papryka - 32566 przepisów (strona:765/2172)

Wiosenna surówka z sałat 135

Wiosenna surówka  z sałat 3 rodzaje sałat kawałek  rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód  pół szklanki uprażonych orzechów sól i pieprz do smaku papryka słodka do oprószenia  Umyj i pokrój 3 rodzaje sałat. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny.  Dodaj miód, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i polej sosem sałaty. Dodaj(...)orzechy i wymieszaj po czym przełóż do miski. Rzodkiew obierz, ponacinaj brzegi jak na zdjęciu po czym pokrój w plastry. Ułóż rzodkiew na górze surówki, oprósz papryką

Gotuj Sam!
Pasta z ikry śledziowej 296

pomidorowej. Pasta z ikry śledziowej 3 ikry z śledzia solonego 2 mlecze  z śledzia solonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka oleju roślinnego papryka słodka i ostra do smaku Ikrę i mlecz zalej mlekiem i wymocz przez 12 godzin. Obierz z błon i rozdrobnij - przełóż je do miseczki. Dodaj  koncentrat  pomidorowy, olej(...)łyżki startego sera - wymieszaj. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką. Posyp resztą sera. Podawaj z domowym pieczywem

Gotuj Sam!
Sałatka z Multigrano 168

kasz, ryżu i warzyw, to idealna porcja zdrowia, która doda nam mnóstwo energii na resztę dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek (100 g) Multigrano z ryżem czerwonym Risana 1/2 pomarańczowej papryki 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej rzepakowy tłoczony na zimno zioła włoskie w młynku (opcjonalnie inne ulubione) kilka kropel cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Woreczek Multigrano(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 15 minut). W tym czasie kroimy w kostkę paprykę, rzodkiewki i siekamy zieloną pietruszkę. Z przestudzoną mieszaną kasz i ryżu (Multigrano) mieszamy pozostałe składniki. Całość skrapiamy olejem, dodajemy soku z cytryny do smaku i przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można

Słodkie okruszki
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 162

Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy(...)solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażamy ogony razem z cebulą. Podlewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy

Smaki Ewy
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym 266

obiad gotowy :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego woda mąka 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz przyprawa do drobiu słodka mielona papryka ziele angielskie liść laurowy siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Umyte piersi pokroić w grubą kostkę, obsypać przyprawą do drobiu i słodką mieloną papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć krótko

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 157

gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około

Szefowa kuchni
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 332

jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 22 g/kg -cukier 1,5 g/kg -pieprz czarny 2,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 0,5 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 g/kg -osłonki białkowe u mnie 60 mm i 85 mm -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso myjemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczarki panierowane, smażone w głębokim tłuszczu 916

około 1 szklanki Składniki panierki: 1 jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżka tartego parmezanu Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą

Smak mojego domu
Kurczak w ziołowej panierce 172

sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych talarków. Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki tartej bułki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku sól, pieprz olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy(...)pieprzymy z każdej strony. Jajka łączymy z mlekiem. Bułkę dokładnie mieszamy z słodką papryką i tymiankiem. Piersi panierujemy kolejno w jajku, bułce tartej z przyprawami. Smażymy na złoto z każdej strony. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 45 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Krem dyniowy z grillowaną gruszką 164

imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka)  3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia cebula 5-7 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól do smaku ½ twardej gruszki na 1 porcję zupy Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki ze środka i pokroić w niewielką kostkę.  Cebulę i czosnek obrać i posiekać(...)często. Następnie dodać imbir i podlać wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła dynię i ugotować do miękkości.  Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przyprawić solą i słodką papryką.  Przygotować gruszki: Owoce umyć i osuszyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Układać w miseczkach lub talerzach z kremem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem 186

Składniki: 2 małe filety z kurczaka 2/3 puszki ananasa 3 łodygi selera naciowego słoik selera w słodkiej zalewie 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub niskoprocentowej śmietany 1 łyżeczka łagodnej musztardy przyprawa do kurczaka z curry Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na kotlety. Posypać z obu stron przyprawą do kurczaka i obsmażyć(...)stron na oleju. Zdjąć z patelni, ostudzić i pokroić w kostkę. Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę pozbawioną gniazda nasiennego pokroić razem z selerem naciowym w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
obsuszana wędlina z łopatki wieprzowej 156

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo  2 łyżki smalcu, naturalny sznurek, lub siatka do wędlin oraz (opcjonalnie)  na każdą sztukę mięsa szczypta słodkiej papryki szczypta pieprzu ziołowego 10 ziaren gorczycy szczypta  majeranku 1 liść laurowy szczypta suszonego czosnku sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy(...)czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch  przed przesuszeniem.  Możemy teraz również utrzeć w  moździerzu  liść laurowy, pieprz, gorczycę, oraz paprykę słodką, czosnek i majeranek. A następnie natrzeć przyprawami łopatkę.  Pozwalamy mięsu wisieć w spokoju i gotowe

Miód i pieprz
śledź z cebulą, oliwkami i ogórkiem kiszonym 144

śledź  składniki  4-5 szt filetów śledziowych  1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych  szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę, oraz koncentrat pomidorowy, a następnie całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety  z zalewy, płuczemy i kroimy

Miód i pieprz
Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa 219

height: 1em;" /> Składniki : 1 szt polędwicy wieprzowej – jak największa ( np 0,6 kg – 0,8 kg ) 1 torebka cukru 1 torebka soli 3 łyżki łagodnej papryki mielonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 podkolanówka – koniecznie nowa Polędwiczkę płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcina my wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , zasypujemy cukrem , obtaczamy(...)zasypujemy solą , grubą warstwą , obtaczając dokładnie . Odstawiamy na kolejny dzień , ponownie do lodówki . Po wyjęciu , ponownie obmywamy, dokładnie z soli pod zimną wodą , osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w mieszance papryki i czosnku . Dokładnie aż cała polędwiczka będzie czerwona . Wkładamy do pończochy , nadajemy ładny kształt i związujemy . Wieszamy w pomieszczeniu o temperaturze około 18-20 C , na trzy dni żeby wytworzyła

Ogrodnik w podróży
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 113

Marynata:   oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt.  oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki  ostra papryka mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka   Sposób przygotowania:   1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.  2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże oregano(...)natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.  3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.  Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.  4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ). 5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania