Panko ( パン粉) to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka. Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań. Muszę powiedzieć
Przepisy Aleksandryniego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy.Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie
Czerwona Porzeczkawłaśnie powstał ten burger drobiowo-soczewicowy. Soczewica spełnia tutaj dwie ważne role - przede wszystkim sprawia, że mięso nie jest zbyt suche, a po drugie świetnie sprawdza się w roli "panierki" i lekko podsmażona dodaje naszemu burgerowi chrupkości i charakteru. Jeśli szukacie innych pomysłów na burgery koniecznie wypróbujecie ten przepis na drobiowego burgera w wersji de luxe lub na przykład
Okolice PalnikaSchabowy na szybko, usmażony na patelni bez żadnych panierek itp. jest super szybkim rozwiązaniem, jednak bez sosu będzie zwyczajnie nudny :) A gdy na gotowanie czasu brak, można pomóc sobie gotowym - warto przygotować go jednak trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu nakazuje i urozmaicić dodatkowymi składnikami. Rozpuszczony w wodzie ze śmietanką będzie miał lepszą konsystencję, a jeśli dodamy do niego jeszcze
Kraina Tysiąca SmakówPropozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam !Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki:1 kalapepa1 seler2 jajka1/3 szkl. mąki3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne )sólpieprz kolorowy, np KAMISolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Warzywa obrać
kolorowotorcikowotunel. Włożyć do niego śliwki.Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa
Pasja SmakuDorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze.Składniki:filet z dorszapół cytrynykoperek suszonypieprzkilka różyczek brokułów i kalafiorasos do rybyjogurt naturalny lub śmietanaWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości
Pasja SmakuKocham ryby i staram się przygotowywać jak najbardziej urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN. Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie
Pasja Smakupory zawsze jadłam je w wersji smażonej w panierce, ale chciałam czegoś delikatniejszego i mniej kalorycznego. Wyszły bardzo dobre i soczyste. Świetnie pasują do nich ziemniaki także gotowane na parze. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 15 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej wykałaczki Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do kurczaka
Pasja SmakuJest niedziela. Pewnie jesteście już zmęczeni świątecznymi potrawami. Może więc coś innego? Proponuję Wam łososia smażonego w panierce z migdałów i domowe frytki. A do tego jakiś film. Miłego dnia i smacznego :) Składniki: /dla 4 osób/ 4 kawałki filetu z łososia opakowanie płatków migdałowych 1 jajko sól, pieprz 10 ziemniaków olej Wykonanie: Kawałki łososia umyć, oprószyć solą i pieprzem
Pasja SmakuWykonanie:Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz do smaku.Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert
Pasja Smakuwiem co wyobrażacie sobie po przeczytaniu tytułu przepisu, ale nie jest to super piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól
Pasja Smakuprzygotować sobie składniki do panierowania:1.miseczka z mąką kukurydzianą2.miseczka z rozbełtanymi jajkami (do których dodaję 1-2 łyżki wody i 1-2 łyżeczki oliwy- po to by nie odpadała panierka)3.miseczka z lekko rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi (moje były małe, więc tylko trochę je podusiłam tłuczkiem) Kawałki kurczaka maczamy po kolei : najpierw w misce z mąką, następnie w jajku
Smaczne Zdrowenajbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik. Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 cebula
Ala piecze i gotujeodparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Farsz nakładać na usmażone naleśniki, składać w kopertę. Panierka: 2 jajka, szklanka bułki tartej. Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty
Z miłości do słodkości