papryka - 32566 przepisów (strona:1271/2172)

Pizza na chlebku naan 190

zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy, bazylię, oliwę. Całość solimy i pieprzymy. Farsz nakładamy na chlebek naan. Na farsz kładziemy zawsze ser otarty. Dopiero wtedy dodatki – peperoni, pomidory, paprykę, szynkę i co tam sobie zamarzycie. Na koniec wrzucamy chlebek do pieca i czekamy 15 minut. Gotowe, smacznego. Koszt: 8 zł (porcja dla jednej osoby) Przygotowanie: 20 minut Pizza

Kuchennyviral.pl
Smaczne smoothie, a przy tym naturalny detoksik 147

pamiętając by pić dużo wody, rezygnując przy tym z alkoholu, kawy, herbaty, papierosów, tłustych potraw i słodyczy.   Składniki: 3 marchewki 2 jabłka 1 ogórek zielony 1 żółta papryka 1 mała cytryna Sposób przygotowania: Owoce i warzywa dokładnie myjemy, wyciskamy z nich sok, najlepiej za pomocą sokowirówki i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (można dodać trochę wody ). Następnie

Z notatnika
Żeberka z piekarnika 163

Pieczone żeberka,  to doskonała propozycja dla smakoszy. Składniki: 1 kg żeberek, łyżeczka soli, łyżeczka płaska pieprzu, łyżeczka kopiasta papryki, czosnek. Przyprawiamy mięso, przekładamy do naczynia i dodajemy 1/3 kostki smalcu ok.35g.  Pieczemy w 200 st.C/ 60 min. i 5 minut bez pokrywki. Potem mięso odsączamy z tłuszczu. Serwujemy gorące z czym kto lubi, sos też już mamy

chleba naszego
Salsa z truskawek 152

być w lodówce i jest spokojnie dobra do spożycia przez cały weekend.   Składniki: pół kilo truskawek (nie mogą być zbyt dojrzałe) – umytych i odszypułkowanych i drobno pokrojonych papryka żółta zielona – oczyszczona i pokrojona w drobną kostkę kiwi – obrane i drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewki – startej na tarce pół zielonego ogórka – obranego i drobno pokrojonego

Ugotowane pozamiatane
Kalafior marynowany w curry 183

kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli masz ochotę na nico ostrzejszy smak dodaj do listy przypraw 2 ml (pół łyżeczki) płatków ostrej papryki albo użyj 3 podłużnych zielonych lub czerwonych ostrych papryczek, które po uprzednim rozcięciu wzdłuż na pół i pozbawieniu gniazd nasiennych - możesz włożyć do słoików na etapie 4 Uwagi: Kmin rzymski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy 116

pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku, orzeszki z ciecierzycy: ciecierzyca sucha 1,5 szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, kolendra mielona 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie

kulinarne odsłony pati
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 174

mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 154

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy

Kuchnia Pokoleń
Co jeść zamiast pszennych tortilli? Wiosenne wrapy z cieniutkich omletów. 165

część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę.  Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffiny z cebulą i serem korycińskim 134

swoją świeżość i mięciutkie wnętrze. Więcej przepisów z serem korycińskim znajdziecie tu - klik . (6 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)  1/2 łyżeczki soli (wg smaku)   1/4-1/5 łyżeczki pieprzu (solidna) 1 jajko 60 ml mleka 30 ml oleju/oliwy Dodatkowo:  1 cebula (średnia) 1 ząbek czosnku

Di gotuje
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 165

główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis

Food Square
Warzywa w mleku kokosowym z basmati, co wege w Biedronce + ceny 216

Można użyć różnych, sezonowych warzyw. Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oleju lub maśle klarowanym. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: cukinia, marchewka, czerwona papryka, zielony groszek), ugotuj na parze lub w wodzie, groszek odcedź z zalewy. Umieść wszystkie warzywa na patelni z cebulą i czosnkiem, dodaj kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (lub prawie całą

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety mielone z indyka z cukinią 185

Około 8 sztuk: * pierś z indyka- 300 g * starta cukinia- 130 g (pół średniej) * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * bułka tarta- 4 czubate łyżki * sól, papryka czerwona- po 1 łyżeczce * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżeczka + do smażenia Na 1 łyżeczce oleju zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Pierś z indyka zmielić i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Z masy formować

Kraina Miodem Płynąca
Surówka na imprezę 460

Propozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku. Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy

chleba naszego
Curry z kurczakiem i kalafiorem 1662

pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g) 2 średnie cebule (ok. 140g) 3 ząbki czosnku pół szklanki wody 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka 1 czubata łyżeczka curry do sosu pół łyżeczki kurkumy do sosu mały kawałeczek imbiru (ok. 5g) 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne sól i pieprz do smaku

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania