olej ryżowy ] 2 dag mąki [ czyli mniej więcej 1 czubata łyżka ] 5 dag cebuli [ czyli dwie średnie cebule ] 1/8 l śmietany [ 125 ml śmietany ] 1/3 do 1/2 łyżeczki papryki pieprz i sól 2-5 dag konserwy pomidorowej "koncentrat" [ około 2 łyżek ] 1 łyżeczka siekanej [ natki ] pietruszki Nasze uwagi - tak jak pisałam we wstępie, dodaliśmy kilka składników, bez których(...)warstwie, smażyć je w dwóch - trzech partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulką, dodać do niego przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku, posypane zieloną siekaną pietruszką, z z ziemniakami pod dowolną postacią
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka miodu - u mnie wielokwiatowy skórka starta z całej pomarańczy - na drobnych oczkach tarki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli INNE: sól, pieprz czarny - do natarcia mięsa przed marynowaniem 4-5 cząstek pomarańczy
Grunt to przepis!lodówce. Składniki: ziemniaki pokrojone w plastry 4-6 szt cukinia 1 mała pomidor bez skórki 1-2 ser ementaler 5 plastrów ser gouda 5 plastrów sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka szynka w plastrach 20 szt Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia ceramicznego.Posypujemy je solą pieprzem i papryką czerwoną słodką.Na ziemniaki kładziemy szynkę
Różowa kuchniaSKŁADNIKI : 150 g makaronu pełnoziarnistego 150 g świeżego łososia garść pokrojonego jarmużu 1/2 część papryki czerwonej 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku orzechy nerkowca pestki dyni Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miski. Na patelni na oleju podpiekamy pokrojonego w kostkę łososia(...)Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm) 3 łyżki oleju 2 cebule 2 łyżki żółtej łagodnej pasty curry ze słoika mały kawałek papryczki chili drobno posiekany 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki ziaren kukurydzy z puszki 1 marchewka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki podprażonej i zmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku szczypta kuminu rzymskiego 250 ml bulionu(...)przez ok. 2 minuty aż listki uwolnią olejki eteryczne. Dodać następnie kumin i gorczycę i pozostałe 1/2 łyżeczki soli i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 minuty. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w taka samą kostkę i kukurydzę oraz pastę curry, zamieszać i chwilę podsmażać. Teraz dodać mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 10 dag zielonej soczewicy 10 dag kaszy bulgur 25 dag sera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry(...)skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut. W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 325g krewetek koktajlowych ( ja użyłam mrożonych ), 1 duża bagietka, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1-2 garście natki pietruszki, 1 łyżka masła, 4 ząbki czosnku, 1/2 cytryny, pieprz, sól, ser grana padano - tyle by oprószyć pokrojoną bagietkę masło czosnkowo-bazyliowe: 125g miękkiego masła ( ja użyłam niesolonego ), kilka listków bazylii, 3 ząbki czosnku ( można zrobić z połowy
W kuchni u MonikiPropozycja na bardzo szybki i prosty obiad z kurczakiem i makaronem. Smaku nadaje tarty seler, szpinak i czosnek. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 100 g selera korzeniowego 100 g szpinaku mrożonego ¾ szklanki bulionu lub wody Sól Pieprz Liść lubczyku Oliwa z oliwek 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Przesmażamy na rumiano na patelni na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, kostki mrożonego szpinaku, starty na tarce o średnich oczkach seler korzeniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Mieszamy z ugotowanym tagliatelle
VioletoweKucharzeniemożna nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy
Szefowa kuchniopakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka kostka rosołowa drobiowa lub warzywna Przygotowanie: 1. Kto obiera pieczarki, to obiera pieczarki i kroi(...)drobno kroimy w kosteczkę. Na gorącym oleju podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mrożony szpinak. Gdy się roztopi, dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta, śmietanę, przyprawiamy pieprzem i papryką. Solą nie, bo feta jest słona. Mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, by zagęścić farsz. Chwilę smażymy, aż farsz będzie gęsty. I gotowe. 5. Mięso myjemy, osuszamy, lekko przyprawiamy solą
dobra gospodyni dom wesołym czynizostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 2 udka kurczaka 1 duża cebula 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek sól pieprz oliwa papryka ostra i słodka oregano czubrica ziemniaki wykałaczki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda(...)wyparuje. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Udka wypełnić farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Mama Gotujepomysłu na obiad? Polecam pyszne klopsy wieprzowe, duszone na cebulce. Mniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami
Tradycyjna Kuchniagolonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie: Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę
Walijskie Pichceniekozi. Jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Dodam , że mam również fazę na surówki. Całe szczęście, że takowe mogę jeść bez żadnych ograniczeń. Składniki buraki pieczone w piekarniku pomidor malinowy papryka czerwona kapusta biała lub różowa ogórek koperek i bazylia sól i pieprz do smaku płatki owsiane ser kozi w plastrach oliwa z oliwek lub olej z ostropestu Buraka upiecz, wystudz(...)zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz posolić, wymieszać z odrobinka octu. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z ogórkiem w plasterkach oraz koperkiem. Paprykę pokrój w kawałeczki. Pomidora w cząstki. Płatki podpraż na suchej i gorącej patelni. Ułóż obok siebie wszystkie pyszności i dosmacz pieprzem i solą. Dodaj oliwy . Posyp płatkami. Na koniec ser kozi i śniadanie lub kolacja gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidorosłych i starszych dzieci, tę bez przypraw, delikatniejsza wersję dla dzieci. Składniki: 150 g suchej ciecierzycy namoczonej uprzednio 12 godzin w wodzie 1 średni pomidor 1 czerwona papryka 1 łyżeczka masła 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, płaska łyżeczka oregano, szczypta cynamonu, więcej chili (pasta wychodzi dość mdła, więc dodaję więcej chili(...)wcześniej namoczyłam przez noc, później gotowałam w tej samej wodzie około godziny do miękkości; na patelni rozpuściłam łyżeczkę masła, przesmażyłam na nim do miękkości pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, przyprawiłam; na końcu połączyłam wszystkie składniki, dodałam oliwę i wodę i zmiksowałam na gładką masę; w razie potrzeby dodajcie więcej wody lub oliwę, przyprawcie pastę do smaku. smacznego
Zasmakuj Kuchni