Karnawał , karnawał , karnawał ... Czas zabawy , rozpusty i szaleństwa .... Także tego kulinarnego . No to ja też dziś zaszalałam i zamiast tradycyjnych pączków .... słodkich , lepkich , nadzianych marmoladą , pieczonych w głębokim tłuszczu zrobiłam takie pieczone w piekarniku z soczystymi jabłkami. Ktoś powie ,że to podróbka ,że profanacja ... ale czasami warto skusić się na nieco zdrowszą wersję , szczególnie gdy jest(...)wielkości małej mandarynki i układać na blaszce wysmarowanej olejem. Ja wykorzystałam foremkę do mufinek. Piec ok 20 min w 170'C do isię wierzchu naszych pączków. Po wyjęciu z piekarnika , jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaTłusty Czwartek zobowiązuje i pączka trzeba zjeść. W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok. W pączkach możemy przebierać, nawet najbardziej wybredny łasuch znajdzie coś dla siebie - z lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. Z dżemem, konfiturą, czekoladą, budyniem, kremami o najróżniejszych smakach... Do wyboru(...)koloru. Ja jednak zachęcam, aby pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Np. pączki budyniowe bez nadzienia. Albo pączki na parze z czekoladą dla osób, które unikają smażonych potraw. Tym razem dla bardziej tradycyjnych łasuchów klasyczne pączki z dżemem, jednak zamiast smażyć w głębokim tłuszczu upiekłam je. Pączki pieczone z dżemem - przepis na ok. 10szt. Do przygotowania zaczynu będą
Z notatnika dietetykaProsty przepis na ciasto bez pieczenia dla osób, które nie lubią kombinować w kuchni lub nie mają piekarnika. Składniki 3 paczki herbatników 3 bite śmietany śnieżki 500 g twarogu z kostki 1 i 3/4 szkl. mleka 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra wody 1/2 szkl. cukru pudru czekolada gorzka Przygotowanie Rozrobić galaretki w 0,5 litra gorącej wody i odstawić
Wasze Przepisynich delikatnie spłaszczam w dłoniach, nakładam konfiturę i zlepiam. Formuję z ciasta kule, które układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 20 - 25 minut, do delikatnego zarumienienia. Ich wierzch polewam polewą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasklejać. Uformowane pączki układać w papilotkach łączeniem do dołu. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić ½ godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec pączki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Po przestudzeniu wyjąć pączki z papilotek i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Codziennik KuchennyPączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się podczas "święta pączka" ;). Niektórzy z Was może
Opowieści z piekarnikapapierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem
Nie tylko w kuchnizamieszczanie postów oraz opiekę nad Funpag'em twarzoksiązkowym. Bardzo proszę o wybaczenie i jak tylko podpiszemy umowę z nowym dostawcą, obiecuję kilka naprawdę fajnych przepisów, w tym na pączki pieczone w piekarniku, dla małych łasuchów
Przepysznik - BLW i nie tylkobądź miski. I teraz w zależności od naszych planów, jeśli robimy pączki od razu, miskę trzeba przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, jeśli zaś chcemy piec pączki np. następnego dnia rano, miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po tym czasie uderzyć ciasto ręką i szybko zagnieść. Ręce można lekko natłuścić, żeby ciasto się do nich(...)łyżeczki gęstego dżemu. Kulki kłaść złączeniem do dołu w papilotkach. Po podzieleniu całości, pączuszki przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do godziny, żeby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć i przestudzić już bez papilotek. Podawać z ulubionym dodatkiem, mnie
Przepysznik - BLW i nie tylkopierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć(...)podania. Zamknąć szczelnie pakunki, najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne. Tak samo postąpić z folią. Tak przygotowane paczki wstawić na blaszce do piekarnika i piec 20 minut. Po upieczeniu zdjąć folię a papierowe paczki umieścić na talerzach i tak podawać. Każdy sam otwiera swoje danie. Do polewania podać resztę
Stare Garywszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć. Składniki : 600 g mąki (typ 480-650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki(...)minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone
prawdziwe jedzeniePączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć. Składniki : 600 g mąki (typ 480-650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko(...)minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone
prawdziwe jedzeniełączenie w jednym miejscu. Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu. Artykuł Pączki pieczone pochodzi z serwisu
NiePieprz.pl