cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku CYKORIA 5 jajek 1/2 szklanki bułki tartej duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą
Sama słodycz i szczypta chilizarumienienia się plastrów. Następnie, przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty. I gotowe :). Smacznego! * Jeśli nie lubicie czosnku, to polecam zamienić go na słodką paprykę w proszku. Pokrojone tofu posypujemy czosnkiem Artykuł Smażone tofu w plasterkach pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plprażenia używam oleju kokosowego, który wydaje się być najzdrowszą opcją i dodatkowo daje przyjemny smak. Składniki: garść suchych ziaren kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego dowolne dodatki: powietrze sól papryka słodka w proszku syrop klonowy lub czekoladowy Wykonanie: Najlepiej jest użyć wysokiego garnka ze szklaną pokrywką, żeby widzieć co się dzieje w środku W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy kukurydzę
Lamarida.plwymieszać go z ugotowanym makaronem . My uwielbiamy to danie, szczególnie podane z orzeszkami ziemnymi! Składniki: Makaron: makaron penne lub świderki woda Sos: 10 suszonych pomidorów z oleju 1 grillowana papryka 8-10 oliwek 1 niewielka garść świeżej bazylii (opcjonalnie) 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich Posypka: orzeszki ziemne do posypania (opcjonalnie) płatki drożdżowe do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Zagotowujemy
Lamarida.plpuszka) 240 g ugotowanej fasoli białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cebuli suszonej 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku
Lamarida.plchleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki) 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować
Lamarida.plzasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy
Lamarida.plłyżki Suche składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mąki ryżowej (można też użyć pszennej, ale ja preferuję bezglutenową) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki wędzonej (lub słodkiej) 2 łyżki płatków drożdżowych (koniecznie, bo panierka lepiej się trzyma) Dodatkowo: kalafior olej do smażenia (dużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy
Lamarida.plgości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na 200 ml słoiczek: 80 g ciecierzycy, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki surowego tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy i pozostawiamy do kiełkowania. Przepłukujemy co 12 h. Gdy ziarna wypuszczą kiełki, możemy zabrać się za przyrządzanie naszego
Jeść, by żyć w zdrowiuJamar 1 cebula 2 łyżki oleju 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą
R'n'G Kitchenautorem przepisu jest Karinka. Składniki: - filety rybne ( ok. 30 dkg ) - 6 łyżek kaszy bulgur - cebula - marchew - olej - ok. 250 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz, pieprz ziołowy - słodka papryka lub gotowa przyprawa harissa Cebulę i marchew kroimy w drobniutką kostkę. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy
Maminek kulinarnyUwielbiam takie warzywne obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ
zdrowa vege kuchniaporcje) -200 g mięsa -300 g passaty/puszka pomidorów z puszki -300 g warzyw na patelnię* -90 g ugotowanej kaszy gryczanej -tłuszcz do smażenia -dodatkowo przyprawy:2 papryczki chili/ łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 2. Wrzucamy warzywa, przykrywamy i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając
Zdrowie i pysznie na talerzum.in. wiele fajnych gadżetów kuchennych Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -1 kalafior -kilka łyżek oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy
Marta Gotuje