papryka - 32566 przepisów (strona:1015/2172)

Sałatka z młodego bobu 141

pomidory, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka do smaku, pieprz do smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić(...)przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie spaghetti po bolońsku 164

Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać

greenscarf
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 417

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z tuńczykiem, papryką i pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest bardzo smaczne i szybkie, zrobicie je w zaledwie 30 minut. Gorąco polecam Do swojego dania użyłam makaronu ekologicznego z mąki żytniej, firmy Fabijańscy . Makarony z tej firmy są bardzo zdrowe, produkowane

Marta Gotuje
Pieczone udka z kurczaka z farszem pietruszkowo- cebulowym 385

doskonała propozycja obiadowa. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1,5 cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 100 ml oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości.  2. Cebulę kroję(...)każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. 3. Mięso zwijam w roladki i dokładanie związuję nićmi. Skórę nacieram dookoła papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu. 4. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, skrapiam olejem. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1 godzinę i 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka na grilla 248

którym zawsze cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam.  Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno, dodaję razem ze składnikami sosu (ale bez oleju!) do surówki, mieszam delikatnie, odstawiam na kilka minut, próbuję, doprawiam, dodaję oleju, jeszcze raz mieszam, przekładam

Kuchnia Prezydentowej
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 190

łyżki posiekanej natki pietruszki 10 niedużych kartofelków 1 i 1/2 młodej cukinii 4 pomidory 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki zioła świeże lub suszone: tymianek, majeranek, rozmaryn 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju(...)łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach rozgrzanej

Kuchnia Prezydentowej
Patatas bravas i sos pomidorowo-paprykowy 179

czosnku 2 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina  2 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru (lub 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę) po 1. dużej szczypcie soli, pieprzu, tymianku i oregano listki bazylii z 2 gałązek lub 1 łyżeczka suszonej Czosnek rumienię na gorącej  oliwie, dodaję szalotki(...)drobno posiekane, duszę na oliwie, ale nie karmelizuję. Jeśli nie mam ajvaru, dorzucam teraz pokrojoną w kostkę paprykę, posypuję solą, cukrem, przykrywam i duszę ok. 5 minut. Wlewam wino, redukuję płyn, dodaję posiekane pomidory, przykrywam, duszę kolejne 10 minut lub do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaję ajvar, pastę paprykową, tymianek, oregano i pieprz, zagotowuję, ściągam z ognia. Przelewam

Kuchnia Prezydentowej
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 197

chleba razowego 1/2 butelki l piwa jasnego 3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa sól, pieprz, mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurowe Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając(...)połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi się z wołowiny, trzeba dusić w pierwszej fazie ok. 2h!), podlewając wodą jeśli trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić.  UWAGA : Gulasz trzeba zrobić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż

Kuchnia Prezydentowej
Jamajska zupa dyniowa 167

bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych natka pietruszki spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kurkumy 125 ml mleczka kokosowego  Pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę(...)ostygło. Zmiksowałam na gładko. postawiłam z powrotem na lekki ogień (uwaga - może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem, dodałam imbir, kurkumę, curry, wiórki kokosowe, paprykę w proszku i przesmażałam wszystko razem kilka minut. Dodałam do zupy, doprawiłam solą i gałką muszkatołową. Podawałam z kwaśną, gęstą śmietaną, pietruszką i grzankami ziołowymi.   Zupa zgłoszona do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 173

łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz, sól do smaku  mąka do obtaczania klopsików oliwa

Kuchnia Prezydentowej
Pizza wiejska 160

Dzięki, Dziewczyny! :) Składniki i wykonanie takie same JAK TUTAJ , różnica polegała jedynie na grubszym cieście, ponieważ do wiejskiej pizzy takie ciasto wydawało mi się odpowiedniejsze. ;) Do obłożenia ciasta mieliśmy: paprykę zieloną cebulę czerwoną kiełbasę ( u mnie duża piwna, pokrojona na szerokie paski) pieczarki wędzony boczek ser ( u mnie gouda i ementaler), którym posypuję pizzę w ostatnich 5-8 minutach pieczenia(...)oraz przyprawy: majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny papryka ostra oregano Pizze wstawiłam do gorącego piekarnika (190-200°C) bez termoobiegu, na samą górę i włączyłam funkcję grill. Tak piekłam przez 10 minut.  Następnie wyłączyłam funkcję grillowania, przełożyłam pizzę na drugi poziom od dołu i przełączyłam piekarnik na dolną grzałkę. Piekłam kolejne 10 minut. Posypałam pizzę serem i dopiekałam jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Tosty francuskie 141

owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują? Składniki: 5-7  kromek czerstwego pieczywa (naprawdę nie warto brać świeżego, gdyż wcale nie smakuje lepiej, jest wprost przeciwnie! - u mnie czerstwa bułka(...)grubości ok. 1 cm dwa jajka 2 -3 łyżki zimnej wody dobrej, gęstej śmietany szczypta czarnego pieprzu duża szczypta soli 5-7 cienkich plastrów dowolnego żółtego sera ostra papryka w proszku do posypania do smaku klarowane masło do smażenia Jajka rozkłócamy z wodą i śmietaną, lekko podbijamy, dosypując soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem

Kuchnia Prezydentowej
Tarama - pasta/dip z kawioru 170

książka kucharska") Sylvii Winnewisser. Składniki: 2 kromki pszennego chleba 100 ml mleka 50 g czerwonego kawioru (u mnie z pstrąga) 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sok wyciśnięty z jednej limonki 3 łyżki oliwy z oliwek Z chleba odcinamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę i namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, lekko odciskamy z nadmiaru mleka. Przekładamy(...)pojemnika blendera. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do odciśniętego chleba, posypujemy papryką, dodajemy kawior i wszystko gładko miksujemy. Oliwę łączymy z sokiem z limonki tak, jakbyśmy robili majonez - trzeba to zrobić stopniowo i powoli. Następnie połączoną oliwę i sok dodajemy w taki sam sposób do pasty, powoli i partiami cały czas mieszając, aby powstała gładka, kremowa masa. Schładzamy przez

Kuchnia Prezydentowej
Ketchup domowy 149

soli morskiej 1/3 szklanki białego octu balsamicznego kilka łyżek octu zwykłego (do smaku, jak kto lubi) 1 płaska łyżka pieprzu cayenne 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 łyżek papryki słodkiej duża szczypta cynamonu przyprawy wg indywidualnego smaku: pieprz czarny, papryka ostra lub chili, sól 1 . Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, wyciąć twarde szypułki (można też usunąć nasiona, ja tego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kukurydziana kremowa 146

cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki soku z limonki 1 świeża czerwona papryczka chili sól, pieprz, papryka wędzona w proszku gęsta kwaśna śmietana, kolendra, plasterki limonki i krążki szczypioru do dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę(...)Zestawiłam z ognia, zmiksowałam na gładko, przelałam do miseczek, dodając do każdej po 1 dużej łyżce kwaśnej śmietany, posypując szczypiorem, kolendrą, drobno posiekaną papryczką chili i wędzoną papryką. Smakowało nieziemsko

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania