papryka - 32566 przepisów (strona:785/2172)

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i warzyw 136

ulubioną kiełbaską) – 1 cebula – 1 słoik groszku – 1 słoik czerwonej fasoli – 1 słoik kukurydzy – koncentrat pomidorowy – przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapieczenia (na wierzch) Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry, myjemy i odsączamy z wody (możemy też osuszyć za pomocą papierowego ręcznika). Podgotowujemy w osolonej wodzie(...)Mięso miksujemy z pomocą blendera (możecie oczywiście mięso pokroić na kawałki i podsmażyć je w takiej formie) i podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Przyprawić cząbrem, tymiankiem, papryką oraz dodać resztę warzyw i koncentrat. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i ułożyć na spodzie ziemniaki, potem warstwę mięsa (na zmianę) a na wierzchu ponownie powinny znaleźć się kartofle. Jeżeli macie

Szybko Tanio Smacznie
Ryżowa sałatka z piersią kurczaka i ananasem 550

125g ), 1 pojedyncza pierś kurczaka ( ok. 280g ), 1 czerwona cebula, puszka ananasa ( 340g po odsączeniu ), 200g sera feta, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej, natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie:                         Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka ” Słowiańska „ 219

skórą 1 szklanka , wystudzonego ,ugotowanego ryżu ( podczas gotowania, dodajcie płaską, łyżeczkę kurkumy , będzie zdrowiej i apetyczniej ) 1 kawałek białej części pora ( taki około 10-15 cm ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości korniszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu- płaska 1 łyżka posiekanego koperku sól , pieprz do smaku Kukurydzę odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia(...)kostkę mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników : kukurydzę z korniszonami , posiekanego drobniutko pora , paprykę . Doprawiamy majonezem , chrzanem , koprem ,solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc . Sałatka Słowiańska jest gotowa Smakuje zawsze i wszędzie

Ogrodnik w podróży
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 260

fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 łyżki oleju  sól pieprz czarny mielona słodka papryka kurkuma opcjonalnie natka pietruszki do posypania           Sposób przyrządzania:             Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić(...)kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
udka pieczone z ziemniaczkami 138

składniki: 4 udka kurczka 6 ząbków czosnku 1 cebula ok. 100 ml oleju, oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu suszony rozmaryn sok z 1/2 cytryny ok. 1000 g małych ziemniaczków wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy olej z papryką, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Udka myjemy, zalewamy

Domowy Smak Jedzenia
Piekielna Inka. Z chili. Podnosząca przemianę materii. 158

przyprawy, by nie przesadzić. Składniki na 2 porcje: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml cukier lub miód do posłodzenia - wg uznania chili w proszku - szczypta słodka czerwona papryka w proszku do posypania wierzchu Wykonanie: Do szklaneczek wsypać po łyżeczce Inki. Zalać gorącą wodą do połowy. Dosłodzić do smaku i wsypać troszeczkę chili. Ale naprawdę maleńką szczyptę(...)dzbanku od herbaty też można próbować ;-) Wlać je do kawy. Do pełna. Pomieszać i poczekać chwilkę by mleko odwarstwiło się od gęstej piany.  Wierzch delikatnie posypać słodką papryką w proszku.  Smacznego :-) Pozdrawiam,  Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
KURCZAK PO CHIÑSKU - DIETA 1500 KCAL. 184

dietetycznej ,tylko bardziej zrównoważonej.Zapraszam!. Danie ma 416 kcal. Na jedną porcję 120g czyli niepełna szklanka ugotowanego ryżu 1 filet z kurczaka (120g)  dymka(5g) 0.5 strąka papryki (60g) kilka małych pieczarek(60g) 0.5 szkl.zielonego groszku(70g) 1 łyżeczka oliwy (1g) zioła ( u mnie 5 smaków przyprawa) 1 mały ząbek czosnku (3g) 1 łyżeczka sosu sojowego (5g) sól morska(...)cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku *********************************************  Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona paprykę , pieczarki i zielony groszek przesmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa,dodac sos sojowy i podawać z ryżem oraz paskami mięsa kurzego.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczeń z kawałkami kurczaka 298

mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku WYKONANIE Mięso mielimy tak, jak do mielonych. Bułkę moczymy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy wyciśniętą z moczenia bułkę, Podsmażoną(...)cebulkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę,majeranek. Solimy                 i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy aż dobrze się połączy. Pierś z kurczaka płuczemy. Obsuszamy rącznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z kurczaka z dynią  220

Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kawałeczek fety oliwa sok z cytryny ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz(...)pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać dynie, skropić ją oliwą, posypać solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienne Gotowanie
FIT krem marchewkowo-pomidorowy 206

porcje kremu 300 g marchwi (3 większe) 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 1/2 butelki passaty pomidorowej z czosnkiem 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli  Przygotowanie: Marchewki i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchew. Zalewamy wodą(...)przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem.  Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pasztet z Fasoli z gruszką z pianką chrzanową 150

Składniki 500 g białej fasoli 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 duże gruszki 1 mniejsze jabłko 3 duże łyżki oleju kokosowego jajko sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa lubczyk, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Pianka pół szklanki mleka 3,2 % łyżka chrzanu łyżeczka masła Przygotowanie Fasolę po kilku godzinach moczenia w wodzie (inaczej się(...)uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać, zdjąć

Gaździnka warzy
Fasolka po bretońsku 147

dzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (użyłam kiełbasy drobiowej) 3 średniej wielkości cebule 4 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 3 liście laurowe 120 g koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Fasolę przesypać do dużego garnka (ok. 4 l) i zalać wodą tak aby sięgała(...)godziny (aż fasola wyraźnie zmięknie). Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę. Do garnka z fasolą dodać sól, pieprz, liście laurowe, suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotować jeszcze przez ok. godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Bullio
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 215

tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Cebulę(...)małym ogniu, podsmażać. Następnie, na patelnię z cebulą i tuńczykiem wlać przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje. Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym, żółtym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 142

bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć(...)oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Pikantna surówka 181

cebula czerwona  2 ząbki czosnku  1 marchewka  1 jabłko  2 buraki gotowane  1 łyżeczka cukru  Sól Pieprz czarny  1 mała papryka chilli bez ziaren 5 łyżek oliwy  Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Mój Smak