Składniki: ogórki kawałek pora papryka (u mnie jasnozielona, dlatego jest mało widoczna) kilka rzodkiewek + dressing ( TEN ) Sposób wykonania: 1. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. 2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. 3. Pora drobno kroimy. 4. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 5. Wszystko mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany dressing. Schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anisycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1/2 puszki fasolki białej 1 mała cukinia sól, pieprz, kumin, wędzona papryka 3 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia lub kolendra do podani Cukinię kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek kilka minut. Następnie dodajemy(...)odcedzoną fasolkę z puszki oraz pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką i dusimy 5-6 minut. Po tym czasie wbijamy 3 jaja do potrawy, przykrywamy i dusimy 3-4 minuty, tak by żółtko było nadal płynne. Podajemy z bazylią i kolendrą oraz kromką dobrego pieczywa
Mango Papajasztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy ( tu przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej
My Chcemy Jeśćdużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną(...)reszty składników, smażmy 2 minuty i dolewamy wino. Całość gotujemy na dużym ogniu 2 minuty, dolewamy bulion i dusimy 2 godziny aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z kluskami śląskimi
Mango Papajaniej dołączył kuskus, który przygotowuje się błyskawicznie i jest miłą alternatywą dla zapracowanych. Składniki : 50 ml kuskusu 100 ml wrzątku garść młodych buraczków 5 zielonych szparagów ćwiartka papryki (u mnie żółta) gałązka koperku 2 szczypiorki z dymki ok. 50 g gorgonzoli łyżka masła łyżka oleju pieprz Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem,wymieszać i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania(...)nowalijek. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dolne części szparagów pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Wrzucić na patelnię. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do szparagów. Zamieszać. Buraczki dobrze wypłukać, odkroić wystające korzonki. Pokroić na 5 części (bulwy, 2 x łodyżki, 2 x liście). Przełożyć na patelnię. Wymieszać. Dolać ok. 50 ml ciepłej wody. Wymieszać. Gorgonzolę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieniepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: 1 kg udek drobiowych Przyprawa do kurczaka 1 sos boloński Amino 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 2 łyżki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku Udka z kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy przyprawą do kurczaka, układamy w żaroodpornym naczyniu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy(...)minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy. Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił
VioletoweKucharzenieSkładniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 1 duży pomidor 250 g piersi z kurczaka 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 łyżeczka słodkiej papryki Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy papryką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę
My Chcemy Jeśćmogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki: 4 udka z kurczaka czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona Sos: 150 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu łyżka oliwy (nieobowiązkowo) łyżeczka octu winnego 100 ml wody sól, pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka myjemy i ściągamy
e-PrzepisyKulinarnedrożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano do smaku kilka listków świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa do smażenia Dodatkowo: 150 g parmezanu oliwa do wysmarowania wierzchu oregano do posypania(...)ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi
BullioSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce
Gaździnka warzySkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać
A Ty Smakuj Mniegarlic 2 łyżeczki majeranku / 2 teaspoons marjoram szczypta soli / pinch of salt 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon of black pepper 1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric zielony groszek / green peas Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie(...)opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje
Projekty ze smakiemzredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka ziemniaki brokuły fasolka szparagowa papryka słodka papryka ostra tymianek sól pieprz olej Wykonanie: Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki
Mama Gotuje