papryka - 32566 przepisów (strona:1481/2172)

Wegetariańskie curry dahl 117

porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy 2 łyżki pomidorowego przecieru 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 doniczka świeżej kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry

codojedzenia
Turecka sałatka z ciecierzycą 119

pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety warzywne 199

mięsa Składniki: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2-3 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe

kgwjanczewo
Zupa z soczewicą i porem. 95

rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pomidorowa z soczewicą. 130

czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki domowej wegety, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, chili, Przygotowanie; Soczewice gotować przez 10 minut w 2 szklankach wody, następnie dodać do niej

rozgotowana
Krem kukurydziany 110

porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g) - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tarta drożdżowa z warzywami 123

oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 4 marchewki (ok.180g), - ½ pora (ok. 50g), - 200 g fasolki szparagowej, - opakowanie jogurtu greckiego light (200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), -  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Marchewkę obieramy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 160

zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki czosnku, -  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kotleciki z soczewicy 93

marchewki (ok. 90g), - 2 ząbki  czosnku - 1  cebula   (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. 2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowe nachosy 84

Składniki (na ok. 40 sztuk- 2 porcje) - 50 g mąki pszennej razowej - 50 g mąki kukurydzianej - 80 ml wody - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - łyżeczka soli - przyprawa: papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Łączymy składniki suche. 2. Podgrzewamy olej i wodę. 3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kotlety z ciecierzycy 109

ciecierzycy (ok. 180g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 1 łyżka kaszy manny (ok. 12g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz, sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach wody. 2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości. 3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę, wyciśnięty czosnek

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczona pierś z kurczaka 136

Składniki (na 2 porcje) - 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 200g), - 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Krem z batatów i brokułów 148

skórki), - szklanka brokułów (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 1 marchewka (ok. 45g), - przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, łyżeczka sosu sojowego, - 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i batata. 2. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 3. Cebulę zalewamy 3 szklankami wody i dodajemy pokrojone

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 164

kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 147

porcje) - 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania