papryka - 32566 przepisów (strona:1388/2172)

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 128

jajka 2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gazowanej  Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka  Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta   Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki

Simply Food
Pieczony kalafior 121

oliwek, trochę kuminu, sól i chili -  mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy to dynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia nie trzeba nam nic więcej

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety siekane drobiowo warzywne z sosem grzybowym 244

pierwsza nazwa. Są wdzięcznym polem do manewru bo można je doprawiać na wiele sposobów i zmieniać dodatki by za każdym razem smakowały nieco inaczej. Dodajcie do mięsa kolorową paprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby

Smaczna Pyza
Zapiekana kiszka ziemniaczana 256

obiad lub ciepłą kolację. Kiedy spróbujecie kiszki ziemniaczanej w takim wydaniu, wtedy sami będziecie wiedzieli z czym i jak ją jeszcze podawać. Składniki: kiszka ziemniaczana główka czosnku ostra papryka niewielkie pomidorki niewielkie cebulki gałązki rozmarynu 3-4 łyżki oleju Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Papryczkę i pomidorki opłukać i osuszyć. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulki przekroić na połowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) 194

usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję. Polecam! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, większa) 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka) papryka w proszku sól pieprz Panierka: 60g krakerów solonych Dodatkowo: olej Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Następnie mięso przełożyć do miski. Całość posypać przyprawami, zalać

Di gotuje
Makaron bezglutenowy z boczkiem, kukurydzą i cebulą 177

żółtego tartego sera 1 średnia cebula pół szklanki kukurydzy mrożonej lub z puszki (ta z puszki będzie słodsza, więc zdrowsza jest mrożona, ale;) do woli) 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano natka pietruszki lub bazylia masło klarowane Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie: na patelni podgrzej dobrze klarowane masło. Wrzuć

Zasmakuj Kuchni
Warzywa z piekarnika z piersią kurczaka wolno gotowaną Lidl 179

pierś z kurczaka wolno gotowana Lidl  1/2 dyni Hokkaido 1 cebula 1 mały kalafior czerwona papryka sos sojowy papryczka chili w płatkach miód 1 łyżeczka szczypta cynamonu olej rzepakowy oliwa z pestek dyni (opcjonalnie) tymianek świeży parmezan tarty   Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut

AZgotuj!
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 188

ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz

mojewypiekiinietylko
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 202

polędwiczek marynata:  1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem

Anioszek w kuchni
Soczysta pierś z kurczaka 739

soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie piersi: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami. Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle

NiePieprz.pl
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 158

kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest ona bazą do wielu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 167

bulionu drobiowego lub warzywnego  500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty

Cooking Monster
Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 126

bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut

Kuchnia bezglutenowa
sałatka z cukinii i buraków na zimę 175

długie, późno-jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne chwile, kiedy dostęp do świeżych i zdrowych owoców oraz warzyw będzie mocno ograniczony. Pisałam już kiedyś, że sałatka z buraków z papryką jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :) Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą

6niebo
Sos grzybowy z suszonymi pomidorami 246

grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, olej do smażenia, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (użyłam 30%), szczypiorek, natka pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe okazy pokroić.  Włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania