papryka - 32566 przepisów (strona:768/2172)

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie 108

niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko. 3 filety z kurczaka 2 duże pory  400g pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, chilli, papryka słodka natka pietruszki do posypania olej 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry. 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się

Szefowa kuchni
Pasta serowa -niemiecka przekąska 186

będzie się prezentować na każdym stole. Składniki: 1 ser camembert 120 g twarogu 10-15 dag żółtego sera kilka łyżek jasnego piwa płaska łyżka mielonego kminku, łyżka mielonej słodkiej papryki, sól,pieprz, dwie cebule czerwone  bagietka Przygotowanie:  Camembert kroimy w plastry i dajemy do miski-rozgniatamy widelcem(najlepiej żeby chwilę poleżał baz lodówki,wtedy bez problemu go rozgnieciemy(...)starty na drobnej tarce żółty ser,wszystko razem rozgniatamy widelcem,dodajemy po łyżce piwo,aż będzie konsystencja pasty kanapkowej(pamiętajcie ,że ona w lodówce później trochę stężeje),doprawiamy papryką,kminkiem ,solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną drobno jedną cebulkę czerwoną. Schładzamy przed podaniem ok 30 min w lodówce, podajemy z krążkami czerwonej cebuli(bo z nią smakuje najlepiej) i świeżutką bagietką

Swojskie jedzonko
Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim 170

solance) pieczony w garnku rzymskim Czas przygotowania: 2 godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Bigos po cygańsku 232

podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej  papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odciskamy(...)kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min.  Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą

W kuchennej krainie
SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 446

sprawdza się podczas domowych przyjęć. Do sałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy.  Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka  sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe  dymka  oliwa   Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy  Przygotowanie Sałatę kroję(...)mniejsze kawałki i przekładam do miski. Paprykę, ogórka, cebulę kroję w kostkę,dodaję do sałaty, wsypuję kukurydzę. Kurczaka przyprawiam curry i smażę kilka minut na oliwie.  Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce.  Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem  pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta

Kukuleczki
Drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, w sosie z octem balsamicznym, z lekko pikantnym ryżem z rodzynkami 135

pysznie, jak się spodziewałam. Składniki: 3 średnie udka z kurczaka  10-12 suszonych pomidorów 200 g ryżu jaśminowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 garście rodzynek sól, mielona ostra papryka 1/3 świeżej ostrej papryczki Rama Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek dodatkowo: kilka wykałaczek Udka z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, z każdej części(...)oddzielić mięso od kości i zdjąć skórę. Lekko zbić tłuczkiem. Mięso przyprawić solą i ostrą papryką. Pomidory pokroić w średniej grubości paseczki. Na każdym kawałku mięsa (na wewnętrznej stronie) układać po kilka takich paseczków. Całość zwijać w roladki, a następnie spinać wykałaczkami. Na rozgrzaną patelnię wlać 3-4 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekać, aż znikną bąbelki, co oznacza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulgur z indykiem i warzywami 172

szklanki suchej kaszy bulgur 350 g piersi z indyka 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw) 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry pieprz, sól do smaku masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu(...)kasza wchłonie całą wodę. Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.  Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie. Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut. Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Przypraw danie bazylią, oregano

Ze smakiem i z pasją
Szakszuka z bakłażanem 97

znajdziecie tutaj . Składniki na 1 porcję: 2 jajka ekologiczne 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę 2 pomidory (średniej wielkości) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki cukru szczypta chilli 1 łyżeczka (lub więcej) oleju lub oliwy kilka liści świeżej bazylii sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej(...)kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem i chilli. Gdy po kilku minutach białka jajek będą ścięte, danie jest gotowe. Szakszukę podawać

Codziennik Kuchenny
Pulpety w sosie pomidorowym 252

jajka 1 mała sucha kajzerka mąka do panierowania puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka w proszku pół pęczka natki pietruszki Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach(...)kilkanaście minut. Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Czerwień i błękit
smażone śledzie w zalewie z papryką... 149

sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew 1 większa, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 średnie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka, cukier 3-4 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalać wodą(...)gotować z 15 minut, wsypać pokrojone cebule, papryki, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce posypać solą, zamieszać i odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze dania ze śledzi 198

śmietanowych   Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną   Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką   Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli  Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udka w sosie własnym 164

porcję dla 4 osób: 4 duże udka z kurczaka woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki) 1 średniej wielkości cebula 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz papryka ostra  olej do smażenia Udka umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i przeciąć na 4 części. Na dno garnka wlać odrobinę

Ugotować
Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym 135

porcje: 3-4 kalarepy 1-2 pory (w zależności od wielkości, czyli jeden duży lub dwa średnie) łyżeczka kurkumy, soli, czosnku suszonego kostka wędzonego tofu szczypta wędzonej papryki 50 g makaronu ryżowego 2 czubate łyżki mleka kokosowego z puszki (używam go jak śmietanę, ale można zastąpić innym mlekiem roślinnym) ps. Kolor zupy nie jest podrasowany, zawsze podkreślam że odrobina kukrumy(...)wody tyle ile uznasz (dodałam niecały litr), wruć pokruszony makaron ryżowy i zagotuj. Gotowe! Podawaj z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na złotu tofu wędzonym z dodatkiem wędzonej papryki. Artykuł Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pulpety w sosie pomidorowym. 126

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 litr wody ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% Zasmażka: 20 g masła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem(...)dokładnie mieszamy - formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 206

kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie:  Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Jeśli lubimy ostre potrawy, kurczaka możemy wcześniej posypać curry i odstawić(...)lodówki na 1h. Całość solimy i pieprzymy, posypujemy papryką i podsmażamy około 20 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną  cukinię (umytą wcześniej jeśli będziemy ją dusić ze skórką) i dusimy, aż mięso i cukinia będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy posiekanym koperkiem.  Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania