mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby(...)dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytyłóżek rozchodzący się po mieszkaniu zapach :) Bułeczki paprykowe Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach ok. 150-200 ml ciepłej wody Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, dodałam suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszałam i stopniowo dolewając wodę, zarobiłam ciasto
Kuchenne zapiski Edytysprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki(...)majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam, pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie
Kuchenne zapiski Edytyśrednia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączyły, a sos trochę zgęstniał. Nie zagęszczałam sosu, bo zawsze gotuję fasolkę dzień wcześniej, a przez
Kuchenne zapiski Edytysosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam(...)Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie: W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę
Kuchenne zapiski Edytypuszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku 1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól cukier pieprz kminek mielony Wykonanie: Kabanosy pokroiłam ukośnie w grubsze plasterki. Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. W rondlu(...)czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć. Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, suszone pomidory i paprykę w proszku, podlałam wodą. Dusiłam do momentu, aż marchewka była całkiem miękka, a pomidory się rozgotowały. Dołożyłam osączoną z zalewy soczewicę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Dusiłam razem
Kuchenne zapiski Edytykonieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam(...)tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża, że nie będzie na obiedzie, więc zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę. Na drugi dzień: Okazało się
Kuchenne zapiski Edytypieczarek + łyżeczka sklarowanego masła 7 dag włoszczyzny startej na tarce z dużymi oczkami – ja dałam mrożoną łyżka masła sklarowanego + czubata łyżeczka mąki sól pieprz majeranek suszony słodka i ostra papryka w proszku suszony imbir świeżo otarta gałka muszkatołowa Wykonanie: Ćwiartkę opłukałam, obrałam ze skóry (nie jest to konieczne), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy(...)masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową
Kuchenne zapiski EdytyPomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam(...)solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam
Kuchenne zapiski Edytyczęsto piekę ten chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia(...)wlać wodę, sok warzywny i oliwę, wsypać sól i cukier. Dodać paprykę, mąkę, a następnie drożdże, tak, aby nie zetknęły się z solą. Wybrać program: chleb zwykły, ok. 500 g chleba (mam automat Moulinex home bread XXL OW 5003, wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć
Domowa Cookierenka Agiwymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw
breakfast of dreamswarzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy
breakfast of dreamstofucznica z pieczarkami podana z papryką i waflami ryżowymi~ Jak na złość choróbsko musiało się do mnie dobrać akurat teraz...Szczerze mówiąc nie pamiętałam już jak to jest być przeziębionym, bo od kilku dobrych sezonów żyłam w zdrowiu, ale od przez poprzednie 2 dni katar, kaszel i chrypa mają nade mną kontrolę...Nie jestem zwolenniczką jakichkolwiek leków (nawet(...)głowa pęka wolę to przeczekać, serio...) więc próbuję wszystkich sposobów by wspomóc organizm - w dzisiejszym śniadaniu również - mamy tu kurkumę oraz paprykę. Muszę się szybko wykurować! :( Oby dzisiejszy maraton zumby & salsation też w tym pomógł :D (w końcu wypocenie wirusów też jest dobre!) Na koniec dodam - nie stresujcie się tak dużo jak ja...Myślę że ostatni tydzień miał dużo
breakfast of dreamsoliwek ~3 łyżki oleju rzepakowego ~25g mielonego siemienia lnianego ~2 łyżki sosu sojowego ~przyprawy (nie podaję ilości, trzeba spróbować i doprawić pod własny gust :)) : wędzona lub słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, kumin , majeranek, imbir, kardamon Soczewicę gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie do momentu zezłocenia. Cebulę
chili & sugar