papryka - 32566 przepisów (strona:784/2172)

Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 161

SKŁADNIKI: sałatka 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 1 szalotka 10 dag tartego sera ja dałam cheddar 3 jajka sól,pieprz,natka pietruszki suszona 3 ogórki konserwowe sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki majonezu sól i pieprz oaz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE:  Jajka gotuję na twardo, po czym obieram i kroję na bardzo drobną kostkę. Paprykę

Gotowanie Patki
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 151

powstała pyszna, sycąca sałatka. Polecam :) Składniki: * 6 pałek gotowanych z kurczaka * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki czerwonej fasoli w puszce * pół czerwonej papryki * 5-6 ogórków curry * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka musztardy sarepskiej * 1 łyżka majonezu Wykonanie: Mięso z kurczaka oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić(...)misce. Kukurydzę, groszek i fasole odcedzić z nadmiaru wody, dodać do kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, tak samo ogórki curry, dodać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem i musztarda, doprawić do smaku według uznania. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny

Zrób to smacznie
Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi 281

deserów. Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu papryka konserwowa puszka kukurydzy 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu Kotlety sojowe włóż do gotującego się bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu(...)obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy, dodaj warzywa i  duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (możesz podlać odrobiną wody). Paprykę konserwową pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Zimny kuskus wymieszaj z przestudzonymi, duszonymi warzywami, pokrojonymi kotletami sojowymi, kukurydzą, natką pietruszki. Dopraw pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalafior faszerowany mięsem 205

mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę(...)przesmażamy na niedużej ilości oleju. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem

mojewypiekiinietylko
KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 150

drobnego makaronu 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele(...)jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety z brukselką 130

łopatki wieprzowej 1 l bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta kminek mielony 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy. Mięso wyrabiamy(...)bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zupa porowa z pieczarkami 555

Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z wołowiną na bogato 156

prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 2 i 1/2 litra wody 1/3 szklanki zacierki 1/3 szklanki śmietany do zupy kwaśna śmietana i pieczywo do serowania Wołowinę pokroić z kostkę (około(...)minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka (około półtorej godziny). Kiedy mięso jest już prwie miekkie dodajemy zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę do zupy. Gotujemy przez kolejnych

mecooks
PASTA A'LA HUMMUS POMIDOROWA Z KOPERKIEM 155

pomidorów suszonych 5 łyżek sezamu 2-3 łyżki oleju z pomidorów sok z 1/2 cytryny garść ziaren słonecznika pęczek koperku 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej pieprz, sól, papryka słodka mielona kmin rzymski, liść laurowy Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc. Następnego(...)słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Mieszamy. Wkładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z twarożkiem i tuńczykiem 220

rezultacie uzyskamy przepyszną sałatkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis a zachwycicie się tym smakiem jak ja.     Składniki: 250 twarogu 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 czerwona papryka 4 kiszone ogórki 1 mała cebulka natka pietruszki kilka gałązek 2 łyżki majonezu sól pieprz do smaku   Wykonanie : T warożek rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem wraz z częścią(...)oleju. Cebulę , paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do twarożku. Natkę pietruszki siekamy dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy z majonezem,. gotowe szybko i smacznie

W kuchennej krainie
Domowa sałatka wielowarzywna. 224

Składniki : 12 szt. średnich marchewek 4-5 szt korzenia pietruszki 1 mały seler 2 czerwone papryki słodkie 1 puszka konserwowego zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli 2 jabłka 1 por majonez śmietana 18 % sól  pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie(...)garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do pokrojonej marchewki i pietruszki. Pora i czerwoną paprykę umyj, posiekaj w kostkę , dodaj do pokrojonych wcześniej warzyw. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj konserwowy, odcedzony na sitku groszek, fasolę i kukurydzę. Natkę pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
FLACZKI Z PIERSI KURCZAKA 222

Składniki: 40 dkg piersi z kurczaka 250 g marchewki (3 średniej wielkości) 150 g selera 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1,5 l wody 2 łyżki vegety 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do flaków sól pieprz Sposób wykonania: Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki(...)dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 153

sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa(...)pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Barcelona i sos pomidorowy 114

francuskiej i włoskiej. Wędrując po targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna(...)się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz – chleb bez skórki (najlepiej zacząć od jednej

Szybko Tanio Smacznie
Gyrosowa polędwica wieprzowa 77

przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 kg polędwicy wieprzowej – opakowanie przyprawy gyros – słoik fasolki – paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) – 1 szklankę kaszy jaglanej – kolendrę – odrobinę tłuszczu do smażenia – koncentrat pomidorowy 1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Polędwicę pokroić w plastry a potem(...)słupki. Wrzucić do miski razem z przyprawą i łyżką oleju. Wymieszać. Wstawić do lodówki na noc, lub na minimum 2h. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę i fasolkę (odsączoną i przepłukaną wodą). Na samym końcu dodać kaszę jaglaną. Całość gotować/podsmażać aż będzie gorąca

Szybko Tanio Smacznie