maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:) składniki: 7 jajek 350 g młodej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula
Monia miesza i gotujewyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Wystudzić. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać pączki, odkładać na kratkę
Fabryka pomysłównadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać(...)podczas smażenia wszystkie wychodziły tak samo okrąglutkie). Z reszty ciasta zagniatamy kulę, którą rozpłaszczamy dłońmi i znów wycinamy kółka. Tak aż do zużycia całego ciasta. Jeżeli chcemy upiec pączki od razu z nadzieniem, to krążek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy. Odkładamy łączeniem na spód. W garnku przygotowujemy sobie tłuszcz, należy go wolno roztapiać. Gdy osiągnie
Smaczne Zdrowetemu stanowią nieco zdrowszą alternatywę dla klasycznych bułek pszennych. Polecam je także dzieciom. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, choć na drugi dzień też są wspaniałe! Tak wyglądają po wyjęciu z piekarnika A tak w trakcie pieczenia Domowe bułeczki – składniki (10 sztuk): 250g mąki pszennej, 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 35g świeżych drożdży, 300ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni, grzanie góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta uformuj małe, okrągłe bułeczki i ułóż je na blaszce zachowując odstępy. Bułeczki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut i gotowe! Wypróbuj także: pieczone pączki twarogowe, chlebek bananowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową
Natka Pietruszkiłyżeczki konfitury i zawiń. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ponownie odstawić do wyrośnięcia, ja jednak pominęłam ten etap. Każdego pączka posmaruj żółtkiem rozrobionym z odrobiną wody. Wstaw do piekarnika (nie nagrzanego) ustawionego na 180°C i piecz około 15-17 minut. Gotowe obsypałam mąką kokosową
Zdrowie na języku :Pkoniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe. 6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy. 7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. A na pianę z białek trzemy ciasto, które
Kawa z mlekiemmaliny,porzeczki,owoce leśne itp) 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki cukru 2 jajka cukier puder do posypania cynamon olej do smażenia opcjonalnie rum Piekarnik nagrzać na 150 stopni ,włożyć jabłka … Czytaj dalej Pączki z jabłek
gotuj ze mnąDonaty - pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, tylko z piekarnika. Mniej tłusta wersja, ale również smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany
Agusiowe smakołykiwykrawaj kółka szklanką) i przekładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Pamiętaj, że jeszcze wyrosną, dlatego zostaw wolne przestrzenie. Odstaw pączki na 30 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie
Powiedz dietom nieZostało mi dość sporo marmolady różanej, jeszcze ze smażenia pączków :), postanowiłam więc wykorzystać ją jako nadzienie do kruchych ciasteczek. Wyszły przepyszne. Naprawdę mocno kruche, wprost rozpływające się w ustach. Do ciasta, poza surowymi jajkami, dodałam też ugotowane żółtka. Taką recepturę na kruche ciasto podpatrzyłam w jednej z książek kulinarnych. Podobno te ugotowane żółtka wpływają znacząco na kruchość i delikatność ciasta(...)ciasta. Rulonik pokroić na około 5 - cm kawałki, układać je na blasze w odstępach. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 12 - 14 minut, do ładnego zrumienienia. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ciasteczka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Opowieści z piekarnikazapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 170 g masła szczypta soli(...)papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki
Kulinarne Inspiracje