się w głównej czołówce :) Na ogródku mam całkiem pokaźną "plantację" malinowych krzewów, dlatego co roku z niecierpliwością oczekuję pierwszych owoców. Uwielbiam jeść je prosto z krzaczka, dodawać do porannych owsianek, czy zajadać na podwieczorek. W tym roku postanowiłam dłużej cieszyć się ich smakiem i przygotować dżem malinowy, bez dodatku cukru, bez żelatyny , a mimo to słodki i gęsty. Cukier zastąpiłam
Zdrowie na języku :Pporze roku. Gdy świeci słońce, a temperatura nadal przekracza 30 stopni to najchętniej jemy orzeźwiające, lekkie śniadania - większość z owocami późnego lata, choć nie tylko. Na ciepłe owsianki, jaglanki i wytrawne, sycące kanapki przyjdzie czas więc możecie oczekiwać wielu wpisów dotyczących bezglutenowych śniadań. Do ich przygotowania używałam chleba Panfette lub Panfette integrale delikatnie podgrzanego w tosterze dzięki któremu był niezwykłe
Kuchnia bezglutenowaDziałają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kalorii, a suszonych - 267. Polecam także inne przepisy ze śliwkami w roli głównej: Pieczona owsianka śliwkowo-kokosowa Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi
My Chcemy JeśćOdkąd zrobiłam ją po raz pierwszy zakochałam się w tych powidłach. Są znakomite jako dodatek do naleśników, owsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Opcjonalnie
Fabryka pomysłówdodać pokrojone daktyle i wsypać żurawinę. Zagotować. Do gotującego się mleka i bakalii dodać płatki i kakao oraz miód. Pogotować jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki połączyły się. Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i podawać z bananem i gorzką czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąprzekładamy do słoja i szczenie zamykamy, może ją tak trzymać kilka tygodni. U mnie bardzo często jest łączona z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, jest tez świetnym dodatkiem do owsianki
Apetyczna babeczkazdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta
Bananowe Polesuszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite. Najfajniejsze jest teraz to że za kilogram śliwek zapłaciłam 1,5 złotego a zimą te suszone kosztują krocie, a ponieważ umie liczyć więc wykalkulowało
Moje Małe Czarowanielepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą
Ze smakiem i z pasjąrazy więcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia, ale także wykorzystać jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej
Zdrowie na języku :PŚwietnie sprawdzą się przygotowane wytrwanie, ale także na słodko. Nasiona chia są wiekszości z Was pewnie dobrze znane, myślę, że świetnie nadadzą się do pudinngów czy jako posypka do owsianek. zielone ziarna pszenicy komosa ryżowa i bulgur komosa ryżowa/quinoa czteroziarnisty kuskus trójkolorowy kuskus nasiona chia PIECZONY ORZECH Te produkty bardzo mnie zaciekawiły. Na początku
Zdrowie na języku :Ppicia czujesz naturalną, delikatną słodycz oraz jakby maślany posmak , co jest wytłumaczalne, bo ziarna soi zawierają niecałe 20 g tłuszczu w 100 g. Idealnie sprawdza się w porannych śniadaniach - owsiankach, jaglankach, jak baza płynna do przygotowywania koktajli/smoothie. Przetrzymywane w lodówce, w szklanej butelce może stać dobre kilka dni i nic się z nim nie dzieje :) Składniki: 1 miarka ziaren
Zdrowie na języku :Pjest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się jej jakość. Można jej użyć do ulubionych deserów, czy śniadania z owsianką. Skomentuj
MamaOskarkacukinią i sosem kurkowym Diana Kurczak curry z bananem Justyna Marynata do kurczaka Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora Marzena Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami Gosia Sałatka z patisonów na zimę Ania Omlet pieczony z karmelizowanymi węgierkami, kardamonem i kwiatami lawendy Bożena Fasolka szparagowa z parówką
Magiczne Życie Marty