jajeczną, a że dawno nie robiłem to jakoś mnie naszło.Jak to zrobić?-5 jaj drobno posiekanych-ser starty; objętościowo jak połowa uzyskanych jaj-dwa płaty, posiekanej i obranej papryki konserwowej -sól, pieprz-szczypiorekWszystko łączymy razem.Idealna do pieczywa, krakersów, szynki
BaRepasDzięki zestawowi minerałów: żelazo, cynk,wapń i siarka dobrze spisuje się szybkim powrocie do zdrowia. Polecam pić napar wraz z tymiankiem!KAPSAICYNA: to składnik opowiadający za pieczenie np. w papryce chilli, działa znieczulająco i oczyszczająco. Najlepsze co możecie zrobić mając chore gardło to wprowadzić na ten czas ostrą kuchnię! Efekt murowany!PĄCZKI SOSNY: za sprawą ogromnej ilości dobroczynnych olejków eterycznych
Kuchnia PROzdrowotnapiersi z kurczaka,1 duża limonka,4 ząbki czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek,ryż naturalny,Sałatka z mango;2 dojrzałe mango,3 pomidory rzymskie,1 czerwona lub żółta papryka /można obie/,czerwona cebula,szczypiorek,1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól
Anioły w kuchnikręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia.Składniki:na ciasto155g mąki pszennej typ 4055g soli110g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna farsz170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
W kuchni wieczoremZ ekonomicznego punktu widzenia, nie opłaca się robić pesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w
W kuchni wieczoremŚwięta i Nowy Rok teraz czas na szybką, lekką kuchnię.Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie.Składniki:makaron razowycebula czerwonatuńczyk w olejupomidory w puszcesól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiemMakaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy
NA MOIM TALERZUmleka można dodać więcej. Ci, którzy wolą sery twarde niech w ogóle z mleka zrezygnują.Jako przyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką i ostra paprykę, zioła, chrzan czy musztardę. Można też pokusić się o wytopienie drobno pokrojonego boczku i przesmażenie go z serem. Jeśli Wam zasmakuje taki
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie Dawno tutaj nie zaglądaliśmy. Ale postaramy się to nadrobić. By co jakiś czas cieszyć Was i zaskakiwać nowymi pomysłami na pyszne potrawy i miłe
cookplOczywiście farsz i ciasto można dowolnie modyfikować bazując na podanych proporcjach. Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.:1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI.2. TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie.Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujVergine marki Monini1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżeczka ziół prowansalskichFarsz:70 g kaszy jaglanej suchej1 duża cukinia1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli1 łyżeczka oreganoOdrobina pieprzu lub papryki ostrejOliwa Classico Extra Vergine marki MoniniPrzygotowanie:Na stolnicę wysypujemy otręby, mąkę i proszek. W kopcu robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy, jogurt, oliwę i sól - zagniatamy w jednolite ciasto
Czarnawisienkanajlepsza jest ta część, która przechodzi pomiędzy zieloną i białą. Posiekany, zgnieciony w garści-ser żółty cheddar, starty na grubych oczkach-jabłko, słodsze odmiany, starte na grubszych oczkach'-papryka konserwowa obrana i posiekana-groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez-sól i pieprzWszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy.Ser kozi z orzechami.-ser kozi-szczypiorek-ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę
BaRepastradycyjnie, aby rozpocząć sezon ogórkowy - flądrę - tuszę, oczywiście z frytkami i surówką z białej kapusty. Moi towarzysze - Dorsza po cygańsku, czyli filet w panierce z plasterkiem sera zółtego i papryką słodką do tego półksiężyce i surówka. Zachwyt na ich twarzach mowił wszystko. Nic tylko polecać dalej :) Zapomniałam dodać - ceny przyzwoite, porcje bardzo duże, płacimy przy odbiorze za ilość narzuconą
Słodkie Przyjemności"Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę
Słodkie PrzyjemnościDziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka
Słodkie Przyjemnościdrożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo:100 g oscypkatwardy ser żółty oregano, tymianek, bazyliałyżeczka musztardyprzecier pomidorowy 400 mlulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarkiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Słodkie Przyjemności