mąki typ. 650 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wina (ja pominęłam) 250 ml letniej wody dodatki: na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy 1 czerwona papryka kilka garści rukoli kilka filecików anchois Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody, dodaj szczyptę cukru(...)wierzchu powinno być chrupiące, ale w środku raczej miękkie. Gdy wstawisz ciasto do piekarnika, zajmij się szykowaniem dodatków. Włóż wszystkie składniki tapenady do robota kuchennego i zmiksuj na pastę. Rukolę umyj i osusz. Anchois odcedź z oliwy. Upieczoną cocę posmaruj przygotowaną tapenadą. Następnie ułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest
Chilli Czosnek i Oliwakształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu
Moja Delicjakształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus : Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć(...)Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu
Moja Delicjakucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować. Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili(...)gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów, kawy, ziaren, jak i mięsa (odpadło mi uciążliwe mycie wałka i sitek z maszynki do mięsa), czy suszonej włoszczyzny na domową vegetę. Przygotowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru z kardamonem zajmuje dosłownie pół minuty, a masy marcepanowej 5 minut. Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny
Cztery FajeryS occa, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię
Food Squarepomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej(...)dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Parmezan to według nas niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle
Niedzielny kucharzpomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej(...)dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron. Parmezan to według nas niezbędny dodatek do każdej pasty. Bazylię lubimy natomiast zastępować dobrą, polską i pełną żelaza natką z pietruszki. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Przepis na tagliatelle
Niedzielny kucharzDomowy paprykarz szczeciński . Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz . Taki domowy paprykarz to alternatywa dla kupnego. Dziś wiele osób wspomina smak paprykarza szczecińskiego z czasów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż nie raz Wam pisałem, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony. Tym razem Madzia postanowiła przygotować pyszny makaron razowy z łososiem i cukinią. Będzie to idealne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji(...)warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim
Zawsze głodna!Latem uwielbiam przygotować sałatki makaronowe, które w zależności od dodanych składników mogą stanowić smaczn ą przekąsk ę na pikniku lub sycącą propozycj ę
La grande e la piccola cuocazapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami. W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień. Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia(...)cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI 320 g makaronu paglia e fieno 200 g zielonych szparagów 200 g pomidorków 50 g czarnych oliwek 50 g parmezanu 2 ząbki
La grande e la piccola cuocasposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania wg uznania 2 łyżki
Cooking Monstersposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania wg uznania 2 łyżki
Cooking Monster