papryka - 32566 przepisów (strona:767/2172)

Pikantne spaghetti z klopsami 235

dużej pikanterii :) Składniki na 3 porcje: 250 g mięsa mielonego (z łopatki) 200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz(...)formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno siekamy a oliwki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle - dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku) ok. 5 min, od czasu

Alutka-Gotuje
zapiekanka makaronowa lub szybki obiad z patelni 372

prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g  żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki(...)paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika ) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać

babka w formie
Sos z cukinii i papryk, rewelacyjny 713

moja siostra, ona dostała ten przepis od swojej szwagierki też Małgosi. Dziękuję. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić na małe kawałki. Cebulki obrać i pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra

Kuchnia Pokoleń
Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 315

pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć(...)razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji, w zależności od apetytów. Połowa główki kapusty powinna ważyć około

Gospodyni Miejska
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 236

około 1,5) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5 łyżek brązowego cukru 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy

kruche babeczki
Bułki zapiekane z jajkiem 192

przyznać, że mi posmakowało. Niby nic wyszukanego, a zawsze to jakaś inna, ciekawsza odsłona nudnych jajek i bułki.  Składniki: bułki (u mnie grahamki) ulubiona wędlina ser żółty cebula, papryka, pieczarki, czy inne warzywo które przyjdzie nam do głowy jajko masło przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka   Ostrożnie odciąć górną część bułki i wydrążyć środek. Wnętrze bułki delikatnie posmarować masłem

Simply Food
Zupa krem z marchewki 235

się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki  2 średnie cebule  2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli  1 litr bulionu warzywnego    sól i pieprz   Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać(...)trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym

Simply Food
Pierś z kurczaka na szpinaku 132

Składniki: 2 filety z kurczaka papryka słodka suszona oregano suszone czosnek suszony ryż naturalny szpinak mrożony jogurt naturalny ząbek czosnku sól olej słonecznikowy Przygotowanie: Filety przepłukać pod bieżącą wodą i oczyścić.  Natrzeć olejem i przyprawić papryką, oregano, czosnkiem i posolić. Owinąć folią aluminiową, albo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 200 - 220 stopniach przez 20 minut. W tym czasie

Karczma Honorietty
Wołowina w sosie ostrygowym 164

słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu. Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym

R'n'G Kitchen
Suszona papryka 175

Kiedy nastaje pora na świeżą paprykę kupuje małą ostrą i suszę. Dodaję ją do rosołu .  Krupnik również smakuje mi na ostro. A do sosów jest nie zastąpiona. W tym roku mam w ogrodzie krzak ostrej papryczki i kiedy strąki dojrzewają, systematycznie je zrywam i suszę(...)Ususzoną przechowuję w słoiczku. A mój przepis na marynowaną paprykę w occie znajdziecie

Proste Potrawy
Mocno czosnkowa sałatka brokułowa 711

wzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku mielony pieprz kolorowy Jogurt i majonez przełożyć do miseczki. Dodać(...)przegryzły. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić, duże różyczki podzielić na mniejsze. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser żółty również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany

Monia miesza i gotuje
Gulasz grzybowo -warzywny w bułce 148

grzybów leśnych 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć(...)talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, pora i selera. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, wsypać groszek i dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawić śmietaną rozbełtaną z mąką, chwilę podgotować. Podawać w wydrążonych bułkach z dodatkiem świeżych ziół

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH 355

możemy wyczarować pyszną sałatkę, zrobioną dosłownie w parę chwil.  Do sałatki użyłam pikle kaszubskie od  Dagoma . Składniki: * 1 paczka zupki chińskiej łagodnej * pół czerwonej większej papryki * 100 g szynki konserwowej * pół puszki kukurydzy konserwowej * 7 pikli kaszubskich * łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron z zupki chińskiej drobno rozkruszyć, zasypać proszek(...)zalać wrzątkiem. jak makaron zmięknie odlać wodę. Ogórki, paprykę i szynkę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z wody. Wszystkie składniki razem z makaronem wymieszać. Dodać łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę

Zrób to smacznie
Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie 158

szynka wieprzowa pół cebuli pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku mąka sól pieprz majeranek oregano tłuszcz do smażenia 400 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki sól jajko 2 ugotowane buraczki 4 łyżki wina 1 łyżka miodu szczypta soli czarny pieprz Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki(...)lepszy smak. Mięso kroimy na plastry, ubijamy jak na schabowe, z łyżki mąki i ziół przygotowujemy posypkę, maczamy plastry, smażymy z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę podlewamy ok pół szkl wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy . Dusimy ok 15 min pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Fasolka po bretońsku 713

duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka cząbru 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu naturalnego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) dodatkowo: garnek co najmniej 4 l Przygotowanie: Fasolę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody(...)lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą. Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli. Gdy fasola będzie już ugotowana należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia. U mnie fasolka gotowała się około

Kuchcik gotuje