Przepis na marynatę Składniki -oregano -bazylia -zioła prowansalskie -papryka słodka i ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.słonina 0,5 kg -cztery średnie cebule - dwa lub cztery ząbki czosnku jak kto lubi -sól kamienna lub morska nie jodowana do smaku -pieprz czarny do smaku -papryka sodka jedna łyżeczka Wykonanie; -Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. -Zmniejszamy ogień i następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną lub morską nie jodowaną na okres minimum
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną lub morską nie jodowaną na okres minimum
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżeczka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg -(pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.) -(przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) -osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; -mięso 1 kroimy w słupki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg (pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.) (przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; mięso 1 kroimy w słupki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę oleju do naczynia żaroodpornego kładziemy mięsko dodajemy marchew cebule paprykę posypałam jeszcze przyprawami 180 stopni 1,5 godz. ostatnie 15 min bez przykrycia smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.całości -cukier 1 g/kg -mieszanka przypraw:pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg - przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka -przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa -Osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; Mięso 1 kroimy w słupki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.które połączymy ze sobą po zmieleniu -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski to jest mieszanka przypraw w jej skład wchodzą przyprawy gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,jałowiec i papryka ostra i słodka 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości -wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości Wykonanie Boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste -osłonki jakie damy takie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste -osłonki jakie damy takie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy
Moniki SmakołykiPuszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwą z oliwek z ziołami
Smakołyki Asipyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy
Kulinarne życie