natka pietruszki, pychota :D SKŁADNIKI: 80g tofu 4 łyżki kaszy gryczanej (u mnie niepalonej) kawałek dyni przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, czarnuszka, suszona cebula, curry, słodka papryka, pieprz ziołowy WYKONANIE: kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z tofu, następnie powstałą masę mieszamy z przyprawami na papierze do pieczenia formujemy kotleciki dynię obieramy, kroimy plasterki, następnie
healthy dreamstofu 40g fasoli adzuki 60g szpinaku (u mnie mrożonego) ok 5 brukselek garść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie do tarty
healthy dreamswrócę do blogowego świata. SKŁADNIKI: ok 40g obranej dyni ok 60g tofu ok 50g okary łyżka mielonego ostropestu 2 łyżki tahini kawałek awokado garść szpinaku przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach, następnie blendujemy z tofu i okarą całość mieszamy z ostropestem, tahini
healthy dreamsrozsmarować, mimo że ma on stałą konsystencję. Przyznam, że to taka moja mała duma. SKŁADNIKI: 120g tofu marynowanego w sosie tamari 3 łyżki quinoi łyżeczka mielonego lnu przyprawy: słodka papryka (2 łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki
healthy dreamsKupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką, czy sałatą. Chwytajcie przepis! PRZEPIS: 4 łyżki soczewicy garść suszonych śliwek garść nerkowców kawałek imbiru WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy imbir trzemy na tarce,dodajemy do soczewicy wraz
healthy dreamsrywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min) do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone grzyby shitake (gotujemy 5 min) do ugotowanych składników
healthy dreamspróbuję zjeść coś na szybko, a o zdjęciach nie ma nawet mowy. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) łyżka sosu sojowego łyżka sezamu przyprawy: słodka papryka, czarnuszka, czosnek granulowany,pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 15 min w niewielkiej ilości wody do momentu wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z fasolą i sosem sojowym
healthy dreamsktórego wlewamy oliwę, tak aby powstała cienka warstwa i posypujemy przyprawą wedle upodobania. Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki. Przydatne: Podajemy z chlebkami arabskimi, papryką, pepperoni i oliwkami lub używamy jej jako pasty do chleba. Najlepiej pozostawić ciecierzyce w wodzie na całą noc – kiedy chcemy ugotować ją rano albo w południe
rozgotowanazjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu greckiego przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowa,papryka słodka, kurkuma,sól, można dodać trochę naturalnej vegety. 1.Umyć i obrać wszystkie warzywa. 2. Marchewkę i pietruszkę przekroić w słupki, ziemniaki i cukinię w kostkę, cebulę w krążki. Posypać
Kubki smakuudźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać
Poezja Smaków - blog kulinarnywersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki kaszy manny łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 2 jajka sól, pieprz 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula 2 łyżki koperku 2 łyżki mąki woda Przygotowanie: Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy
ChilliJemyzupy, rosoły, mogą zachwycić niejednego gościa, spróbujcie! prawda, że ślicznie wyglądają?!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 1 kostka masła 25 dag sera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano Wykonanie: Do miski wsypujemy ser, dodajemy mąkę, masło, żółtka oraz przyprawy, wyrabiamy dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wykrawając kółka, na środku wciskamy
kgwjanczewoużyłam ketchupu markowego z pieprzem firmy Roleski który podkreśla smak pasty. Składniki: 5-6 jajek 2 kabanosy wieprzowe 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu markowego z pieprzem Roleski Papryka chili Sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, wsypujemy niewielka ilość soli, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Ostudzone obieramy i kroimy w kostkę, kabanosy
Bajeczna Kuchniawłaśnie Wam przypominam o tym przepisie. Składniki 6 jajek ugotowanych 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko surowe sól pieprz ostra papryka dodatkowo bułka tarta do panierowania olej do smażenia Jajka ugotowane oskubać ze skorupek. Mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulką i pozostałymi składnikami. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. na dłoni zrobić
O kuchni z uczuciemKolejna frittata jako szybka kolacja po męczącym dniu. Lekka i warzywna - z dodatkiem papryki, pieczarek i czerwonej cebuli. Zrobicie ją błyskawicznie i bez wysiłku a zapewni sycący posiłek
Milion Smaków