łyżeczka, sól morska 1 łytżeczka, wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, masło 1 łyżka, cebula 4 sztuki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól morska - ile potrzeba brukselkę opłukać, odciąć głąbki i brzydkie listki, zalać wodą i jak się zagotuje wsypać cukier i sól, gotować do miękkości brukselki, odlać wodę(...)garnka wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, obsypać mąką i na gorącym oleju z masłem smażyć na rumiano, wsypać pokrojoną cebulę, paprykę, pieprz i pod przykryciem dusić z 10 minut, następnie wymieszać i bez przykrycia podsmażać z 5 minut wątróbkę podać z cebulką i brukselką, posolić wątróbkę, można zjeść z pieczywem - bardzo smaczne danie obiadowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięolej rzepakowy 6 łyżek, boczek wędzony 15 dag, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 1 łyżka, przecier pomidorowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej(...)zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek, paprykę i podsmażać z z 5 minut włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięprzed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek schabu 1 kg łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżka ziół prowansalskich słodka czerwona papryka - płaska łyżka łyżeczka soli 3 łyżki oleju opcjonalnie: 2 ząbki czosnku - dodajemy bezpośrednio przed pieczeniem. Wykonanie: Schab nakłówamy widelcem, w kilkunastu miejscach po jednej i w kilkunastu miejscach po drugiej(...)jego stronie. By wszystkie przyprawy wsiąkły wewnątrz mięsa. Liść laurowy rozkruszamy na drobne kawałeczki. Zioła, pieprz, sól, paprykę i liść laurowy łączymy z olejem. Tak przygotowaną marynatę wcieramy przez minutkę w mięso. Następnie wstawiamy je na 24 godziny do lodówki, by naciągnęło aromatów. W kolejnym dniu rozgrzewamy tłuszcz na patelni i rumienimy mieso z każdej strony, tak by białko się
Poezja Smaków - blog kulinarnykobiety na wsiach, z dobrego wiejskiego tłustego sera – białego dla odmiany. Przepis dostała moja mama dobrych kilkanaście lat temu od koleżanki. Pamiętam ten pierwszy ser, była w nim papryka i smakował wybornie, nawet jak na podniebienie ucznia podstawówki Jak smakuje ten nasz domowy żółty ser? Trochę inaczej, niż ten sklepowy, ale bardzo dobrze W dodatku nie jest skomplikowany(...)Składniki 1 g tłustego sera białego 0,4 l mleka 1 żółtko 1 jajko 1 łyżka octu 1 łyżka sody szczypta soli 3 łyżki masła ulubione dodatki - kminek, czarnuszka, papryka, suszone pomidory, kozieradka Sposób przygotowania Ser biały wrzucamy do garnka z mlekiem. Gotujemy ok 10 min, od zagotowania. Ser powinien się rozpaść na drobne grudki. Przecedzamy grudki przez sito
Mieszam w GarnkuSkładniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy
R'n'G Kitchenwyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 1/2 słoiczka marynowanej papryki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko przyprawy do smaku, pieprz Cebulę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić w mniejsze kawałki. Wylać wodę z tuńczyka, wyjąć
Gotuję Testujęprosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie 1 ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm(...)Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec
Gotuję Testujęwypróbować, robi się go szybko i łatwo :) Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem 1 opakowanie makaronu pappardelle 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 1 pomidor 1/2 cebuli 1/2 słoiczka marynowanej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa typu kucharek, natka pietruszki do posypania 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek szczypiorku Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu się(...)rozgrzany olej na patelni dać poszatkowaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać kukurydzę (bez zalewy) oraz pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pokrojoną i pozbawioną zalewy paprykę. Całość chwilę podsmażyć. Przyprawić wg uznania. Poszatkować szczypiorek oraz pokroić w drobną kostkę tuńczyka. Wrzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażać i stale mieszać. Dodać makaron, wymieszać wszystko ze sobą. Przekładać
Gotuję TestujęPieczeń z jajkiem w środku 800 g mięsa mielonego 1 bułka 2 jajka surowe 3 jajka ugotowane sól, pieprz, kucharek 1/2 opakowania kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej poszatkowana garść natki pietruszki Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy, wbijamy 2 jajka i bułkę, którą należy wcześniej namoczyć w wodzie. Całość wyrabiać przez chwilę, do uzyskania(...)jednolitej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać
Gotuję TestujęPORCJE: 9 Koszyczki tostowe z serkiem 1 serek Apetina (dowolny smak), ja użyłam POMIDORY I BAZYLIA 1/2 pory pęczek pietruszki 1/2 pomidora 1/3 słoika marynowanej papryki 15 dag sera żółtego kilka kromek sera tostowego Kromki chleba tostowego wyjmujemy z opakowania i wałkujemy wałkiem kuchennym. Powstałą kromkę należy obkroić nożem, aby powstało koło. Wkładamy każde koło do wysmarowanej margaryną formy(...)muffinki. Ser Apetina wyjmujemy z opakowania i dajemy do większej miski. Kroimy: porę (drobno), pomidora i paprykę marynowaną (w kostkę). Dodajemy do miski z serkiem. Jeśli mamy zbyt łagodny smak, można przyprawić np. pieprzem. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do chleba w formie. Ser żółty należy zetrzeć na tarce, posypać po masie. Pietruszkę szatkujemy i posypujemy po żółtym serze. Całość
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min - PORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę czerwoną konserwową
Gotuję Testujęjajka 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao FARSZ 1 opakowanie serka Almette (dowolny smak) 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 natka szczypiorku 1/3 słoiczka papryki konserwowej Najpierw należy przygotować farsz: do niewielkiej miski dajemy serek o dowolnym smaku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, kukurydzę i poszatkowany szczypiorek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Do dużej
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -P ORCJE: 2 Biała kiełbasa z warzywami 4-5 kiełbasek białych pół słoiczka marynowanej papryki 50 dag pieczarek 1 por sól pieprz kucharek Przygotowane białe kiełbaski należy nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym wcześniej margaryną. Całość zalać(...)przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Podsmażać na patelni ok. 5 minut. Kiełbaski wyciągnąć z piekarnika, obrócić w naczyniu dołem do góry. Następnie wykładamy na nie przygotowane warzywa. Posypać marynowaną papryką, wcześniej pokrojoną w paski. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu ładnie udekorować
Gotuję Testujękiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy krakowskiej w słoiku Spichlerz Rusiecki kilka sztuk fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu chińskiego (np. rosół) 2-3 łyżeczki papryki marynowanej pieprz do smaku pęczek szczypiorku Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać do niej poszatkowaną cebulkę, podsmażyć. Później dodawać pokrojone: pomidora, paprykę i przeciętą na pół fasolkę szparagową
Gotuję TestujęPORCJE: 1 Gulasz warzywny w dyni 20 dag mięsa z szynki 1 cebula kilka plasterków szynki 1 laska kiełbasy 1 parówka 1 pęczek natki pietruszki 1/2 słoiczka papryki marynowanej 1/2 cukinii 1,5 dyni (małe) sól, pieprz, kucharek Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki(...)pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona. Gulasz
Gotuję Testuję