papryka - 32566 przepisów (strona:1664/2172)

TOSTY WERSJA BIG :) 129

chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone oregano ketchup majonez suszony pomidor  (ilość składników w zależności od upodobań) A jak to zrobić: Chleb delikatnie posmarować masłem

Kuchnia w opałach
CUKINIOWE ŁÓDECZKI W CIEŚCIE SEZAMOWYM 127

Posiadanie własnego ogródka warzywnego, to dla blogera kulinarnego istny raj. Ja niestety w swoim posiadaniu mam tylko malusieńki skrawek raju, no bo co można hodować na balkonie? Zioła, pomidorki, papryka podjęły walkę o przetrwanie na moim balkonie, ale jako, że słońca tam mało, ciężko im dojrzeć. Dlatego jestem częstym bywalcem na działce rodziców i jeszcze się nie zdarzyło żebym wróciła

Kuchnia w opałach
IMAM BAYILDI - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI 121

Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami Po więcej inspiracji z kuchni tureckiej zapraszam na Turcja od kuchni SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości bakłażany 1 cebula lub szczypior 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek tymianek kumin sól   pieprz   A jak to zrobić:  Bakłażana kroimy na pół

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z KUKURYDZĄ 109

powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki sól morska ziołowa pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie

Kuchnia w opałach
PLACUSZKI MARCHEWKOWO-CUKINIOWE 121

owoców. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 1 duża marchewka świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego  szczypta chilli sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki olej do smażenia salsa: 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia A jak to zrobić: Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić

Kuchnia w opałach
DOMOWA PIZZA 131

łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło

Kuchnia w opałach
SZNYCLE Z SZYNKI W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 128

sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw

Kuchnia w opałach
RYŻ Z BOCZNIAKAMI I KURCZAKIEM 119

patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu  (mieszając) około 15 minut, do czasu, aż płyn się wchłonie.  Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać

Kuchnia w opałach
FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDORAMI I JAJKIEM 128

zrobić: Fasolkę umyć, zblanszować i pokroić na kawałki długości około 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko podsmażyć. Dodać drobno posiekaną paprykę i smażyć jeszcze kilka minut. Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać na patelnię doprawiając solą i pieprzem. Wrzucić fasolkę i dusić całość, aż fasolka zmięknie

Kuchnia w opałach
Przetwory 221

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego

Ala piecze i gotuje
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 259

pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozarellą 169

zalać sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 łyżki oleju (może być zalewa z suszonych pomidorów) 2 łyżki wody 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz, czosnek, papryka ostra, oregano

1001 Sałatek
Bakłażan z parowaru 302

Kiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona kazała kupić, ale nie jestem przekonany" Powiedziałem, że jest gorzki w smaku, ale jak się dzięki soli pozbędzie goryczki to jest bardzo smaczny i jak kazała to lepiej kupić :D Bakłażana na pewno

Parowar Faceta
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 210

mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki

kuchcikownia
Szaszłyki Yakitori 432

teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania