razem. I tę właśnie oliwę przerobiliśmy na tytułowe grzanki. Więc jakby co, to polecamy ;) A teraz przepis: chleb oliwa ulubione zioła (u nas granulowany czosnek, zioła prowansalskie, szczypta soli, papryka ostra i słodka, kurkuma. Kurkumę dodajemy wszędzie. Zawsze. Noo, do kawy i herbaty nie dajemy) Chleb kroimy na kromki, odcinamy skórki i każdą kromkę kroimy w kostkę. Zostawiamy na kilka
Marder&Marder ManufactureSkładniki: kilka kromek czerstwego chleba 3/4 szkl mleka 4 łyżki mąki 1 mała cukinia 1 mała papryka pęczek szczypiorku 2 jajka 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 1/2 łyżki chili Proeco … Czytaj dalej Placuszki z czerstwego chleba
czarrna od kuchnismalcem i iście nadmorskimi oscypkami znalazłam perełki, w postaci przypraw z małych przedsiębiorstw. Jedne ze składami idealnymi, drugie, gdzie niestety można znaleźć dziwne składniki. Czosnek niedźwiedzi, słodka papryka wędzona i lubczyk. Na stoisku "Smaku natury" była przemiła pani, która doradzała i cierpliwie tłumaczyła, co do czego można wykorzystać. smaknatury.net "Czubryca czerwona ostra", którą mam zamiar
Smakuj życie!sama autorka, można je przygotować również w wersji dla mięsożerców. Smakowite przepisy? Wśród przepisów na przystawki znajdziemy m.in. przepis na jajka guacamole, paluszki szparagowe, świeże figi z miodem i papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie
Krzywa ProstaEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia
Gotowanie...to proste !już ostatnie kurki w tym sezonie. Dzisiaj podane z kurczakiem na błyskawiczny obiad. Polecam! Składniki : * 2 filety z kurczaka * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * 300g kurek * cebula * ząbek czosnku * łyżka mascarpone * łyżka masła * łyżka oliwy z oliwek * koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć mięso, dodać
Magiczne Życie Martytylko z pastą jajeczną:). 2 jajka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 ząbki roztartego czosnku 1 mała cebula sól pieprz do posypania czerwona słodka papryka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka gotujemy na twardo.Obieramy ze skorupek i wyjmujemy żółtka..Białka i żółtka posiekać,rozetrzeć z masłem i olejem,dodajemy drobno posiekaną cebulkę.Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki, niech do każdego słoiczka dodadzą kawałek świeżej ostrej papryki lub ziarna pieprzu. Składniki: 1 i 1/2 kg średniej wielkości bakłażanów 1 duża główka czosnku lub 2 małe 1 ostra papryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie) suszone oregano sól
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki
Na Ciasteczkowych Papierachjeśli będzie za gęsty) 4 łyżeczki musztardy Posypka na wierzch: 2 średniej wielkości kromki chleba (najlepiej czerstwego)* 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli (lub dwie, jak ktoś lubi:) 2-3 łyżeczki zmielonych migdałów ( tu do kupienia ) *jeśli ktoś chce uzyskać wersję bezglutenową, zamiast chleba można użyć np. śniadaniowych płatków kukurydzianych
Bananowe Poleserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy
Gotowanie jest łatweskładniki na niewielką ilość słoików z kiszonymi ogórkami, co za tym idzie niewielką ilość przetworów. Ja zawsze robię kilka słoików wszystkiego po trochu: ogórków kiszonych, konserwowych, marynowaną paprykę, marynowaną cukinię, patisony, wiele dżemów, powidła. Nie zmieściłabym wszystkiego w dużych ilościach w domu, więc robię wiele różnych smakołyków, ale w mniejszych ilościach. I tak zresztą dzielę się nimi z najbliższymi, więc
Zasmakuj KuchniPogoda nas rozpieszcza, korzystam z uroków lata jak się da, gotując prosto, lekko i sezonowo. Cukinia, pomidory, papryka to teraz obowiązkowe produkty na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja na kurczaka w śródziemnomorskim stylu, który preferuję nie tylko w upalne dni... Składniki: 2 większe filety z kurczaka 1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych 1 woreczek
Czerwień i błękitdodatkami zachęci do zjedzenia śniadania nawet największego niejadka. Żeby zapewnić sobie dostawę wartościowych kalorii i już od rana dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, do sandwicza włóż warzywa (pomidora, paprykę lub zielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty
Codogaratego przepisu nie trzeba było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Drukuj Sałatka z cukinii i buraków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg buraków 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Zalewa 250 ml octu jabłkowego
Mieszam w Garnku