piersi z kurczaka (ok. 200g), - 2 cebule (ok. 140g), - ząbek czosnku, - opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej pomidorki koktajlowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporcje) na pulpety: - ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g), - 1 cebula (ok. 70g), - 1 ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę jaglaną wedle przepisu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachśniadanie" i chociaż tym razem nic nie pieczemy to mamy pyszne śniadanie! Swoją szakszukę zrobiłam w wersji "na bogato" bo dodałam do niej też trochę papryki a także kozi ser i kalerosse. Ta ostatnia, dziwna nazwa, to bardzo świeże na polskim rynku warzywo. Tak świeże, że dopiero pojawi się w sprzedaży a ja dostałam dużą torbę
Smaczna PyzaJego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki. 200g ciecierzycy (polecam od Skworcu ) 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*) 2-3 łyżki soku
Di gotujeminut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso
Kuchnia Pokoleńciepło, jak i na zimno. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka igiełek suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa
e-PrzepisyKulinarnesię na ciele celulitis :) ale w kuchni jest niezastąpiony.POLECAM!.. 15 dag.sera żółtego 1 szkl.mleka 10 dag.mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielone 1/2 łyżeczki Vegety 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia ****************************************** Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Mąkę przesiać do miski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie łyżka mleka kokosowego Główne składniki: 300 g różyczek brokułów 1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki wody opcjonalnie 200 g krewetek (może być też pierś z kurczaka
Powiedz dietom niewyśmienicie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól, mąka do podsypania, masło, zielona pietruszka. Przygotowanie: Listki szpinaku dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. Ugotowane ziemniaki ugniatamy
Moniki Smakołykimówi, że przepis ten powstał w Słowacji, która wtedy była częścią Austrowęgier. Wersja słowacka jednak w gulaszu poza mięsem składa się głównie z musztardy i ogórków kiszonych, bez dodatku papryki. Niezaleźnie od jego pochodzenia to danie jest już na dobre wpisane w polską tradycję kulinarną... i dobrze. To jedno z moich ulubionych dań
Milion Smakówtopikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda że nie było dokładki :D Składniki: Topinambur (600g) 3-4 łyżki oliwy Czosnek (granulowany lub świeży) * Papryka ostra i słodka* Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;) Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie
Jak gotować i nie zwariowaćdługiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki 2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości po piórach jeśli jest potrzeba. Dokładnie wycieramy do sucha, nacinamy
Piekielna Kuchnia Patitutaj i na wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków. Składniki: 1 podwójn y filet z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek słodka papryka pieprz ziołowy olej lub oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże
Walijskie Pichceniefaszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!skrzydełek ( najlepiej wykorzystać skrzydełka, na których gotujemy zupę np. pomidorową ) ciasto: 0,5 szklanki mleka 1 jajko mąka pszenna oraz kukurydziana, taką ilość aby ciasto było gęste papryka mielona słodka wędzona, pieprz mielony, kolendra mielona, przypraw a "zioła zamiast soli" ponadto: płatki kukurydziane mąka kukurydziana olej Wykonanie: Ugotowane skrzydełka studzimy. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, do ciasta dokładamy
kgwjanczewo