papryka - 32566 przepisów (strona:1657/2172)

Kotlety mielone z marchewką 174

duża marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka śmietany lub mleka 1 jajko 1 - 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać

Kuchcik gotuje
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 137

marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki opcjonalnie ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić steki w marynacie tak aby były nią dobrze przykryte. Steki odstawić na 1 godzinę do lodówki do marynowania. Grilla

naRuszcie
Lekki i zdrowe frytki z selera 375

upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki z selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej

Sajkofanka smaku
Ziołowe grzanki 107

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C do momentu

Humanistka w kuchni
Młoda kapusta z wkładką 126

główka młodej kapusty 3 młode marchewki pół pęczka koperku 5 sztuk kiełbasek pysznych lub cienkiej śląskiej drobiowej 2 łyżki masła sól, pieprz, wegeta, papryka ostra i słodka kminek Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy na małym ogniu. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczach tarki, dodajemy go kapusty. Dodajemy jedną łyżeczkę kminku oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie

Humanistka w kuchni
Zupa pomidorowo-cukiniowa 167

wywaru drobiowego pół łyżeczki imbiru   pół łyżeczki kurkumy   pół łyżeczki mielonego listka bobkowego   pół łyżeczki czubrycy   kilka ziaren pieprzu i ziela   pół łyżeczki ostrej papryki   4 krople tabasco sól, pieprz Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym

Humanistka w kuchni
Otrębowe bułki Dukana 138

mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka , listki bazylii, plasterki pomidora, cebuli, kminek, mak, sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę  otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy

Humanistka w kuchni
Kolorowa sałatka z fasolą 203

łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół godziny do lodówki

Humanistka w kuchni
Kotlety w otrębach 176

Porcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Mięso mieszamy z jajkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy ze wszystkich stron w otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni   na niewielkiej

Humanistka w kuchni
Krem z cukinii 130

porcje: 1 cukinia 3 szklanki wody/ wywary warzywnego sól, pieprz, papryka Jedną dużą cukinię wydrążamy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę. Dodajemy sól, pieprz, vegetę.  Gdy cukinia będzie miękka blendujemy na krem. Podajemy udekorowane listkami bazylii , np. z czosnkowymi grzankami. Krem można również przygotować na wywarze warzywnym

Humanistka w kuchni
Sos do spagetti na zimę 151

około 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę.  Czosnek obieramy, papryczkę kroimy. 2 pomidory miksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody

Humanistka w kuchni
Domowy ketchup 133

się wzorowałam, pochodzi z tej strony: http://ucztadlapodniebienia.blogspot.com 2 kg pomidorów 0,4 kg czerwonej cebuli 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżka ostrej papryki 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy  w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić

Humanistka w kuchni
Placuszki z piersi z kurczaka 351

filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej sól, pieprz Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy, dodajemy jajka i skrobię. Mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie kładziemy  łyżką na rozgrzaną patelnię i formujemy placki. Smażymy

Humanistka w kuchni
Zielona zupa warzywna 156

Porcja dla 4 osób: 1 duży brokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień

Humanistka w kuchni
Chleb serowy 112

letniej wody 1 kg mąki chlebowej 30 g soli plus mąka do podsypywania 150 g Parmezanu, startego 150 g sera twarogowego, kremowego ( w oryginale ser kozi) 1 czubata łyżka papryki słodkiej 4 - 6 ususzonych papryczek chilli (roztartych)   Wykonanie:  Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody.  W misce lub na stolnicy zrobić górkę z mąki i soli

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania