papryka - 32566 przepisów (strona:1399/2172)

Zupa z cukinii, przepyszna 123

garnka wlać bulion lub w wodę z 1 dużą kostką warzywną. Dodać wszystko z patelni, zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż cukinia się rozgotuje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze i udekorować kleksikiem jogurtu naturalnego. Pycha, dziękuję Grażynka

Kuchnia Pokoleń
Domowa warzywna "kostka" rosołowa II 105

Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, lubczyk, koperek, estragon

MamaOskarka
Kurczak po chińsku z warzywami 135

talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych i małych, którzy wydłubują marchewki, paprykę, cebulę i inne warzywa z jedzenia. W tym wydaniu nie są one tak bardzo wyczuwalne, dlatego nawet nie zauważycie kiedy wszystko zjecie (wiem to bo przetestowałam na moim młodszym bracie, który

Czekoladowa muffinka
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 154

pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie i olejem dyniowym. Smacznego! Post Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli pojawił

ladykitchen
Pieczarki z grilla / Grillowane pieczarki 277

karkówki. Można oczywiście użyć przeróżnych przypraw - sami możecie coś skomponować lub po prostu użyć gotowej mieszanki do dań z grilla. Składniki: pieczarki olej dowolne przyprawy, np. słodka mielona papryka, sól, gorczyca, majeranek, rozmaryn, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do warzyw grillowanych Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. W głębokim talerzu wymieszać przyprawy razem

Kuchnia domowa Ani
Grillowany filet marynowany w kefirze 200

mięs i serów Stovit lub czerwoną cebulą do mięs i serów Stovit. Jeśli lubicie możecie też do gotowego mięsa dodać oliwki.  P.S. Pamiętajcie, że jalapenos jest naprawdę ostrą papryką i dlatego trzeba z nią postępować ostrożnie i nie przesadzić z ilością :-) A poniżej mam dla Was filmik Grillowanie ze Stovitem - zobaczcie co jeszcze ciekawego możecie przygotować :-) https://www.youtube.com/watch?v=lPtpWCPtkFg

Czary - gary w kuchni
ZIEMNIACZKI PIECZONE Z BOCZKIEM I MOZARELLĄ 203

PRZYGOTOWANIE : Małe, najlepiej młode ziemniaczki szorujemy aż będą czyste, jak mamy stare to obieramy. Myjemy i przekładamy do miski.  Następnie dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Każdy jeden ziemniak zawijamy w cienki plasterek boczku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch naczynia zawijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 120

gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań

Food Square
VEGE LUNCHBOX #2 176

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chutney śliwkowy. 151

kolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania

zadanie-gotowanie
Keczup domowy 173

łyżek octu winnego 6% 50 g ksylitolu lub cukru 2- 3 łyżeczki soli 2 starte ząbki czosnku 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili albo ostrej  papryki  2 łyżeczki sosu rybnego pieprz do smaku 2 -3 łyżki oliwy z oliwek  przygotowanie. Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, Pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie zmiksować, przetrzeć przez gęste

Stare Gary
Gulasz z dziczyzny 185

dużej miski, zalać maślanką. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie zlać maślankę i mięso wypłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć. Doprawić mięso solą, pieprzem,majerankiem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Smażyć, mieszając aż stopi się tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażyć tak długo

Kuchnia Pokoleń
Tortille z indykiem 229

Składniki: 40 dkg fileta z indyka sól, pieprz, czubrica czerwona, słodka i ostra papryka 4 tortille 30 cm Fanex 2 pomidory 1 ogórek sałata lodowa ketchup sos 1000 wysp Fanex i … Czytaj dalej Tortille z indykiem

czarrna od kuchni
pyszne pieczone ziemniaki spiralki w piekarniku... 179

Składniki: ziemniaki 8 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cząber 1 łyżka, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka ziemniaki średniej wielkości dobrze wyszorować szczoteczką pod zimną wodą, wytrzeć do sucha w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę

W Mojej Kuchni Lubię
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 168

szklanka ugotowanej kaszy bulgur  250 g kurek  jajko od szczęśliwej kurki ( ja mam od osobistych kurek taty) jedna mała cukinia  3 łyżki masła  sól, pieprz, papryka ostra w proszku pęczek szczypiorku z dymki  na sos:  250 g kurek  1 ząbek czosnku  50 ml bulionu drobiowego  pęczek koperku  sól, pieprz

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania