Wczoraj zobaczyłem wpis na blogu Kolorowa kuchnia Elki i się zdziwiłem :) Pączki ! ... nie klasyczne smażone, a upieczone w piekarniku. Musiałem spróbować. Moje wyglądają inaczej niż oryginalne, ale zrobiłem je specjalnie dla dzieci :) Dlatego są takie kolorowe :) Potrzebujemy 3 szkl. mąki, pół szkl. mleka, pół kost. drożdży, pół kost. masła, dwa żółtka, jajko, pół szkl. cukru, cukier waniliowy, szczyptę(...)odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem :) i zalepiamy. Gotowe pączki układamy na blaszkę, w foremkach do babeczek, żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu
chleba naszegoUMIAREM! Po co mamy opychać się pięcioma, siedmioma, dziesięcioma? Wystarczy jeden, by podtrzymać tradycję i sprawić sobie przyjemność. Ciekawą opcją może być przygotowanie pączków samemu z użyciem każdej innej mąki niż zwykła pszenna oraz przy użyciu piekarnika, zamiast garnka z litrem oleju. Wtedy spokojnie możemy pozwolić sobie na więcej niż jednego pączka Prostszą i mniej czasochłonną alternatywą mogą być pączki(...)części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 12-13 minut, aż ładnie się zarumienią. Na koniec faworki obsypujemy cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Odchudzone i błyskawiczne faworki pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongpapierem do pieczenia lub silikonem. Zostawiać odstępy, ponieważ pączki jeszcze wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 13-19minut - to zależy od wielkości pączków. Ja swoje piekłam 19minut. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikiswoją drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ
Wypisz Wymalujjest-ciast nie jada żadnych.Serniczek wyszedł delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki
Krylowa Kuchniamaślanki 200 g malin (mrożone lub świeże) 1 szt. pomarańczy (otartej skórki i wyciśniętego soku) Polewa 100 g białej czekolady 2 łyżki serka mascarpone (czubate) 1 paczka jajek czekoladowych* (opcjonalnie) Sposób przygotowania Babeczki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty
Wypieki i Rumieńcecukru1 lyzka soku z cytryny300 g mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na glazure:1 serek Philadelphia-175g50 g cukru pudru30 g masla1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztukWykonanie:Wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C).Spod tortownicy wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.Marchewke obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Wymieszac ze starta skorka pomaranczowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki cukru0,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPTASIE MLECZKO:2 galaretki truskawkowe0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%1 paczka rodzynek1 tabliczka czekolady mlecznejWYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek
Serce zamknięte w formie pysznościludzi jest używany - zapraszam na pizzę. :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 paczka drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej wody Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce - latem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się ciekawsze, bardziej pachnące i smaczniejsze niż zazwyczaj. Owszem kupuję, ale też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka
Pasja Smakusię nie przeistaczać. Niby mi do tego daleko, ale i inni są w domu. Powstały więc pączki pieczone. Wersja odchudzona, zdrowsza, a równie pyszna. A, że dom nasz składa się z tych co gluten tolerują i tych, co po nim cierpią - z piekarnika wyszły dwie odmiany: tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko(...)i/lub ze względów zdrowotnych nie tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być może i dlatego, że takich
Wypisz Wymalujtworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy. Gotowe. /pieczenie: Piekarnik nagrzany(...)twarde i pyszne. Ciekawe, charakterystyczne, zupełnie inne niż tradycyjne pączki. Powstała pyszna skorupka, równie pysznie nadziana. Przypominają bardziej ciasteczka - swoją drogą na prawdę genialne - niż pączki, ale to też zasługa tego, że zostały potraktowane piekarnikiem, a nie olejem. Nam smakują bardzo i na pewno będziemy ich próbować na różne sposoby. Póki co odsłona pierwsza, bardzo udana, za nami! :) Właśnie delektujemy
Wypisz Wymalujskorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier(...)przykrytą ścierką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
IzaGotujemnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone w głębokim oleju wcale nie są nasiąknięte tłuszczem.Wychodzą puszyste,chrupiące i bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis(...)1/2cm,wykrawać kółka,nakładać farsz i dobrze zlepić brzegi.Ulepione pierogi przykryć ściereczką i zostawić na ok 10min do wyrośnięcia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Gdyby ktoś skusił się na pierożki mam jedną małą rade.Pierogów wychodzi ok 30-40 sztuk,jest to sporo.Lepiej usmażyć ich tylko tyle ile zdołacie zjeść,resztę surowych schować do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarnemoim zdaniem najlepsze. Przepis stworzyłam sama, po zmianie kilku przepisów :) ale jest super i w przyszłym roku zrobię chyba te same. Ps. Jeśli wolicie pączki bez tłuszczu, po prostu upieczcie je w piekarniku (około 15 minut pieczenia w 180 ° C), a potem dodajemy nadzienie, pudrujemy, lukrujemy i gotowe. Składniki: 50 dkg mąki (+ ok. 1 szklanka do podsypania) 12 dkg masła(...)twarda skorupka), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli jest lepkie dodajemy nieco mąki. Z gotowego ciasta formujemy ręcznie pączki lub wałkujemy ciasto i wykrawamy pączki szklanką (pierwsza metoda jest jest według mnie lepsza, gdyż pączki mają wtedy po upieczeniu ładniejszy kształt). Uformowane pączki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między
Smakowy Raj