pasta z suszonych pomidorów - 1315 przepisów (strona:72/88)

Spaghetti Alfredo, Hotel Splendide 138

łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów 1-2 łyżki marynowanych kaparów Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj(...)butter 1 glass cream 200 g grated hard cheese salt, pepper 3 tbs chopped parsley leaves optionally: a few chopped dried tomatoes 1-2 tbs marinated capers Boil pasta following package instructions. Heat the butter in a saucepan, add cream, and cheese. Cook for ca. 5-10 minutes over low heat until the cheese has melted. Remove from heat, season

Qlinarnie i Qlinarnie
Low-carb spaghetti z marchewki z sosem bolońskim 143

J esteś żarłokiem i nie potrafisz sobie odmówić solidnej porcji spaghetti od czasu do czasu? To możemy przybić sobie piątkę! Sam długo szukałem dobrego sposobu, żeby

Food Square
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 82

bobu (mrożonki mają zazwyczaj 400 g wagi, z lodem. Jedno opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok(...)Jedynym patentem na przyspieszenie konsumpcji jest gruntowne wystudzenie bobu – zimny łatwiej się obiera. Jest to też sposób na uratowanie rozgotowanego bobu. Łuskany na ciepło zamieni się pod palcami w pastę. Chłód skondensuje miąższ wewnątrz łupinki. Artykuł Wtorek: Bób z migdałowym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 104

naszym party. KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI I RICOTTĄ (dla 4-6 osób) ciasto : 100 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli szczypta suszonego oregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania(...)piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się do dłoni, dosypuję odrobinę mąki. Formuję kulę. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Pomidora i por myję pod bieżącą wodą. Kroję (pomidor w ćwiartki/ósemki), por w półtalarki. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do sera wraz z solą, pieprzem, porem.  Włączam piekarnik - 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu

W kuchni Karmel-itki
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 87

BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS Uwielbiam hummusy, wszelkiego rodzaju, klasyczne, z suszonymi pomidorami, z papryką… Dzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds(...)miękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym

Martyna Cooks
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 112

BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS Uwielbiam hummusy, wszelkiego rodzaju, klasyczne, z suszonymi pomidorami, z papryką… Dzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds(...)miękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym

Martyna Cooks
Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese 178

tarce 1 cebula, starta na tarce 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano 5 łyżek mleka cukier, sól, pieprz olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju na dużym(...)większości odparuje.. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow cook na 20 minut, po czym dodaj mleko, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez minutę. Podawaj danie z ulubionym makaronem posypane dużą ilością startego sera. Smacznego! English version Quick pasta bolognese (4 servings) Ingredients: 500 g ground meat 2 medium

karmelowy
Ulubieńcy czerwca 137

kosztuje ok. 1.50 zł. Dostępny jest w Netto, Żabce i Freshmarketach.  Będąc w Lidlu znalazłam przy kasie takie "chipsy" zrobione z suszonych warzyw i stwierdziłam, że warto ich  spróbować . Kupiłam wersję z pomidorem i marchewką. Bardzo przypadły mi do gustu, szczególnie wersja z marchewki. Kolejnym ulubieńcem są lody wegańskie na patyku. Będąc w Auchan (WWA ul. Modlińska(...)orzechowe czy mielić migdały. Niedawno  w Auchan  udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio

wegujemy
10 przepisów na włoskie sosy do makaronu (10 ricette di sugo al pomodoro) 148

Z okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam kilka propozycji na przygotowanie sosu pomidorowego, najbardziej popularnego dodatku do makaronu, który wydobywa z makaronu jego aromat i niepowtarzalny

La grande e la piccola cuoca
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 149

mąki typ. 650 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wina (ja pominęłam) 250 ml letniej wody dodatki: na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy 1 czerwona papryka kilka garści rukoli kilka filecików anchois Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody, dodaj szczyptę cukru(...)wierzchu powinno być chrupiące, ale w środku raczej miękkie. Gdy wstawisz ciasto do piekarnika, zajmij się szykowaniem dodatków. Włóż wszystkie składniki tapenady do robota kuchennego i zmiksuj na pastę. Rukolę umyj i osusz. Anchois odcedź z oliwy.  Upieczoną cocę posmaruj przygotowaną tapenadą. Następnie ułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 111

kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 121

kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu

Moja Delicja
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 95

kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować.   Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili(...)gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów, kawy, ziaren, jak i mięsa (odpadło mi uciążliwe mycie wałka i sitek z maszynki do mięsa), czy suszonej włoszczyzny na domową vegetę. Przygotowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru z kardamonem zajmuje dosłownie pół minuty, a masy marcepanowej 5 minut. Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny

Cztery Fajery
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 102

S occa, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię

Food Square