ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić
Jaglusiamarchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać. Dodać czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę
Kuchnia PokoleńSkładniki na 3 szt: 30 dag piersi z kurczaka łyżka masła 5 dag boczku cienko krojonego 5 dag sera żółtego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy chilli (opcjonalnie) papryka słodka wędzona sól, pieprz Przygotowanie: Oczyść pierś kurczaka i pokrój ją w kawałki. Włóż do blendera, dodaj masło i przyprawy. Zmieloną pierś wyjmij na talerz i podziel na 3 części
Mechanik w kuchnigarści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Do niedużego słoiczka wlewamy oliwę oraz wrzucamy truskawkę. Oba składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz świeżą bazylią. słoiczek zakręcamy, wstrząsamy i pozostawiamy na kilka
ChilliJemySKŁADNIKI : 300 g steku z kangura 4 łyżki oliwy z oliwek sól, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 1 liść laurowy 50 g masła
Kulinarne Fantazje Marioliczosnku 1 łyżka oleju 1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie) przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i podsmaż delikatnie posiekane cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, zalej wodą. Kiedy całość się zagotuje dodaj
Zdrowie na języku :Pkotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym pomysłem na obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę
Ostra na Słodkoakurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do sosu: 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisowniksposób na pysznego kurczaka z chrupiącą skórką. Kurczaka myjemy porządnie w zimnej wodzie i osuszamy na kratce. Potem przyprawiamy przygotowaną mieszanką przypraw: pół szklanki oleju, łyżeczka soli, łyżeczka papryki, łyżeczka curry, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku. Do środka wkładamy całą cebulę. Schładzamy w lodówce lub nie :) . Pieczemy 60 min / 200 st.C w zamkniętym naczyniu , następnie
chleba naszegoprzepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej
Blendmanzrobię zdjęcia środka, bo ten zniknął w ekspresowym tempie. Polecam wszystkim, bo jest naprawdę bardzo smaczny :-). Miłego dnia :-) Składniki: stek z tuńczyka sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa: cukinia papryka czerwona oliwki zielone i czarne suszone pomidory 1.Warzywa myjemy, kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa, smażymy. 2. na patelni grillowej podgrzewamy oliwę, umyty stek z tuńczyka, oprószamy
kruche babeczkiSkładniki: 1 dynia 4 bataty 3 marhewki 1 cebula świeży imbir ok 3-4 cm 3 ząbki czosnku 250 g ciecierzycy oliwa z oliwek cynamon kardamon sól pieprz papryka mleko kokosowe Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości. Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek. Dolewam wodę, wrzucam obrane
nietadietaMarynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu łyżeczka startego imbiru łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu 1 łyżeczka mielonego kuminu Skworcu pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu szklanka zielonego groszku sól do smaku himalajska Skworcu Przygotowanie; Wątróbkę
Radość kipiąca uśmiechem.dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień
Gawron w rosoleduża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól czarny pieprz 1 litr bulionu warzywnego (lub łyżka domowej vegety + litr wrzącej wody) 1 świeży pomidor 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Kapustę opłukać. Nożem odciąć liście
Obiad gotowy