część, ja ją zostawiam, pasteryzuję i wykorzystuję do sosów pomidorowych albo past. Wracając do przecieru. Znów gotujemy go na niewielkim ogniu. Czas zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Może to potrwać (w zależności także od odmiany pomidorów) od 1 godziny do nawet
Pociąg Do Kuchnipomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone pomidory. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i delikatnie zagnieść, aż stanie się plastyczne i wszystkie składniki dobrze się połączą. Uformować, aby uzyskało podłużny kształt, lekko docisnąć(...)jeszcze w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. CZOSNKOWE CONFIT Z TYMIANKIEM 30 obranych ze skórki ząbków czosnku 5 plastrów cytryny 2 liście laurowe 2 łyżki siekanego tymianku (użyłam suszonego) 1 łyżeczka soli 1 szklanka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Lekko wymieszać i wstawić do piekarnika
KUCHARNIABardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kakaowy smak, konsystencją również nie odbiega od wersji ze słoiczka. Potrzebujemy tylko 3 składników: awokado, suszonych daktyli i kakao. Składniki: 1 dojrzałe awokado, najlepiej odmiana hass 100 g suszonych daktyli 3 czubate łyżeczki kakao Przygotowanie: Daktyle wkładamy do miski i dodajemy 50 ml letniej wody. Moczymy przez około 20 minut. Następnie daktyle, wodę po daktylach, miąższ awokado(...)Jaka jest różnica i jak wybrać najlepsze awokado? Odmiana hass ma czarną, pomarszczoną skórkę i jest o wiele smaczniejsze w smaku, świetnie nadaje się do przyrządzenia guacamole czy innych past, dojrzałe staje się miękkie i kremowe w smaku i konsystencji. Często w sklepach można dostać zielone awokado o niemalże idealnie gładkiej skórce. Takie awokado przeważnie jest twarde i ma niewiele
Taste and Cook