batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-) Składniki: 1 mała cukinia 1 słodki ziemniak średniej wielkości pół czerwonej papryki 1 marchewka garść posiekanej pietruszki ząbek czosnku kilka łyżek mąki pszennej ( ok. 4-5) 1 jajko sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia(...)Cukinie wyszorować i zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem ze skórką. PoczekaĆ ok. 2 min, odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy
pieprzny smaczekbiałej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę
O kuchni z uczuciemjajecznice smakują jakoś tak inaczej. Jajecznicę podałam na talerzach TAMARA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 jajek 5 łyżek mleka 2 parówki 3 plastry zóltego sera sól,pieprz, słodka papryka ulubione zioła do posypania- u mnie tymianek Wykonanie: Jajka rozkłócamy, dodajemy mleko, mieszamy. Parówki ścieramy na tarce o duzych oczkach,wrzucamy na niewielką ilość oleju, zrumieniamy. Dokładamy pokrojony w kosteczkę(...)kiedy się rozpuści wlewamy masę jajeczną.,oprószamy solą i pieprzem oraz papryką. Obsmażamy jajecznicę do ścięcia takiego jaki preferujemy. Gotową posypujemy ulubionymi ziołami
Z Majeczką w kuchniKolejna wersja surówki z młodej kapusty. Robię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru(...)posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed podaniem
Czerwień i błękitgwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 cebule 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka oleju 2,5 litra wody sól, pieprz 1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec(...)dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnidań z pomidorami! Frittata z pomidorami i ziołami Składniki: 1 pomidor 3 jajka 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanego koperku sól Przygotowanie: Na maśle podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki. Jajka roztrzepujemy z solą i wlewamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem. Na wierzchu układamy plasterki pomidora, posypujemy oregano(...)słodką papryką, smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekanym koperkiem. Frittatę możemy zajadać prosto z patelni lub przygotować tramezzini, czyli trójkątne kanapki i do środka włożyć pomidorowo-ziołową frittatę, smacznego
Moja smaczna kuchniagorące letnie dni uciekamy w lekkie jedzenie, myślę że ta sałatka będzie w sam raz. SKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół 1-2 ogórki świeże kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: zupki przygotowujemy wg. przepisu, zostawiamy do ostygnięcia, ogórki zetrzeć(...)dużych oczkach tarki, posypać solą odstawić na 1/2h, paprykę, ser, szynkę kroimy w słupki lub kostkę, szalotkę i jajka kroimy w kostkę , wszystko razem mieszamy, dodajemy sos czosnkowy i gotowe
Kuchnia BeatyMakaron Świderek owsiany Makaron Jastrzębski -5 jajeczny) wody letniej tyle ,aby zakryła makaron oliwki czarne ser parmezan do posypania liście świeżej bazylii do dekoracji kieliszek oliwy z oliwek pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę liść selera 2-3 gałązki Wykonanie Garnek nagrzewamy dość dobrze z odrobiną oliwki,wrzucamy pokrojona w drobną kostkę cebulkę.Gdy cebulka się rumieni dodajemy pokrojoną(...)drobną kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy pomidory świeże pokrojone w kostkę ,i 3 łyżki soku pomidorowego.Zakrywamy garnek i wszystko dusimy 3-4 minuty.Mieszamy i dodajemy rybę pokrojoną w szerokie paski 5-6 cm.Dodajemy liście selera do smaku-2-3 gałązki i szpinak zielony. Następnie wrzucamt makaron suchy ,dolewamy wody do zakrycia makaronu
w mojej kuchnicukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem z cukinii - składniki Wykonanie: Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy(...)kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może się okazać, że nie będziemy potrzebować całego kremu z warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy ok. ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy oraz ścieramy ¼ gałki muszkatołowej. Zupa krem z cukinii Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub domowe grzanki z czerstwego pieczywa. Jeżeli podoba Wam się
Pyza i SurówkaLubię proste i smaczne potrawy. Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/3 szklanki oliwy 2 pomidory sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie. W kubeczku wymieszać olej, ketchup, sól,pieprz,paprykę . Cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą
O kuchni z uczuciemryżu 2 cebule pokrojone w krążki 2 łyżki oleju 7 łyżek keczupu pikantnego 1+2 łyżeczki Vegety lub innej przyprawy tego typu 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół do drobiu lub ziół prowansalskich (lub innych ulubionych ziół np. majeranku, tymianku itp.) 1 łyżeczka przyprawy do drobiu Skrzydełka myjemy i osuszamy. Do miski(...)zostawiamy na 1 godzinę przykryte folią. W tym czasie przygotowujemy sos. Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodajemy 6 szklanek wody, pieprz, 2 łyżeczki Vegety, słodką paprykę oraz keczup, zagotowujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast, ja używam takiej o wymiarach 40x25
Rozpustne gotowanieteż było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna. Składniki na surówkę z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki, a marchew i paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy natkę, oliwę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Rozpustne gotowaniepomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy(...)cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i dusimy jakieś 20 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i smażymy już bez przykrycia, do czasu aż fasolka zmięknie
Rozpustne gotowanieustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra olej do smażenia Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku
Rozpustne gotowaniebitki w sosie tymiankowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz olej 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 50-70 ml śmietany słodkiej do zup i sosów(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa wlewamy rozpuszczoną w wodzie mąkę, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą
Rozpustne gotowanie