minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść suszonych grzybów papryka słodka sól, pieprz odrobina mąki Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Papryczkę chili
Ugotowaćwcześniej nie były przyprawione. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych warzyw sól, papryka słodka pieprz cayenne 1/4 (50 g) kostki masła Do naczynia żaroodpornego wsypać 1 szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem
Ugotowaćswój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości sól, pieprz papryka ostra 1 cebula olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno
Ugotowaćwywaru mięsno-warzywnego (np. rosół) 1 puszka kukurydzy 3 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 1/2 opakowania śmietany 30% (100 ml) sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka słodka oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Na gorącej oliwie przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista(...)zdjąć ją z ognia. Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, przesmażoną cebulę i delikatnie przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodko papryka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę, Gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną zupę zmiksować za pomocą blendera. Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia
Ugotowaćpodać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka słodka 1-2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz odrobina mąki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Ugotowaćprzepisy na wykorzystanie mięsa drobiowego ( klik ). Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz papryka słodka 1 łyżka mąki pszennej Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko
Ugotowaćszczypta soli sezam na panierkę 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli + mąka do obtoczenia piersi z kurczaka dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie(...)Ciasto po 1 wyrośnięciu Longery po 2 wyrośnięciu W międzyczasie filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube paseczki. Następnie przyprawić je solą, pieprzem chili i papryką słodką. Piersi pokroić w podłużne paski Na sam koniec przygotować panierkę. Do jednej miski wsypać mąkę, wlać mleko i za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Masa
Ugotowaćłopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki i za pomocą dłoni wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę
Ugotowaćschab z warzywami lub w sosie własnym. Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna 100 ml śmietany 30% olej do smażenia Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem(...)oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Mięso obtoczyć w mące. Do szybkowara wlać odrobinę oleju (musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie do garnka wsypać
Ugotowaćwodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę w plasterki po czym podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut(...)się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem
W poszukiwaniu inspiracjilnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka kozieradki kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obierz, pokrój(...)najmniej 5 minut do zgęstnienia. Dodaj je do reszty składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz czas na przyprawy! Do pasztetu dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, czubrycę, słodką paprykę, kozieradkę, przyprawę do mięsa mielonego oraz czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i w razie potrzeby popieprz i posól do smaku. Pasztet przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ozdób listami laurowymi
Food Squarebudujemy świetną rzecz, o której niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie(...)kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie
GRUBY WAŁEKnajlepiej słonecznikowym, 6 jajek ugotowanych na twardo , 1/2 pęczka zielonej pietruszki , 1 średnia dymka lub szalotka , 1 łyżka dobrego majonezu , 1 łyżeczka ulubionej musztardy , sól , pieprz - do smaku, mielona papryka do posypania gotowych jajek. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem(...)drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki chili. Ten przepis znajdziecie również w "Chochli", czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady znalazły
Codzienna kuchnia niecodziennazużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka; 6,10zł/kg; koszt 0,09zł -biała fasolka w sosie pomidorowym puszka koszt 2,39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte, oczyszczone gotujemy w osolonej wodzie w całości, w mundurkach(...)około 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni funkcja grill+termoobieg, lub 200 stopni góra-dół. Ziemniaki cedzimy. Do naczynia żaroodpornego dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki, przyprawiamy papryką, tymiankiem i solą, i podrzucając delikatnie naczyniem doprowadzamy do przytwierdzenia przypraw do ziemniaków. Wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Tuńczyka osuszamy, łączymy z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym (wersja
BaRepasprzepyszny przepis poniżej: Składniki: Karp cały patroszony oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji: plastry(...)świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Wysmarować karpia dokładnie od środka wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć
KreatywnePiny