sztuk) z TEGO przepisu. Falafele (8 sztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera
Jeść, by żyć w zdrowiurada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (polecam produkty Octim ) 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek papryka w płatkach/proszku Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać, przekroić na pół, a następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę
Di gotujedrobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć kurczaka co chwilkę mieszając. Jak kurczak straci kolor surowizny wlać mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki szpinaku, sok z cytryny. Gotować
Kuchnia Pokoleńłyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy liście
Jeść, by żyć w zdrowiuhali targowej, ostatnio nawet w Stodole ) 5-6 ząbków czosnku 3-4 łyżki soli morskiej 5-6 łyżek suszonego otartego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru 2 łyżki słodkiej papryki kilkanaście płatków chili Sposób przygotowania: Słonie dokładnie umyć i osuszyć, ostrym nożem porobić na całości wgłębienia i powkładać w nie plasterki pokrojonego czosnku, obsypać obficie solą i pozostałymi przyprawami
Gosia gotujeprzed wędzeniem wyjęłam je z pudełeczek i pozwoliłam na papierze ręcznikowym obeschnąć. Potem użyłam ziół. 1 – pieprz młotkowany z kolendrą Kamisa 1 – ostra i słodka papryka razem wymieszane 4 – zostawiłam nie posypane 1 ser feta obsypałam mieszanką oregano, tymianku, pieprzu i soli. Włożyłam je do wędzarni na specjalną siatkę i wędziłam razem
Kuchnia na wzgórzuprzekąska. Ja długo szukałam przepisu na te idealne, aż w końcu znalazłam i chętnie się nim podzielę. A Wy jakie macie sposoby na pieczone ziemniaczki? :) Składniki: ziemniaki oliwa słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie Ziemniaki obrać i pokroić w średniej grubości półplasterki lub plasterki (w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucić do miski, polać dość obficie oliwą i oprószyć przyprawami
Simply Foodpomarańczą Koktajl jogurtowy z chia i mango ------------------------------------------------------------- Salsa z mango Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1 duży pomidor malinowy sok z limonki świeża kolendra sól do smaku Wykonanie: Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitywinogron 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka octu winnego jasnego sól, pieprz zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli CIASTO: 2 jajka 2 łyżki mąki pęczek pietruszki lub drobno posiekana papryka vegeta do smaku WYKONANIE: składniki marynaty dokładnie mieszamy, mięso lekko zbijamy i marynujemy przynajmniej 2-3 godz. (najlepiej zostawić na noc), przygotowujemy ciasto:jedno "pietruszkowe", drugie "paprykowe", kawałki mięsa zanurzamy
Kuchnia BeatyBardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę
Kuchnia Pokoleńsurimi puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo kilka listków szczypiorku 4 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżka czubata śmietany 18% sól, pieprz większa szczypta ostrej papryki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Paluszki surimi pokroić na centymetrowe kawałki. Jajka i ogórki pokroić w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączyć, dodać do pozostałych
kulinarnyswiatdomirozgotują. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Ugotowaną soczewicę dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, sosem worcestershire, majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanym farszem możemy już lepić pierogi ;) Ja po ugotowaniu lubię je przesmażyć na patelni, tak dla mnie smakują
Delusional Trinekurczak zawijany w plastry ... ". Od dziś koniec, nowa nazwa jaka mi idealnie do tego pasuje to "Chickenrollki" Składniki : filet z kurczaka (ok 5dag na szt) przyprawa do kurczaka (chilli, papryka wędzona, sól, pieprz,...) olej rzepakowy plastry boczku wędzonego parzonego cukinia sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję na mniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam
Mechanik w kuchnizdrowa :) Składniki: 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe, 1 cebula, 1 łyżeczka curry indyjskie, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej. Przygotowanie: Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa mielonego. W moździerzu ucieramy kumin i kolendrę, dodajemy z pozostałymi przyprawami do mięsa. Na końcu dodajemy posiekaną natakę
Aga w kuchnimoich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony pati