czasie wlewam y śmietankę 30% i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia, a następnie dodajemy śmietanę 18%. W tym samym czasie kroimy kurczaka w niedużą kostkę i przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem (ewentualnie można użyć soli, ale zwykle suszone pomidory są na tyle słone, że dodatkowy dodatek soli jest zbyteczny). Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka (po ok. 2-3 minuty z każdej
Słodka Stronatahini fajnie by się spisał. Oczywiście rewelacyjnie sprawdzi się nie tylko z burgerami. Możemy maczać w nim pieczone bataty , warzywka pokrojone w paski (idealnie będzie pasował świeży ogórek, papryka, marchewka, czyli takie klasyki do chrupania). Sos tahini jest tak pyszny, że w sumie można by go używać po prostu jako smarowidło na kanapki. Pewnie to wszystko zasługa mleczka kokosowego Konsystencja
Blendmancukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości) + 2-3 łyżki mleka 50-60g płatków kukurydzianych Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i przełożyć
Di gotujeskrzydełek z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka PLENUS 1 łyżka czosnku granulowanego PLENUS 2 łyżki domowej vegety 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka czerwonej papryki 1/2 szklanki oliwy Wykonanie: Skrzydełka myjemy, i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dobrze nacieramy nimi skrzydełka.Polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Przykrywamy skrzydełka i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Skrzydełka
Sama słodycz i szczypta chilimleka + łyżka masła 400 g kukurydzy (może być mrożona lub konserwowa z puszki) przyprawy do smaku - wszystkie w połączeniu dają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka pietruszki masło klarowane do smażenia
Zasmakuj Kuchniwspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając świeżego aromatu warzywnej potrawie. Sos grecki jest bardzo łatwy w przygotowaniu, o czym
Zasmakuj Kuchnidziesiątkę. 500 g mięsa mielonego z indyka mały pęczek szczypiorku pocięty na drobno 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra w ilości zależnej od preferencji Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotlety (z tej porcji wychodzi około 5-6 sztuk) i wrzucamy
Emskie Smakisię sprawdza na zimno jako dodatek do sałatki bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki 3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej 2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku 2 Łyżeczki oregano Garść szczypioru sól do smaku Udka trybujemy z kości ,a skórę która została odcinamy
Mój Smakczosnkowe ach , ale kto komu zabrani :) Składniki 1 kg skrzydełek 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki duże ząbki czosnku
Mój Smakwersję ostrą , ale można także przyrządzić w wersji łagodnej , zapraszam do wypróbowania . Składniki 4 sztuki podwójnych udek 1 pęczek szczypiorek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki chilli Sól pieprz ziołowy Wykonanie Udka kroję na pół i dokładnie myję , jak już mięsko mam umyte to posypuje mięso wszystkimi przyprawami , doprawiam do smaku
Mój Smakogórki kiszone 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej sól do smaku Wykonanie Marchew , ogórka , czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach,następnie cebulę kroję na kostkę i przesmażam na oliwie z wszystkimi przyprawami , aż cebulka się
Mój Smakprzyprawach , fanie smakują więc zapraszam do wypróbowania przepisu . 12 udek ( pałek ) 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki papryki czerwonej pół łyżeczki cynamonu 1 duża cebula sól do smaku 1 duży jogurt Wykonanie Mięso dokładnie myję i osuszam , cebulę kroję w kostkę i przesmażam
Mój Smakspotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 3 osób) 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz czarny 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 duża cebula czosnkowa 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie Ziemniaki obieram i dokładnie myjemy , następnie wszystkie ziemniaki kroję w ćwiartki , kiedy ziemniaki mamy pokrojone , dodaję obrany
Mój Smaksmakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i smakuje super . Składniki 1 główka kapusty włoskiej 10 plastrów szynki parmeńskiej 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 pęczek kopru ( może być suszony ) sól himalajska różowa Wykonanie Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie
Mój Smakkurczakiem : 2 filety z kurczaka przygotowane wg, przepisu pesto z pietruszki pół opakowania makaronu penne olej do podsmażenia przyprawy: sól czosnkowa , pieprz, słodka papryka , czy też inne ulubione przyprawy do podsmażenia kurczaka 1/4 szklanki sosu sojowego Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu aldente. Po ugotowaniu odcedzamy , zostawiając przy tym 1/4 szklanki wody
Aromatyczne Podróże