nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy(...)pieprzymy, skrapiamy z obu stron oliwą. I chowamy do lodówki. Robimy farsz: paprykę, pieczarki i dymkę kroimy w kostkę, taką nie za małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę oliwy, sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno
Marder&Marder Manufacturerulez! ;) A taka sałatka spokojnie starcza na nakarmienie 4 osób. 500 g piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i obsypujemy granulowanym czosnkiem, słodką papryką, grubo mielonym czarnym pieprzem i czarną solą. Mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na rumiano i z powrotem przerzucamy do miski. I znowu obtaczamy(...)papryce. W dużej misce rwiemy na kawałki mix sałat, czyli sałatę lodową, rzymską i roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy
Marder&Marder Manufacturepowala, ale smakiem nadrabia, wierzcie mi. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 200 g ryżu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu 1 liść laurowy sól, pieprz pół szklanki groszku zielonego (Madzia dała mrożony, ale może być(...)nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy
Marder&Marder Manufacturetymi drugimi już nie miałem siły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję. kapusta włoska szklanka ryżu szklanka ziaren soczewicy 1 cebula 1 jajko pieprz, sól 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba
Marder&Marder Manufacturełyżki wody 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 4 ziarenka jałowca (zmielone w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka soli Marynatą dokładnie nacieramy szynkę i chowamy na noc do lodówki. A następnego dnia przekładamy do foliowego
Marder&Marder Manufacturewieprzowej 1 łyżeczka majeranku pół cebuli albo jedna mała ok. 1,5 łyżeczki żelatyny sól i pieprz 1 łyżka suszonej posiekanej pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka masła 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną(...)cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. 2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi
Marder&Marder Manufactureidealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz. 500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 szczypta słodkiej papryki 100 ml octu winnego 100 g cukru pudru 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy) sól Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy(...)małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Przez 1,5 godzimy mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup
Marder&Marder Manufactureminut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników. Możemy też barwić bułki na różne kolory. Przydadzą nam się do tego: - 2 łyżki sepii do bułek czarnych(...)łyżeczka kurkumy albo curry do bułek żółtych - 1 łyżka sproszkowanej papryki lub 100 g pokrojonych drobno suszonych pomidorów lub 1 spora szczypta pieprzu kajeńskiego do bułek czerwonych W każdym przepisie na burgery będziemy informować jakie bułki są potrzebne. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturemusi być odpowiednio przyprawione. Z myślą o wszystkich jego smakoszach szefowie kuchni Knorr skomponowali przyprawę idealną, która w przemyślany sposób łączy zioła i przyprawy takie jak m.in. tymianek, rozmaryn, paprykę, czosnek, pieprz i oregano. Przyprawa podkreśla zapach mięsa, wydobywając z niego pełnię smaku. Nadaje mu smakowity rumiany kolor i pomaga w uzyskaniu soczystości mięsa. Sprawdzi się także w daniach(...)musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz Niepodległości ( KLIK ). Zdjęcie zupki na samym dole. Może wygląda niepozornie, ale była naprawdę smaczna
Marder&Marder Manufacturekukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 150 g jogurtu 4 łyżki oliwy z oliwek 1,2 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę 2 cm, ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę(...)Kukurydzę odsączamy. Wkładamy wszystko do misy multicookera, zalewamy wodą, dodajemy paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy pokrywę. Wybieramy program SOUP/BEANS, czas przygotowania 1 godzina. Po tym czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę
Marder&Marder Manufacturekostki tofu wędzonego (polecam z firmy Polsoja , wszystkie inne są jak dla mnie bardzo mdłe) 1/3 łyżeczki oleju kokosowego ewentualnie 1/2 czerwonej cebuli przyprawy (można modyfikować): 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka suszonej pietruszki/kolendry szczypta kuminu szczypta gałki muszkatołowej szczypta stewii szczypta cynamonu sól/pieprz do smaku można dodać inne ulubione przyprawy
Fill The Bowltania i pożywna,na długo daje uczucie sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie,przesypujemy do miski,studzimy. ananasy(...)tuńczyka osaczamy z zalewy, ananas kroimy w kostkę,tuńczyk rozdrabniamy,por kroimy w talarki,paprykę i ser w kosteczkę, mieszamy wszystko razem,doprawiamy do smaku solą pieprzem i szczyptą kurkumy,dodajemy wg uznania majonez,mieszamy chłodzimy w lodówce i podajemy
Wanilia i Kardamonosób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy(...)każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem
Wanilia i Kardamonskusi osoby będące na diecie i nie jedzące mięsa...:) Składniki opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ np z Hortexu 1 cukinia młoda 1 cebula 2 łyżki masła sól morska do smaku papryka ostra do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry 100 g sera żółtego Naleśniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki(...)oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze 3-4 minuty aż cukinia lekko zmięknie. Każdy naleśnik posmarować z jednej strony ostrym ketchupem paprykowym,rozłożyć warzywne nadzienie złożyć lub zrolować, końce owinąć w folię aluminiową posypać
Wanilia i Kardamonjajka 1 łyżka zimnej wody 15 dag masła szczypta soli Nadzienie: 15 dag sera cheddar 125 g serka kremowego u mnie Apetina -India 5 średnich cebul 1/2 zielonej papryki kawałek pora 15 dag boczku łuskanego 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 18% 1 łyżka musztardy delikatesowej 4 ząbki czosnku pęczek szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry(...)Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko. Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową, posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą
Wanilia i Kardamon